Jurnal de tabără (V) A noastră Dubova – ipostaze ale captivantei relații...

Jurnal de tabără (V) A noastră Dubova – ipostaze ale captivantei relații dintre maestru și discipol FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Copyryght  © 2005 Cosmin Ioachim
Copyryght © 2005 Cosmin Ioachim

Tinerețe fără bătrânețe…..
Una dintre prioritățile programelor culturale ale Fundației Rubin a fost întotdeauna sprijinirea tinerilor artiști. În toate evenimentele organizate de Rubin, tinerii artiști au fost invitați să lucreze alături de maeștii.
Și ce poate fi mai sublim decât să-i vezi pe acești tineri cum experimentează, cum caută, cum trăiesc artă pe bune. Câtă prospețime, cât curaj!
Ana Boldea este studentă an II – Design Grafic la prestigioasa universitate scoțiana Napier University Edinburgh. Este din Constanța și este boboaca taberei. Ana a lucrat cu seriozitate și multă disciplină. A lucrat în acryl, în pastel, în creion. Foarte curioasă de natură ea ne-a dăruit cu generozitate comorile sufletului ei nobil și tânăr. Tablourile Anei şi-au regăsit echilibrul firesc în bogăţia de culori, o explozie de viu, iar lucrările, indiferent că sunt peisaje sau secvenţe de viaţă, au acel spirit tonic, plin de forţă şi încredere, izvorât din personalitatea ei la fel de puternică.
Pe Emi (Emanuel) Gliga l-am remarcat încă de când și-a expus lucrarea de licență în pictură, o lucrare cam unică și cam prea îndrăzneață, de felul ei. Poartă titlul de Dual și face referire la dualitatea în cuplu, o stare care pe artist l-a marcat și i-a fost subiect de cercetare în demersul artistic. Nu se declară un statornic în viața de zi cu zi, și crede că atunci când două persoane se întâlnesc, orcât de aparent închegate ar fi, sunt în fapt foarte fragile și duale. Pentru a sugera toatea acestea artistul a apelat la două tipuri de redări, una prin imagini anaglife, care susțineau foarte bine ideea de dualitate, prin fuziunea a două imagini suprapuse, cyan una, cealaltă magenta, care combinate ajung să aibă zone de convergență, unde se răgăsește de fapt dualitatea și totodată devin de actualitate prin anamorfozele ce le produc, de fapt devine o imagine abstract anamorfă, pe un pat figurativ. Cercetările sale continuă și în anii masterali, iar lucrările expusă la finalizarea studiilor, continuă seria de Dual, într-o zonă mai extinsă – Dual-Duplicitar, unde, de data aceasta, are loc o fuziune între o serie de portrete figură întreagă, hiper-realiste, pe același suport figurativ, care avea să susțină subiectul de dual. Tendința a fost să surprindă duplicitarul din ființa și natura sa artistică. Ca artist are acea deschidere spre confesiune, fără limite, fără cenzură, până poate în cele mai intime detalii, raportat la schimbările cotidiene, care ne marchează existența. Un Studiu auto-observativ. În cadrul Taberei Pastel Urban, lucrările lui Emi au fost o revelație pentru mine, descoperind un foarte fin observator a ceea ce ne înconjoară și ne sufocă, dar și un ironist al existențialului imediat.


Aici în Tabără mi-a mărturisit încă din prima seară că a venit bucurus, dar mai ales foarte entuziasmat că avea să-l cunoască și să lucreze alături de Tiberiu Giucă. Lucrările de tabără sunt abstracte, plecand dintr-o temă figurativă și descompunsă până la esențe. Deși la început de carieră Emi Gliga m-a convins, iar eu îl consider un pictor de forță, cu potențial, de la care am mari așteptări. A, și portertul promis la început de tabără , l-am primit.
Foto: Cosmin Ioachim Damian

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.