Şomajul redus nu este în mod necesar un lucru bun pentru oraş, crede fostul prefect al judeţului Timiş, Eugen Dogariu. Candidat pe locul I pe lista PSD pentru Senat, Dogariu a fost invitat în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, acolo unde a vorbit despre scandalul iscat între administraţia Timişoarei şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, pe tema fabricii de bio-etanol, care va fi construită de concernul Clariant în oraşul din Oltenia.
„Chiar dacă sună frumos când spui că în acest moment nu avem şomaj, acest lucru, ameninţă pe viitor o blocare a dezvoltării Timişoarei, pentru că nu putem să ne oprim la un anumit nivel, să spunem până aici ne dezvoltăm, nu ne dezvoltăm mai departe. Cu cât mai mulţi investitori, cu atât mai multe impozite şi taxe, cu atât mai mulţi angajaţi, de acolo din nou impozite şi taxe, iar Timişoara se dezvoltă pe mai departe. Toate aceste impozite merg în infrastructură, în spitale, în şcoli, generând până la urmă o dezvoltare. Acel 1% ar trebui să creeze o strategie a factorilor politici din Timişoara şi din Timiş, pentru că nu e numai în Timişoara şomaj mic, ci şi la nivelul Timişului, pentru a încerca să vedem ce facem cu această penurie de forţă de muncă.
Nu avem muncitori calificaţi, nu mai avem forţă de muncă pentru investitori. Un investitor, în momentul în care ia decizia de a investi într-o anumită locaţie, ia în calcul anumiţi factori obiectivi. El nu face niciun fel de voluntarism, nu face niciun fel de donaţie, nu face niciun fel de acte de caritate pentru locaţia în care se aşează, ci ia în calcul anumiţi factori: cât de repede ajunge la infrastructură, care este reacţia autorităţilor, iar unul din aceşti factori este şi forţa de muncă. În momentul în care vezi că uneva nu ai muncitori, nu te duci acolo. Ce să faci? Să furi de la unii, de la alții, să negociezi?”, a spus invitatul.
Dogariu a fost de părere și că ar fi bine ca județul Timiș să atragă forță de muncă, însă ținând cont de faptul că oamenii care vin în Timișoara să muncească trebuie integrați din toate punctele de vedere și acceptați cu toate diferențele culturale. Mai mult, fostul prefect a subliniat că administraţia trebuie să încurajeze dezvoltarea mai multor industrii la nivel local, pentru a evita o criză în eventualitatea colapsului unui anumit domeniu precum cel de automotive.
,,Toate aceste impozite merg în infrastructură, în spitale, în şcoli, generând până la urmă o dezvoltare,,
NU mosu! Nu merg in infrastructura si nici in spitale etc.Merg la Bucuresti! Iar de acolo se intoarce un procent mic.Mic mic.Ca la Leroy Merlin…