Cărțile prind viață cu ajutorul unei holograme, la Timișoara. Unde puteți avea...

Cărțile prind viață cu ajutorul unei holograme, la Timișoara. Unde puteți avea o experiență inedită

0
DISTRIBUIȚI

L.I.R.

Un proiect deosebit, intitulat Cabina Digitală L.I.R. (Livre in Room), o punte între cultură şi tehnologie, va fi prezentat publicului marţi, la ora 18.00, la sediul Institutului Francez din bulevardul C.D. Loga din Timișoara.

Proiectul L.I.R. reuşeşte să aducă la viaţă cărţile cu ajutorul unei holograme care se activează atunci când este scanat codul de bare al cărţii, biblioteca în mişcare reprezentând o nouă experienţă digitală. Aceasta va fi accesibilă publicului larg în primul rând datorită caracterului ei intuitiv şi ludic. „Spectatorul este invitat să aleagă una din numeroasele cărţi puse la dispoziţia sa, înainte de a fi trimis într-o adevărată experienţă de realitate augmentată, care conduce la transpunerea operei literare în imagini, voci şi muzică, moment în care se conturează o hologramă care citeşte un pasaj, timp de câteva minute. Proiectul L.I.R. oferă aşadar spectatorului o primă idee a lumii imaginate de către autor, scăpând astfel, preţ de câteva momente, de realitatea cotidiană”, spun realizatorii acestuia.

Prin utilizarea tehnologiilor digitale, proiectul se dovedeşte a fi un mijloc de promovare a literaturii în rândul publicului larg, dar şi o modalitate interactivă de a stârni interesul tinerelor generaţii pentru lectură. În urma experienţei din România, catalogul L.I.R. va fi îmbogăţit cu noi opere literare, urmând ca transpunerea acestora sub forma unei holograme să fie realizată de către actori români. Cabina va rămâne la Institutul Francez din Timişoara până în 25 iunie, pentru grupuri fiind necesară programarea vizitei. Copiii sub 12 ani au acces în cabină doar însoţiţi de un adult. Pentru seara inaugurării a fost pregătită o lectură din romanul „Maestrul şi Margareta” de Mihail Bulgakov, care va fi susţinută în limba română de Andreea Andras, actriţă şi profesoară de artă dramatică, iar în limba franceză de Matsimouna Zitou Manza (Sammy), profesor de improvizaţie teatrală.


Această instalaţie literară face parte dintr-un priect mai amplu, „Bibliothèques vivantes”, iniţiat de Institutul Francez şi ministerul Culturii din Franţa, în cadrul programului TransARTE.

Cursuri și activități pentru copii

Începând din 27 iunie, Institutul Francez organizează cursuri de franceză generală în ritm intensiv cu trei şedinţe săptămânale pentru deprinderea unor competenţe de comunicare, şi cursuri de franceză de specialitate (comunicare, gramatică, antrenament pentru examene internaţionale), având în vedere că tot mai multe companii din oraş caută vorbitori de limba franceză pentru medii francofone sau interculturale.

club vacanta

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 4-6 ani şi 7-9 ani, Institutul Francez organizează clubul de vacanţă intitulat „Vacanţa lui César (Aventuri de grădină)”, povestea unui băieţel minuscul care trăieşte într-o grădină imensă pentru el, pe care o explorează împreună cu prietenii pe care şi-i face pe parcurs, vorbind cu toţii într-o nouă limbă, franceza. Copiii mai mari, cu vârste între 9 şi 15 ani, vor putea descoperi limba franceză cu ajutorul atelierului de creaţie cinematografică „Fais ton cinéma”, unde vor putea pune în scenă o poveste filmată „moyen métrage” despre căutări de comori, călătorii în timp, teleportări şi multe alte mistere. Creaţia cinematografică va fi completată de o parte de documentare şi analiză cinematografică, prin integrarea în program a peoiectului CinEd, care include vizionări de filme, identificarea genurilor cinematografice, a tehnicilor de realizare, lectura imaginii, astfel încât copiii să-şi însuşească reperele construirii unui scenariu şi ale realizării filmărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.