„Fruștuc bănățean” la festivalul dovlecilor de la Kikinda. Vezi ce evenimente sunt...

„Fruștuc bănățean” la festivalul dovlecilor de la Kikinda. Vezi ce evenimente sunt programate FOTO

0
DISTRIBUIȚI

3-placinte-dovleac

E luna octombrie și sârbii din Kikinda, localitate aflată chiar la granița țării vecine cu județul Timiș, sunt deja aproape gata cu pregătirile pentru celebra sărbătoare în care vedetă este dovleacul.

Dovlecii din Kikinda și din zonele înconjurătoare sunt vestiți de multă vreme pentru dimensiunile pe care le ating și cu prilejul acestei sărbători se premiază cel mai lung și cel mai greu dovleac înscris la tradiționalul concurs. Sărbătoarea a ajuns la cea de-a XXXI-a ediție, iar Zilele dovleacului, care încep în 6 octombrie și se încheie în 9 octombrie, cuprind și în acest an numeroase evenimente culturale și sportive dar și concursul bucatelor tradiționale cu dovleac și micul dejun bănățean, jocuri și concursuri legate de cucurbitaceele sărbătorite, carnavalul tinerilor din Kikinda și a oaspeților din localitățile învecinate, numeroase concerte și cel mai așteptat moment, cântărirea și măsurarea dovlecilor care aspiră să cîștige marele premiu.

Începând de joi dimineață, cei care vizitează Kikinda vor putea vedea o expoziție a păsărilor domestice și exotice organizată în curtea Centrului Cultural, expoziția și serata literară cu premierea celor mai bune lucrări artistice și literare la biblioteca populară „Jovan Popović”, o expoziție retrospectivă de fotografie la galeria Terra și o expoziție a dovleacului african la muzeul popular, care va fi deschisă până în 31 octombrie. Seara se va încheia cu concertul Marija Šerifović, care va începe la ora 20.00 în piața centrală.

Ziua următoare debutează cu „Cupa Sova 2016” organizată de clubul de tenis Jezero și va fi urmată de „Fotbaliada 2016”, ai cărei organizatori sunt clubul sportiv „Lupii tineri” și sindicatul independent al poliției din Kikinda. După-amiaza este dedicată carnavalului de măști al preșcolarilor și petrecerii acestora, Kinderbal. O nouă expoziție, intitulată „Piața – burta orașului”, organizată de muzeul istorico-maritim din Rijeka și muzeul etnografic din Istria va fi deschisă la ora 19,00 la muzeul popular iar la ora 21,00, în piața centrală va putea fi urmărit concertul Neverne Bebe.

Sărbătoarea oficială va începe sâmbătă la ora 10.00 cu „Fruștucul bănățean” din piața centrală, unde vizitatorii se vor putea delecta cu specialitățile de dovleac ale gazdelor, vor fi prezentate satele din vecinătatea Kikindei, oaspeții din străinătate iar Camera de Oaspeți va fi un adevărat platou muzical și actoricesc. Tot atunci are loc și înscrierea competitorilor pentru concursul desemnării celui mai lung și mai greu dovleac.


La ora 11.00 va avea loc o întâlnire a sportivilor amatori ai căilor ferate Kikinda-Szeged-Jimbolia, un turneu de șah pentru tineret și un simpozion internațional al enigmaticienilor. După spectacolul gastronomic de la ora 14.00, care va promova bucătăria dalmațiană și mediteraneană, la ora 16.00, cuvântul de salut al gazdelor va fi urmat de acordarea premiilor pentru dovlecii câștigători. Seara se va încheia cu un spectacol de teatru și concertele Šaban Šaulić și Jelena Tomašević.

Cel mai atractiv moment al zilei de duminică va începe la ora 10.00 cu cea de-a VIII-a ediție a Ceaunului internațional de aur, o competiție pentru prepararea ciorbei de pește. De la ora 20.00, piața va găzdui concertul Kanda Kodža i Nebojša, urmat de concertul rock Partibrejkers, care va încheia sărbătoarea.

Ca în fiecare an, sărbătoarea a fost promovată și la Timișoara de copii de grădiniță costumați în micuți dovlecei, de locuitori din Kikinda care au îmbiat trecătorii din Piața Operei cu plăcinte cu dovleac, în acompaniament de orchestră, căci sărbătoarea a devenit cunoscută și îndrăgită și peste hotare și tot mai mulți timișoreni aleg să fie alături de locuitorii Kikindei la această sărbătoare.

La cererea autorităților sârbe și române, cu aprobarea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, în perioada 07 – 09.10.2016, va fi prelungit programul de funcţionare al Punctului de Trecere a Frontierei Lunga (localitate de pe teritoriul României) – Nakovo (localitate de pe teritoriul Serbiei), de la ora 20.00, până la ora 02.00 (ora României).

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.