FABULOS În conturile unei universități din Timișoara intră, anual, 8 MILIOANE de...

FABULOS În conturile unei universități din Timișoara intră, anual, 8 MILIOANE de euro din taxe de școlarizare. Cât de mari sunt pentru fiecare student și de unde vin aceștia

0
DISTRIBUIȚI

euro

O universitate din Timișoara atrage ca un magnet studenți din toate colțurile lumii. Nu mai puțin de 1.620 de tineri din 42 de țări, care visează să devină doctori, studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. De ce vin să învețe în capitala Banatului? Taxele de școlarizare foarte mici, în comparație cu cele din țările din care provin.

Marius Raica, rectorul Universității de Medicină din Timișoara, a explicat că cei peste 1.620 de studenți străini plătesc, în medie, o taxă de școlarizare cuprinsă între 5.000 și 5.500 de euro.


Dacă facem un mic calcul, anual, în conturile instituției timișorene intră peste opt milioane de euro doar din taxele percepute studenților străini. „Dacă vă gândiți că la trei ore distanță de Timișoara, taxa de școlarizare este de 11.000 euro, cred că este semnificativ. De ce avem taxe atât de mici? Este un consens național, este vorba de costurile de educație, de materiale, de utilități. S-a făcut un calcul pe fiecare program în parte referitor la costuri, personal, utilități”, a precizat Marius Raica.

Potrivit rectorului Universității de Medicină din Timișoara, majoritatea studenților străini provin din țări precum Germania, Austria, Suedia, Italia, Serbia, Ungaria, dar și din state din afara Europei, precum Israel sau Palestina. Unii învață la programul în limba română, dar majoritatea la cele în engleză sau franceză. În viitorul apropiat, universitatea timișoreană vrea să înființeze și un program cu predare în limba germană. La admiterea pentru anul universitar 2015 – 2016, patru studenți străini s-au bătut pe un loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.