Penele de iluminat public de pe străzile Timișoarei, „garantate” prin contract până...

Penele de iluminat public de pe străzile Timișoarei, „garantate” prin contract până în 2017. Ce soluție vede Robu

0
DISTRIBUIȚI

iluminat public

Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 cu un proiect numit „Luminează orașul prin tine”. Culmea ironiei, dincolo de titluri și distincții, realitatea de pe străzile orașului este alta. Penele la iluminatul stradal au devenit ceva obișnuit, astfel că serile în care marile bulevarde ale orașului rămân în beznă nu sunt deloc puține, în timp ce de multe ori becurile sunt aprinse în plină zi. Primarul Nicolae Robu este și el nemulțumit.

„Vreau să îmi exprim nemulţumirea vizavi de modul în care operatorii ce asigură iluminatul în oraş îşi fac datoria. Este absolut scandalos că monumentul din Piaţa Unirii nu este iluminat, că monumentul din Piaţa Libertăţii nu este iluminat, că pe strada Emanuil Ungureanu nu merge decât un corp de iluminat din cele care sunt aplicate pe pereţi şi aşa mai departe. Eu mă aştept de la aceste firme timişorene la seriozitate, vreau să văd că îşi trimit oamenii pe teren şi că sesizează ei ce nu merge, nu să fie mereu nevoie ca primarul să observe. Că nu ştiu de ce, altă lume parcă nici nu observă, tot eu fac sesizările personal. Şi pe malurile Begăi la fel. Da, e adevărat că ne confruntăm şi cu acest fenomen negativ, vandalismul, însă nu înseamnă că dacă unii strică, şi noi trebuie să lăsam stricat. Însă în cele mai multe locuri este beznă nu datorită vandalismului, trebuie mai multe seriozitate şi până la urmă trebuie îndeplinirea unor sarcini contractuale, dincolo de cele de conştiinţă”, a declarat edilul timișorean.

Robu însă spune că, deși locuitorilor din capitala Banatului li se pare ciudat ca iluminatul public să fie nefuncțional noaptea și să becurile să fie aprinse în toiul zilei, situația poate fi explicată foarte ușor.

„Când vedem ziua lumină, se fac intervenţii şi ca să îşi dea seama care corpuri nu merg, aprind luminile.


Asta e explicaţia pentru care uneori în timpul zilei vedem luminile aprinse. Ele sunt aprinse intenţionat pentru că se fac verificări ale sistemului. Nu se fac noaptea verificările pentru că aceste firme nu îşi plătesc oamenii cu regimul de plată de noapte şi atunci fac ziua operaţiunea acesta şi uneori minute, zeci de minute, chiar ore se pot vedea anumite zone cu luminile aprinse. Nu avem ce să facem, noi punem presiune. Contractul (n.r. – contract de iluminat public semnat de primărie cu Enel) expiră în 2017. Nu e aşa simplu ca în domeniul privat. Poţi să îţi expui nemulţumirea, poţi să pui presiune, dar dacă partea cealaltă nu reacţionează pozitiv, lucrurile nu se îmbunătăţesc. Trebuie să respecţi anumite proceduri, să respecţi legea, să respecţi contractele care de foarte multe ori nu te protejează ca instituţie publică. Contractele sunt cu unii agenţi, eşti obligat să mergi pe contractele lor pentru că au monopol şi te duci la Enel. Ai altă alternativă? Deocamdată nu ai în Timișoara altă alternativă de furnizor de energie electrică pentru că furnizori există mai mulți, dar distribuție nu are decât Enel și atunci ți se vine cu un contract. Îl semnezi sau nu îl semnezi, ceea ce nu e deloc în regulă. Sper să se ajungă să existe concurență, pentru că numai concurența poate rezolva lucrurile de o manieră sănătoasă”, a adăugat edilul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.