„Pe la 70 de ani voi fi bun“. Povestea tobarului timişorean Tibi...

„Pe la 70 de ani voi fi bun“. Povestea tobarului timişorean Tibi Mijea ”Le Rigid”

0
DISTRIBUIȚI

Tibi Mijea este o figură cunoscută în rândul amatorilor de muzici underground din oraşul nostru, fiind unul din înetemeiatorii formaţiilor Era Ticăloşilor şi Grave For Sale, două trupe care au avut parte de un feedback cât se poate de bun din partea melomanilor care gustă genurile mai puţin comerciale.

Deşi a terminat un liceu „industrial“ şi nu are rădăcini „muzicale“ în familie, pasiunea pentru muzică a tobarului care a pus bazele trupei Era Ticăloşilor a început demultişor, încă de dinainte de Revoluţie.

„Ţin minte că în copilărie cântam alături de un prieten al meu, Ciorti, pe oale. El era la chitară. După Revoluţie, am cumpărat un set de tobe şi am început să exersez. Prima trupă în care am cântat a fost alături de Miţă Silin, care a fost basist în Amala. Mai apoi am urmat cursurile Şcolii Populare de Artă unde l-am avut profesor pe Nicolae Untaru“, îşi aminteşte Tibi.

Una din formaţiile care au influenţat mişcarea „underground“ a anilor 90 în Timişoara a fost Era Ticăloşilor, o trupă în care de-a lungul anilor s-au perindat o serie de muzicieni cunoscuţi în oraşul nostru şi care a susţinut şi câteva concerte…memorabile.

„Am pus bazele trupei Era Ticăloşilor alături de Adi Ulmeanu. Pe vremea aceea, era complet altfel, fiecare cânta pe ce scule avea. Ne plăcea muzica hardcore şi ascultan Agnostic Front sau Biohazard. Mai apoi a venit la bass Flavius Misăraş şi „Judas“ la voce. Repetam prin tot felul de beciuri sau la cineva acasă iar primul nostru concert a fost la MV2 alături de Implant pentru Refuz şi White Night. Cea mai faină piesă a noastră a fost Călina. Numele a venit din romanul lui Marin Preda, Cel mai iubit dintre pământeni. Are rezonanţă chiar şi acuma“, spune Tibi.

Grave For Sale, prima trupă de surf rock din România

Chiar dacă „epoca“ Era Ticăloşilor a mai continuat într-o vreme, Tibi Mijea s-a lăsat de activitatea sa de tobar o bună perioadă de vreme, până când a pus bazele unei alte trupe care a ajuns să fie în atenţia celor care gustă sound-urile rock, Grave For Sale, prima trupă de surf rock din România care abordează sunete cu influenţe din diverse genuri.

„Grave For Sale s-a născut din întâlnirea mea cu Iancu Jianu. Iniţial eram doar noi doi, am închiriat o sală cu ora în spatele clubului Daos. Mai apoi l-am cooptat pe Marco Kurunczi la bass şi Adi Ulmeanu la samplere şi visuals. Primul nostru concert în formula Grave For Sale l-am avut la Arad, în club Flex, în deschiderea formaţiei Nişte Băieţi“, îşi aminteşte muzicianul.

O eventuală comparaţie între trupele de underground prezente în anii 90 pe scena timişoreană şi cele care activează în zilel noastre necesită mai multe puncte de vedere.


Deşi „atunci“ trupele erau la nivelul „amatori“ iar „acum“ totul este „ceas“, o bună parte din atmosfera prezentă în acei ani la concertele din Timişoara nu se mai regăseşte în zilele noastre.

„În vremurile acelea, totul era făcut din suflet. Acum, toată lumea care se apucă de muzică vrea sa câştige bani. Atunci nu aveam bani nici să ne luăm scule. Ne plăcea muzica, era epoca clubului Subway, vroiam să facem ceva, nu ne gândeam ce şi cum,. Totul era la nivel de amatori. Ascultam muzică de pe casete, nu erau atâtea informaţii. Acum poţi căuta de pe youtube partituri, e complet altceva. Nu mai există elanul îla de atunci, dar îi respect pe puştii care studiază. Noi pe vremea aia cântam aiurea, după ureche, lucru ce nu mai e posibil în zilele noastre. Mă deranjează ca sunt unele genuri muzicale care nu sunt cântate de puşti. Astăzi nu se mai cântă punk, de exemplu, toţi merg pe anumite poteci şi nu caută diversitate. Nu există cultura unor genuri, cum există în ţări vecine ca Ungaria sau Serbia“, spune Tibi.

„Vrem să părem neserioşi dar să cântăm bine“

Printre trupele preferate care se încadrează în genul practicat de Grave For Sale se numără The Tyconauts din Franţa, Man or Astro-man? din America sau ruţii de la Messer Chups. Unul din cele mai interesante concerte ale trupei Grave For Sale a avut loc în cadrul unui festival de stradă din Sfântu Gheorghe.

„Ceea ce cântăm noi este un fel de surf cu punk şi cu comedie, încercăm să facem muzică veselă….cu accente rockabilly, psychobilly…cu puţin blues date de Robyn. Vrem să sunăm închegaţi, să nu devenim standardizaţi. Să părem neserioşi dar să cântăm bine. Nu am cântat încă în afara României, dar ne dorim acest lucru. Cel mai fain concert al nostru a fost la Târgu Secuiesc, la un festival stradal, unde am fost invitaţi de prietenii noştri de la The Crazy Plumbers şi unde ne-am distrat de minune“, spune Tibi Mijea.

Formaţia Grave For Sale este alcătuită din Adi „Dr. Ribes” Ulmeanu (chitară), Bogdan „Rasputin” Constantinescu (bass), Tibi „Le Rigide” Mijea (tobe) şi Robyn „Shenanigans” Grozoni (keyboards şi acordeon) şi pregăteşte pentru viitorul apropiat un nou videoclip. În ceea ce priveşte porecla sa, Tibi Mijea susţine că „Le Rigide“ i se potriveşte de minune.

„În orice trupă când vine un component nou, se schimbă genul de muzică . Adi Ulmeanu la chitară are accente mai de punk, brutalitate. Robyn aduce melancolie, îi place blues-ul. Porecla mea mi-a fost dată de regizorul primului nostru clip. Sunt Le Rigid, nu aduc nimic nou. Dacă faci o chestie amatoristic, dar cu drag, s-ar putea să devii profesionist. Cred că pe la 70 de ani o să fiu un tobar bun. Îmi plac tobarii de la Blink 182, Tool, Iron Maiden, Red Hot Chilli Peppers“, spune Tibi Mijea.

Foto: Facebook Music Travel Festival

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.