Te-ai uitat în oglindă înainte să critici parangheliile țigănești?

Te-ai uitat în oglindă înainte să critici parangheliile țigănești?

15
DISTRIBUIȚI

loredana codrut

Fără îndoială că, la fel ca în orice altă vară, la Timișoara, parangehiile ţigăneşti ţin prima pagină a ziarelor. Alaiuri de maşini de lux, cântăreţi renumiţi de manele, haine de firmă şi funii de aur la gât – toate ne sunt prezentate ca o marcă a prostului gust, a opulenţei, a nevoii de a striga „tu vezi cine sunt eu, mă fraiere?”. Şi noi, ca de fiecare dată, suntem deranjaţi.

Dar să vedem punctual ce ne supără atât de tare la paragheliile astea. Muzica! Sigur! Avem pretenţia că Timişoara nu e „campus monastiresc”, vrem terase deschise până târziu în noapte, vrem cluburi unde să ne distrăm şi de unde muzica vuieşte mai des și mai tare decât la paragheliile ţigăneşti.


Dar nu, muzica ţiganilor NU! Nu suntem cumva ipocriţi? Până la urmă, dacă aceptăm ca dreptul nostru la liniște să fie terfelit de oameni prost crescuți, căci ei sunt liberi și apărați de poliție, ce ne dă dreptul să ne răsculăm asupra muzicii țiganilor?

Ok, alte două aspecte ar fi palatele țigănești și mașinile de lux. E nasol să stai într-o garsonieră la care ai rate, să vii de la job-ul unde muncești opt ore pe bani puțini și să auzi că la palatul de pe strada ta e paranghelie. Dar asta nu e treaba ta! E treaba statului. Să ia la puricat averile, veniturile tuturor! E treaba politicienilor să dea legi ca averile dobândite ilicit să fie confiscate și valorificate. Vrei să stârpești asta? Nu înjura țiganii, cere egalitate pentru toți! Votează, ieși din casă când se mai fac proteste, stai cu penibilii ăia care strigă la lună și pentru drepturile tale.

Și ultimul aspect – sfidarea. Pretenția aia că eu sunt buricul pământului. Acea atitudine care le permite țiganilor să blocheze străzi (blocate deja la anumite ore de proasta infrastructură, dar asta nu ne mai supără) sau să râdă oricui în bot. Din ce văd în jurul meu, mulți români au aceeași atitudine. Au înțeles prost libertatea și cred că la ei în casă fac ce vor, pe terenul lor fac ce vor, iar cei din jur pot să fie deranjați oricât vor. Morala o știm. Dacă suni la poliție, ți se spune să suporți, și dacă insiști iei tot tu amendă. Numai că asta cu „eu fac ce vreau oricând vreau chiar dacă deranjez oamenii din jur” nu e libertate, asta e aceeași atitudine pe care o acuzăm la țigani. Știți proverul cu bârna și cu paiul?

15 COMENTARII

  1. Domnisoara Codrut, aspectele sunt obiectiv punctate. Dar am cateva remarci, bazate pe experienta de 15 ani, de cand locuiec in zona centrala a orasului.
    1. Referitor la muzica: intr-adevar suport cu stoicism toate festivalulrile de muzica di parcul rozelor plus „daily music” de la terase+ strand Termal. Dar, personal nu suport maneau, nici macar la betie…daramite , in timpul saptamanii si pabna noaptea…Adica intr-adevar, politia si statul in gerneral trebuie sa reglementeze asta, nu noi bocitorii pe net. Si inca un addendum: chestia asta cu adus statie serioasa + Guta&co si bagat reverberatia specifica e chiar greu de suportat.
    2. Palate- nut trebuia sa existe…modificarile suferite de casele din centru nu au fost aprobate, dar evident „primaria intelege, adica da amenda de neautorizare si dupa aia pe un plan fictiv dau autorizare si iaca asa apr kitsch-urile.. Din nou mingea e la stat, primarie etc..Baiu e ca eu daca vreau sa renovez , reabilitez casa am nevoie de jdemii de autorizari si comisii dar ei n-au apasari.
    3. No cu banii aici e mare deranj…pai noi, palmasii la bugetul statului, ne dam de ceasu mortii si platim impozit etc iar bengosii astia , care n-au lucrat o zi, n-au platit un impozit pe venit iti defileaza sfidator..Nu-i de neinteles , e de dat un un cap in gura..

    Bottom line, totul porneste de la cateva cauze: sfidare, limbaj, frustare si neputinta.
    Sfidarea statului si a tiganilor la adresa rumanilor; limbajul manelelor si a tiganilor, mai ales a pirandelor si a boracilor; frustarea noastra ca legea-i pentru unii muma si pentru altii ciuma si nepuntinta reala de a impune prin autoritati ceea ce legea scrie..
    Apare atunci dovada ca: toti suntem egali , dar unii mai egali ca altii!”

  2. Eu nu cred ca la facultatea de jurnalism te invata sa distorsionez lucrurile de dragul articolelor. Muzica de pe terasele de care vorbesti nu cred ca e la un sfert din volumul muzicii de la nuntile tiganesti.

    Daca drumurile se blocheaza din cauza ambuteiajelor nu are nici-o legatura cu blocarea lor din cauza nuntilor, inmormantorilor tganesti sau de orice fel.

    Despre ce vorbesti de fapt in articol? Despre drepturi si obligatii? Nu crezi ca etica jurnalistului cere ca un articol sa fie formulat concret si la obiect?!?

  3. o simpla privire a domnisoarei din poza mi-a fost suficient….nu stiu cum de este jurnalist…asta ma mira pe mine. dar va spun eu : nu te pune cu prostul , ca te aduce la nivelul lui si te bate cu experienta. 🙂

    • ce iti este frica de prostii pai prostul nu se desteapta niciodata cum ajungi tu ca el sa te coboare la nivelului am inpresia ca tu esti ……

  4. Nu stiu cine imi provoaca mai multa scarba…tiganii cu comportamentul lor sau aceasta individa ajunsa nu stiu cum ,,ziarista,, pe un ziar online serios…
    Dragose…te tot rog de un timp sa scapi de tampa asta ,dar vad ca nu vrei…
    Cum dracu lasi sa iti murdareasca site-ul cu asemenea cretinisme?

  5. Domnisoara, ai cam inteles gresit libertatea.
    Libertatea nu inseamna ca poti sa faci ce vrei doar tu. Libertate inseamna si obligatia de a-mi respecta si mie drepturile.

    Apoi sa o luam punctual.
    1.Muzica e deranjanta cand depaseste un anumit nivel flonic, indiferent ce se canta. Tine de tulburarea linistii publice(e dreptul meu sa nu iti ascult tie muzica). Terasele si festivalurile au autorizatie in acest sens cu un orar aprobat, iar cine nu se conformeaza este amendat, la fel ca si tiganii.(de aici drepturi egale, nu?)
    2.Palatele lor. Nu detinerea lor de tigani pune problema ci de faptul ca in plin centru, tiganii ies cu masa de plastic la strada si rup seminte. In romaneste ii zice tiganie ceea ce fac si tine de educatie si bunul simt.
    Masinile? Deranjeaza cand sunt parcate pe iarba sau pe pistele de biciclete – lucru contraventional, nu?
    3.Sfidarea. Ai ales gresit comparatia. Blocarea cu intentie a unui drum public e infractiune,spre deosebire de blocajele din trafic.

    In concluzie, domnisoara, nu inteleg ce ai vrut sa demonstrezi cu acest articol.
    Nu demult spuneai intr-un interviu ca nu iti plac oamenii prost crescuti,cum i-ai califica pe acesti „domni” tigani?

  6. Loredana, e foarte bun și out of the box articolul, dar mi se pare destul de periculos să expui opinii de genul ăsta într-o societate de giboni care reacționează pavlovian, uniți doar în ură și în frică.

  7. Care o fi diferenta intre zgomotul facut de nuntile tiganilor si cele ale teraselor si cluburilor in aer liber ale lui Robu? Simplu: nuntile tiganilor se numara pe degetele de la o mana in fiecare an si perturba in special ziua, pe cand terasele si cluburile din centru deranjeaza aproape in fiecare seara si noapte, de primavara pana toamna. Cocalarii isi parcheaza masinile pe trotuare, in parcuri si oriunde au ei chef, ca atata educatie au. Tiganii? La fel. Fata asta are dreptate, daca gandim in principiu si suntem sinceri cu noi insine. Asa ca autoritatile ar trebui sa-si faca datoria, indiferent ca e vorba de tigani, cocalari sau orice neam.

  8. Foarte bun articolul, nota 10. Normal ca vor fi foarte multe comentarii negative, rasismul si xenofobia sunt in floare in Timisoara. Educatia precara isi arata coltii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.