EXCLUSIV 50% din acţionariatul Retim schimbat în SECRET, fără acordul Consiliului Local...

EXCLUSIV 50% din acţionariatul Retim schimbat în SECRET, fără acordul Consiliului Local Timişoara. Vezi contextul în care s-a dat gratuit Mercedes-ul primarului Nicolae Robu VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

 

eu la emisiune

Scandalul Mercedes-ului de 74.000 de euro, primit de primarul Nicolae Robu de la Retim este doar ”vârful aisbergului” dovedesc dezvăluirilor de astăzi de la PRESSALERT LIVE. Jurnalistul Dragoș Boța a prezentat rezultatele unei noi investigații jurnalistice care dovedesc că societatea de salubrizare și-a schimbat jumătate din acționariat în primăvara lui 2015, iar modificarea s-a realizat pe ascuns, fără ca cealaltă parte care deține 50%, Consiliul Local Timișoara, să fie informată și fără să aprobe modificarea actului constitutiv al societății. Invitat la această ediţie explozivă a PRESSALERT LIVE a fost consilierul local PSD Dan Idolu, PNL refuzând să-și trimită un reprezentant în studioul HDV.

Conform actelor depuse la Registrul Comerțului, în AGA de la Retim Ecologic Service SA, în şedinţa din 8 aprilie 2015, s-au votat mai multe modificări ale actului constitutiv, printre altele înlocuindu-se unul dintre acționarii companiei – în locul RER Recuperare Ecologică și Reciclare SRL, care avea un capital social de 7.880.000 lei  a apărut SC RER Timișoara SRL, cu un capital social de doar 647.600 lei. ”Retim Ecologic Service SA nu mai este ce a fost. La ora actuală, CL Timișoara nu mai este asociat cu firma cu care a fost iniţial, ci cu altă companie, iar acest lucru s-a făcut în cel mai mare secret. Acționariatul din RETIM a fost schimbat și actul de constituire a fost schimbat în secret, fără a exista o aprobare a CL Timișoara, care e acționar cu 50%. Așa cum s-au votat toate modificările la actul de-a lungul timpului, așa ar fi trebuit să se întâmple și acum. Interesant este că în extrasul hotărârii AGA depus la Registrul Comerţului nu apare explicit niciunde schimbarea acţionarului, ci doar actul constitutiv direct modificat”, a subliniat Dragoș Boța.

Întrebat dacă în Consiliul Local Timișoara s-a discutat despre aprobarea acestei schimbări a acționarilor, dacă au fost informaţi ulterior de executivul pri măriei condus de Nicolae Robu, de liberalul Vasile Vesa, reprezentantul consiliului local în AGA de la Retim, sau dacă Vesa a cerut mandat pentru o astfel de modificare esenţială, Dan ‘Idolu a fost tranșant. ”categoric NU!”.

Luat prin surprindere, consilierul local PSD a comentat informația pe care a recunoscut că nu o știa și pe care a catalogat-o  adevărată ”bombă” pentru orașul Timișoara. ”O corecție cinică dacă îmi permiteți, nu a fost în secret, ci discret. Ne-ați arătat niște documente de la Registul Comerțului, documente publice. Presupune o oarecare legalitate faptul că au fost înregistrate la Registrul Comerțului. Discret, cinic spunând, să nu știe jumătate din acționarat, sunt sigur că nici executivul în totalitate nu a știut… Cu siguranță că dumnealui (n.r. Nicolae Robu) a știut. Gândiți-vă ce consecințe nefavorabile pot avea pe termen scurt și mediu. De ce s-a făcut schimbarea, oare de ce această lipsă de transparență? (…) Așa ceva nu am mai văzut. Și cred că ar trebui să se exprime Ministerul Justiției vizavi de Registrul Comerțului… Nu pot să nu mă abțin, să fie cu atât mai legitimă întrebarea: De ce domnule primar, de trei luni de zile proiectul de înlocuire a domnului Vesa (n.r. Vasile Vesa, reprezentantul CLT în AGA de la Retim), nu l-ați pus pe ordinea de zi ? Nu ne gândeam acum trei luni că s-a făcut această acțiune ”discretă””, a precizat Dan Idolu.

Manevre în stil german

Societatea care era iniţial acționar în Retim Ecologic Service SA a solicitat divizarea societății la București, a mai dezvăluit Dragoș Boța conform documentației.


”Din firma mamă s-au desprins două societăți, două persoane juridice diferite. Valoarea acestor SRL-uri, în bani, capital socialul, este mult mai mică. Acesta contează foarte mult dacă acționarii Retim de exemplu ajung să plătească penalizări pentru proiecte europene, cum ar fi cel de salubrizare. Dacă Retim avea un acţionar RER Recuperare Ecologică şi Reciclare SRL cu un capital social de 7.880.000 lei, acum acționar e SC RER Timișoara SRL cu un amărât de 647.600 de lei, un acționar mult mai sărac. Cum în spate acționarul german controlează ambele SRL-uri, prin această manevră partea germană și-a securizat afacerea mare. Această societate e de asemenea acționar în alte societăți de salubrizare din România lucru foarte important”, a adăugat jurnalistul Dragoş Boţa.

Acesta a prezentat şi o ordine cronologică care dovedeşte că totul a fost un plan foarte bine pus la punct de acţionarul german. Proiectul de divizare parţială al societăţii mamă RER Recuperare Ecologică şi Reciclare SRL a fost întocmit în 25 iulie 2014. În 7 octombrie 2014 AGA de la Retim Ecologic Service SA a votat cumpărarea Mercedes-ului care a ajunge la primarul Nicolae Robu. În 28 noiembrie 2014 în Primăria Timişoara se intocmeşte referatul care stă la baza hotărârii de consiliu local prin care acceptă Mercedes-ul cu titlu gratuit pentru Robu. În 5 decembrie 2014, acţionarul german solicită oficial divizarea parţială a  RER Recuperare Ecologică şi Reciclare SRL şi apariţia RER Timişoara SRL şi RER Bucureşti SRL. În 9 decembrie 2014, Consiliul Local Timişoara a acceptat Mercedes-ul. În 9 ianuarie 2015, limuzina ajunge în curtea Primăriei Timişoara. În 13 ianuarie, primarul iniţiază un proiect de HCL pentru a susţine punctul de vedere al Retim la ADID, în disputa cu Direcţia de Mediu a municipalităţii pe tema penalităţilor pentru nerealizarea staţiei de compostare. În 23 ianuarie 2015, Tribunalul Bucureşti încuviinţează divizarea parţială. În 8 aprilie 2015, RER Timişoara SRL devine noul acţionar al Retim Ecologic Service SA. În 8 decembrie 2015, Nicolae Robu introduce în procedură de urgenţă un proiect de HCL prin care încearcă să dea monopol societăţii Retim.

”Atunci când s-a înființat Retim SA și-a asumat un program de investiţii. Sunt 100% convins că Retim SA trebuia să-l realizeze pentru că avea toate condițiile. Nerealizând până în ianuarie 2014 staţia de compostare, contractul obliga societatea să plătească 10.000 de lei pe zi, suma ajunge la 7.300.000 lei penalități (1,8 milioane euro). În al doilea rând, Primăria Timișoara face parte dintr-un program european pentru deşeuri menajere care cuprinde tot judeţul. Timișoara riscă penalități mai mari de două milioane de euro. Faptul că acționarul german și-a redus capitalul poate avea consecințe nefaste în cazul unei proceduri de insolvență. Eu presupun, nu am știut până acum, probabil domnul Robu a știut, la fel și Vesa. În cazul unei proceduri de insolvență, ”noul Retim”, va solicita protecția legii insolvenței și atunci o societate în insolvență cu un capital redus de zece ori va fi practic de neexecutat. Primăria Timișoara va rămâne păgubașă, cetățenii orașului. Putem rămâne fără gestiunea deșeurilor!… O societate cu patrimoniul de zece ori e o societate slabă, , nemai având aceeași valoare pe piață”, a subliniat Dan Idolu.

Consilierul local e convins că Timișoara se expune la o situație gravă. ”Cred că miza unui autoturism, fie și el Mercedes E, e prea mică… pentru ce intuiesc că se poate întâmpla municipiului Timișoara, aici vorbim de multe milioane de euro. Nu cred că un automobil de 74.000 de euro putea fi prețul acestui compromis. Eu pot să cred că există o miză mult mai mare sau din neștiință… Mă întreb ce s-a întâmplat cu profitul, a rămas în contul RER București sau RER Timișoara. Oare mai există profit la Retim SA? S-a ajuns la o situație tragică”, a conchis retoric Dan Idolu.

2 COMENTARII

  1. E o adevarata cloaca la Retim. E interesant de mers pe fir la firma de paza – Kliuce Team, firma ce apartine unor angajati ai Retim si care beneficiaza de contracte grasute. De vazut si protectia asigurata de ITM acestei firme. Sunt zeci de plangeri ale angajatilor uitate prin sertare. Putem spune ca avem o mafie locala… Fara reactie DNA-ul pana acum. Ciudat, nu?

  2. Cred ca D.N.A TIMISOARA, stie de aceste afaceri ale d-lui Robu, insa deocamdata nu se intimpla nimic. Despre Dosaru Penal al d-lui Busoi, ne poate spune D.N.A-ul ceva ? E rusinos ce se intimpla in aceasta Institutie, se tin Dosare la sertar pt. a le folosi Politic !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.