Povestea morcovului

Povestea morcovului

0
DISTRIBUIȚI

loredana codrut

Am aflat ieri că de fapt comerciații care vând marfă de import în piețe ocupă și spațiul din piețele volante din Timișoara, unde ar trebui să fie doar marfă locală. Avantaj tot ei, căci acolo nu se achită taxă pe loc!

Cum se face mai exact afacerea? E simplu! Un vânzător are un certificat de producător. Asta implică o suprafață pe care are culturi agricole și implicit o producție. Să zicem că omul produce 300 de kilograme de roșii pe care le vinde. Dar de ce să vândă doar 300 când poate face bani cu nemiluita? Așa că omul merge în piața de gros, cumpără marfă și o revinde ca fiind producție proprie. Că doar cine poate verifica dacă roșiile astea sunt din producția proprie sau nu! Și, uite așa, autoritățile locale sunt din nou neputincioase în a curăța piețele de comercianți.

Și totuși, nu pot să nu mă întreb: ce or avea legumele din import așa toxic? Căci dacă ne luăm după ce ne spune media și după ce ne spun nutriționiștii apăruți peste noapte acestea sunt chiar nocive.


Făcând atunci o deducție logică ar însemna că pe pământ ar trebui să mai trăiască numai oamenii care mănâncă legume din grădina lor și restul să fie bolnavi sau deja morți! Nici noi nu știm, dar ne isterizăm că așa ne zic unii. Cine a cumpărat roșii de import să le ducă la analize să vadă dacă sunt sau nu hrănitoare pentru organism. Și să zicem că sunt. Ce garanție avem că organismul nostru absoarbe nutrienții din ele sau din cele naturale? Niciuna. De fapt, e o nouă furtună într-un pahar cu apă.

După mine, o problemă mult mai mare este cea a prețului legumelor. De la o săptămână la alta în marile lanțuri de magazine prețul unui kilogram de morcovi ajunge de la 2 la 4 lei. Adică dublu! Dar suma e mică și nimeni nu se scandalizează. Și totuși, ce se poate întâmpla în șapte zile cu producția de morcovi încât să crească prețul de două ori? Probabil nimic. Doar lăcomia comercianților. Aceeaşi lăcomie care face legea şi la producătorii locali! Pentru ce să cumpăr un kilogram de morcovi „bio” din piață cu 5 lei când pot să cumpăr același produs cu 2 lei? De ce să susţin economia locală când se dovedeşte că producătorul local mă minte şi îmi vinde la supra preţ produse pe care pot să le iau din marile lanţuri de magazine de două mai ieftine. Vă spun eu de ce. Industria locală nu se duce în cap din lipsa clienților, ci din lăcomia producătorilor. Și pentru asta nu pot să simt milă. E o vorbă din bătrâni, Domnia și prostia se plătesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.