Mult zgomot pentru nimic

Mult zgomot pentru nimic

0
DISTRIBUIȚI

Celebra zicală conform căreia „Nu se întâmplă nimic în Timişoara“ – adoptată printre altele şi de creatorii seriei de evenimente Made in TM – se transformă uşor – uşor în „Mult zgomot pentru nimic“. Avem parte de o sumedenie de festivaluri, care mai de care mai pompos anunţate cu surle şi trâmbiţe. Carevasăzică, de ceva vreme lunile mai şi iunie sunt ticsite de întâmplări în cadrul cărora se desfăşoară printre altele şi concerte. Multe şi diverse. La prima vedere acest fapt este cât se poate de benefic, căci nu-i aşa, ne pregătim pentru Capitala Culturală Europeană 2021. Din păcate, lucrurile nu sunt întotdeauna atât de simple cum par la prima vedere.

Nu demult am avut parte de cea de-a doua ediţie a Festivalului Artelor Timişorene, o „întâmplare“ care pe parcursul unei săptămâni întregi a adunat în zona centrală a oraşului nostru o sumedenie de artişti. Cu o promovare aproape de zero, evenimentul a inclus şi concerte minunate, dar şi evenimente alandala, prezentate drept workshop-uri, ateliere de creaţii sau ateliere muzicale. Desigur un asemenea festival este cât se poate de benefic. Dacă ar fi organizat…cu cap. Decât să „întinzi“ un festival pe parcursul a şapte zile cu fel şi fel de acţiuni nepromovate, ar fi mai bine ca evenimentul cu pricina să se rezume la trei zile, cu evenimente cu adevărat interesante.


Sfârşitul săptămânii trecute a adus din nou în centrul oraşului Timişoara Rocks. Un festival desfăşurat pe parcursul a două zile, unde au cântat printre alţii şi headlinerii Crazy Town, The Toy Dolls şi The Darkness. Trecând peste eterna problemă a nepromovării evenimentelor realizate de autorităţile locale, festivalul a fost „pus“ exact în perioada în care melomanii iubitori de rock aveau parte de alte două festivaluri: Rock la Mureş la Periam Port şi Road Patrol Bikers Festival. După cum era de aşteptat, lumea s-a împărţit şi puţini au fost aceia care au ajuns la toate fest-urile din weekend. Unde mai pui că în acelaşi weekend, în Piaţa Ţarcului s-a mai desfăşurat un festival cu intrare liberă: Street Delivery.

Poate minţile luminate care pun la cale festivalul Timişoara Rocks ar trebui să se gândească ca pe viitor evenimentul acesta să fie organizat într-o perioadă în care nu se fac alte concerte pe acelaşi stil. Şi poate că pe viitor, în loc de două zile cu formaţii „mai prăfuite“, se gândesc şi oamenii respectivi că ar fi mai bine să avem un singur concert cu o trupă care „rupe“. Cu alte cuvinte, decât să dai o sută de mii de euro pentru două zile de festival cu trupe „aşa şi aşa“, mai bine ai face un concert cu o trupă „wow“. Faptul că nu avem o minte luminată care să „împartă“ acţiunile organizate pe bani publici aşa cum se cuvine nu mai e un secret pentru nimeni. Faptul că unii oameni se chinuie să schimbe aceste lucruri e de admirat.

P.S. O veste tragi-comică sosită în ultimul moment ne anunţă că Primăria Timişoara a împărțit banii pentru „proiecte de cultură şi tineri“. Este vorba desigur de banii aferenţi anului 2017. Râsu’ – plânsu’, la mijloc de an…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.