135 de milioane de euro pentru derularea a peste 100 de proiecte...

135 de milioane de euro pentru derularea a peste 100 de proiecte prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

fonduri europene

IMM-urile din vestul țării au fost cele mai active în ceea ce privește accesarea de fonduri europene pentru a se dezvolta, în timp ce pe zona de reabilitare termică a blocurilor și pe turism s-au depus cele mai puține proiecte.

Potrivit datelor făcute publice de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în decursul acestui an fost semnate prin Regio-Programul Operațional Regional 2014 – 2010 contracte de finanțare pentru 106 proiecte, cu o valoare totală de 150 milioane de euro. Aproape 135 de milioane de euro reprezintă valoarea finanțării nerambursabile.

Proiectele contractate vizează restaurarea și promovarea patrimoniului cultural, modernizarea infrastructurii de drumuri județene, reconversia terenurilor abandonate în spații verzi, modernizarea infrastructurii din stațiunile turistice, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, precum și finanțarea dezvoltării microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii din vestul țării. De asemenea, încă 130 de proiecte sunt în curs de contractare, fiind transmise în acest sens la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

„Zona de IMM-uri a fost cea mai activă în acest an, 80% din proiecte sunt contractate. Axa de drumuri a fost foarte solicitată, precum și axa de patrimoniu, care este deja toată contractată și încercăm o suplimentare, precum și zona de reabilitare termică a clădirilor publice.


Acestea sunt componentele care au generat foarte repede contractare. La polul opus avem zona de reabilitare termică în zona rezidențială, la blocuri, care nu a fost foarte căutată, și în zona de turism încă nu avem acoperită componenta, dat fiind faptul că tipologia proiectelor este destul de specifică și discutăm doar de orașele care sunt stațiuni turistice. Din păcate, multe dintre ele sunt deținute de companii private, care nu pot genera proiecte publice”, a explicat, astăzi, Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Sorin Maxim a precizat că cel mai valoros proiect semnat în acest an pe Regio-POR 2014- 2020 este cel cu privire la culoarul rutier Mureș-Nord, în valoare de peste 35 de milioane de euro.

„Este un drum care aproape traversează tot județul Hunedoara, de la limita cu județul Alba până la limita cu județul Arad. Practic, toată zona de nord a Mureșului, mai sus de autostradă, va intra în reabilitare, și va deservi o zonă unde sunt aproape 40.000 de locuitori, inclusiv stațiunea Geoagiu Băi”, a mai afirmat directorul ADR Vest.

Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 se află la finalul primului an în care au fost semnate contracte de finanțare și în cel de-al doilea an de la demarare.

Regiunea Vest beneficiază de o alocare financiară pentru Regio-POR 2014-2020 de 712,26 milioane euro. Până în prezent, în regiunea noastră au fost depuse spre finanțare 621 de proiecte, având o valoare totală de 563,99 milioane euro și o valoare a finanțării nerambursabile de 452,17 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.