EXCLUSIV Pensiile unor foşti procurori, umflate cu O MIE DE EURO lunar,...

EXCLUSIV Pensiile unor foşti procurori, umflate cu O MIE DE EURO lunar, printr-un şmen supervizat de fostul procuror general Vasile Bâc şi casa de pensii. Vezi cum a omorât Curtea de Conturi prejudiciul ENORM stabilit doar în două cazuri UPDATE Cum se disculpă casa de pensii

5
DISTRIBUIȚI

euro_1

Situaţie fără precedent descoperită de Curtea de Conturi  – foşti procurori de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara primesc pensii umflate lunar cu peste 1.000 de euro, în urma unui artificiu extrem de dubios, la care au pus umărul atât fostul şef al instituţiei, Vasile Bâc, dar şi reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Timiş. Echipele de auditori care au verificat activitate celor două instituţii au analizat cazurile fosţilor procurori Angelina Tufariu şi Marius Chiru, ambii pensionaţi în 2011, stabilind că statul a fost prejudiciat cu aproape jumătate de milion de lei până acum.

Tufariu şi Chiru au solicitat, în 2008, întocmirea dosarului pentru pensia de serviciu, iar în anul 2009 cei doi procurori au solicitat din nou eliberarea unor adeverinţe în care să fie menţionate toate sporurile dobândite în baza sentinţelor civile, în  vederea recalculării pensiei de serviciu, deşi nici la acea data cei doi procurori nu au avut intenţia de a se pensiona. În baza adeverințelor au fost emise noi decizii de pensionare majorate, Tufariu ajungând de la 11.584 lei la 18.297 lei, iar Chiru de la 10.767 lei la 15.844 lei. Procurorii se pensionează de abia în 2011, când nu mai solicită Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara eliberarea adeverințelor tip, obligatorii conform legislației în vigoare – în care sunt prevăzute veniturile din ultima lună și vechimea -, ci doar adeverințe privind vechimea. Aceștia primesc respectivele documente semnate doar de șeful instituției, procurorul general Vasile Bâc, nu și de reprezentanții celorlalte departamente, cum a fost în cazul celor două adeverințe eliberate anterior, conform legii.

Casa Judeţeană de Pensii Timiş admite aceste documente și le calculează pensiile de serviciu după o schemă inedită – cu vechimea până în 2011, dar raportate la veniturile record din 2009, când veniturile magistraţilor, la care se raportează stabilirea pensiei, au crescut spectaculos după ce au primit, prin sentinţe judecătoreşti, bani înapoi. După aplicarea acestei scheme  Angelina Tufariu a primit o pensie de 18.495 lei, iar Marius Chiru  – 16.032 lei,  auditorii arătând că  pensiile de care beneficiază cei doi procurori sunt cu mult mai mari decât însăşi venitul brut al salariilor încasate de către aceştia în ultima lună de activitate.  Conform normelor de aplicare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, pensia maximă obţinută nu poate depăşi nivelul salariului din ultima lună de activitate. Adică luna dinainte de a le fi semnat decretul prezidenţial de eliberare din funcţie. Dacă s-ar fi raportat la acele sume, Tufariu ar fi primit 13.028 lei, iar Chiru – 12.070 lei. Prejudiciul adus Casei Naţioane de Pensii, numai în cazul celor doi procurori, de la data pensionării şi până la finalizarea controlului, a fost estimat la 452.592 lei. Auditorii au descoperit şi alte încălcări ale legii – neeliberarea în 2011 a adeverinţelor standard pentru stabilirea pensiei de către Vasile Bâc, iar Casa de Pensii nu a solicitat adeverinţe cu veniturile obţinute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Mai sunt şi alţi magistraţi, procurori sau judecători, care s-au pensionat în condiţii similare.

După emiterea celor două rapoarte întocmite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara (PCAT) și la Casa de Pensii Timiş, şefii celor două instituţii contestă rezultatele la Bucureşti. Principalul motiv invocat de Parchet este acela că procurorii au devenit pensionari, în 2008, când şi-au depus prima solicitare de pensionare, nu în 2011 când au încetat efectiv activitatea.  Adică pensionarii şi-au continuat activitatea, au anchetat infractori şi întocmit rechizitorii. Acest punct de vedere contrazice o hotărâre din 2007 a plenului Consiliului Superior al Magistraturii în care se precizează „suspendarea plăţii drepturilor de pensie la cererea titularului echivalează cu o lipsire de caracter efectiv a deciziei de pensionare, aceasta neproducând practic efectul său juridic principal, motivate de faptul că din moment ce acesta renunţă temporar, în mod voluntar, la efectele pozitive ale deciziei de pensionare obţinute”.

Un alt argument al PCAT – dacă nu a cerut Casa de Pensii alte adeverințe tip în 2011 înseamnă că au fost legale cele semnate de Bâc.


În procedura contestației interne, cei de la București din Curtea de Conturi admit contestația Parchetului – după ce vin puncte de vedere de la Procurorul General al României și Casei Naționale de Pensii – și anulează dispoziția dată procurorilor de emitere a unor adeverințe tip conform legislației care ar fi dus la scăderea pensiilor.  Motivul  – totul a fost legal și calculat cu emiterea de adeverințe tip. Asta chiar dacă documentele din 2011 nu respectau sub nicio formă formatul standard, obligatoriu prin lege.

În cazul  Casei Județeană de Pensii Timiș, auditorilor li se cere să reverifice o parte din aspectele constatate şi apare surpriza. Raportul de control în completare reia practic toate susţinerile celor de la parchet şi de la casa de pensii şi constată sec că totul a fost legal. Nu s-a mai găsit niciun prejudiciu. Unul dintre auditori care a semnat al doilea raport a fost unul dintre cei care, inițial, a stabilit că legea a fost grav încălcată şi a stabilit prejudiciul. Miza anulării celor doua rapoarte, încă din faza constatărilor, este una simplă – se evită ca toate cele descoperite de auditori să ajungă în faţa unui judecător care ar fi trebuit să analizeze o posibilă contestaţie a PCAT.

Fostul procuror general al PCAT, care acum conduce Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, Vasile Bâc nu a putut fi contactat până la ora redactării acestui material. Fostul procuror Marius Chiru, acum executor judecătoresc, a susţinut că „acum sunt la o înmormântare în Germania şi nu am starea să discut despre aşa ceva. Am auzit că a fost un control. Cred că ar fi bine să discutaţi cu cei care au fost în contact direct cu această problemă”. Angelina Tufariu, acum avocat, a declarat pentru PRESSALERT.ro că „s-a închis. Totul este ok. Am primit un plic de la Casa de Pensii că s-a făcut o reverificare a pensiei, în luna august, cu acelaşi date. Am înţeles că la Curtea de Conturi a României nu s-a nu s-a acceptat acest punct de vedere (al prejudiciului, n.a.), dar eu urmează să-l văd (raportul Curţii de Conturi, n.a.) că mi-a zis cineva că  mi-l arată. Nu am vrut să intervin în situaţie  pentru că am ştiut că nu sunt probleme. Nu am intervenit deloc, că am ştiut de verificare, am ştiut de  tot. Cancanul este neavenit. Eu zic că nu are rost să amplifici nişte lucruri. Îţi spun care este situaţia. Totul a pornit pentru că eu am anchetat-o pe auditoarea care a fost la parchet când a fost reclamată de nişte primari din Caraş Severin. Nu am pus-o sub acuzare. Alţii din sistemul nostru au zis că de aia a făcut, eu nu. Să se ţină cont de faptul că 40 de ani am slujit altarul justiţei”. Angelina Tufariu nu a spus nimic despre auditorii care au fost la Casa de Pensii şi care au stabilit, iniţial, prejudiciul adus statului.

UPDATE Reprezentanții Casei de Pensii Timiș au trimis un răspuns la informațiile publicate și dau vina pe judecătorii care au decis în instanță  majorarea pensiilor. „Potrivit dispozițiilor Legii nr.303/2004 privind statutul magistraților, pensia de serviciu a magistraților se stabilește în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Aceste dispoziții au fost respectate și în cazul celor doi procurori care, în urma unei sentințe judecătorești, au câștigat în instanță anumite sporuri care au intrat în baza de calcul a pensiei.” Mai mult, ace;tia susțin că raportul inițial al Curții de Conturi ar fi modificat și că pensiile sunt legale: „Constatările făcute inițial de reprezentanții Camerei de Conturi Timiș au fost anulate în urma unui control suplimentar dispus de Curtea de Conturi a României și a precizărilor formulate – pe baza textelor legale – de Casa Națională de Pensii Publice. În aceste condiții, Camera de Conturi Timis a confirmat că toate pensiile de serviciu verificate, inclusiv ale celor doi foști procurori au fost stabilite cu respectarea întocmai a dispozițiilor legale în vigoare”.

5 COMENTARII

  1. Tufariu Angelina fosta procuroare cunoscuta pentru modul cum santaja si exercita presiuni fata de avocatii incomozi ! au primit cu totii locuite speciale gratis, acum vad ca si-au ales/stabilit si cuantumul pensiilor care sunt aberand de mari raportat la nivelul de trai din Romania. Se pozitioneaza mai presus decat orice categorie socio-profesionala ! Sunt mai presus decat legea !

  2. DOMNILOR PROCURORII CE EXEMPLU DE HOȚIE NE DATI , SI PARCA VAD CUM POZAȚI IN JUSTIȚIARI CIND ERA VORBA DE UN AMARIT . SUNTEȚI MAI HOȚII DE CIT AMARITI PE CARE I ANCHETAȚI

  3. În sfârșit începe apocalipsa ..sa l luați și pe Domșa la întrebări. .iar dl.Chiru poate a uitat entuziasmul procurorului pervers care îl avea în funcțiune. .dar identic e și ca executor..cat despre Tufariu ..după clanul Carpați sa remodelat ” avocata ” de drepturi și libertati

  4. Zilele trecute Chiru se plangea ca nu-i ajung banii ca are cheltuieli mari cu copii la studii in strainate ca sa invete cum sa spele zarzavatul cu sapun

  5. Felicitari , doamnei av Obirsanu Carmen pentru curaj.reprezinta intradevar DREPTATEA SI DREPTUL in acest judet suntem alaturi de ea, in orice moment,doamna Tufariu sa nu uite ca din cercetarile si simularile dinsei fam,FURNICA si TENCHE. au ramas fara proprietati intre timp au si decedat,din pricina traumelor creiate de sistem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.