Rusia a anunțat că își rezervă dreptul de a nu pune în...

Rusia a anunțat că își rezervă dreptul de a nu pune în aplicare deciziile CEDO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1789910260">

kremlin moscova rusia

Rusia a anunțat marți că își rezervă oficial dreptul de a nu pune în aplicare deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul în care acestea vin în contradicție cu Constituția rusă.

‘Convenția Europeană a Drepturilor Omului și deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului care se bazează pe aceasta nu pot înlătura supremația Constituției ruse’, a decis Curtea Constituțională a Federației Ruse, în cadrul unei ședințe desfășurate la Sankt Petersburg, potrivit AFP.

Sesizată de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) care contestă o decizie a CEDO prin care Rusia este obligată să plătească o despăgubire record foștilor acționari ai grupului petrolier Iukos, Curtea Constituțională rusă subliniază că Legea fundamentală este ‘forța juridică supremă’ în țară.

Dacă o decizie a CEDO ‘vine în contradicție cu Constituția rusă, Rusia va fi nevoită să refuze punerea în aplicare’ a acestei decizii, a explicat Curtea.

‘Instituțiile judiciare supreme ale unor țări europene, precum Germania, Italia, Austria sau Marea Britanie, respectă de asemenea supremația legilor lor fundamentale în aplicarea deciziilor CEDO’, a adăugat Curtea Constituțională rusă.

La sfârșitul lunii iulie 2014, CEDO a condamnat Rusia la plata unei sume de aproape 1,9 miliarde de euro foștilor acționari ai grupului Iukos, compania oligarhului Mihail Hodorkovski — un acerb critic al Kremlinului care a stat 10 ani în închisoare—, fiind lichidată de justiția rusă în anii 2000 în urma acuzațiilor de fraudă fiscală.

O sută de parlamentari ruși au sesizat Curtea Constituțională pentru ca aceasta să decidă dacă Rusia, țară care a semnat în 1996 Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este obligată să pună în practică orice decizie CEDO, chiar și pe cele care ‘vin în contradicție cu Constituția rusă’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.