Retrospectiva anului muzical 2017 în Timişoara (II): festivaluri, lansări de discuri, concerte...

Retrospectiva anului muzical 2017 în Timişoara (II): festivaluri, lansări de discuri, concerte memorabile

0
DISTRIBUIȚI

Mai 2017

– Formaţia maghiară Ismerős Arcok a susţinut un concert extraordinar la Timişoara, evenimentul fiind inclus în cea de-a 22-a ediţie a Zilelor Maghiare Bănăţene.

– Proiectul muzical BluesCore a poposit la Timişoara, La Căpiţe, unde melomanii au avut parte de o seară de vis alături de Liviu Pop, Hanno Hoffer şi Raul Kusak, cei trei „muşchetari“ care i-au oferit publicului o incursiune muzicală în cele mai importante perioade şi locuri din S.U.A. în care s-a născut şi a evoluat blues-ul. Experienţa acumulată în Statele Unite de către Liviu Pop, care a cântat alături de nume mari ale scenei ca Hubert Sumlin, Sam Lay, Lucky Peterson, Debbie Davies sau Lil’ Dave Thompson, s-a văzut din plin încă din primele momente ale recitalului din Timişoara. Hanno Hoffer a adăugat şi el un plus de şarm recitalului, iar Raul Kusak a plusat la creearea unei seri magice prin sound-urile orgii Hammond.

– Sarmalele Reci, trupa care a strălucit dintotdeauna în sărăcăcioasa scenă pop – rock autohtonă mai ales prin versurile lor inspirate, a susţinut două concerte la Manufactura. Zoltán András şi băieţii care alcătuiesc „gaşca“ Sarmalele Reci au repurtat un succes deosebit cu aceleaşi coordonate cu care ne-au obişnuit de-a lungul vremurilor: texte teribil de inspirate completate cu instrumentaţii rock – ska – punk. Din „meniul“ serii nu au lipsit „evergreen-uri“ ca „Violeta“ (Violeta duce găleata la gunoi/ Mândră-n minijupul ei turcesc / Când se-apleacă peste pubela de gunoi/ Gâturile toate se lungesc), „Prostia la putere“ (Nu ştiu cum s-a întâmplat/Prin ce fenomen ciudat / Că puterea-i plină de putori), „Blues- ul băiatului sărac” (Usor e să te crezi rebel/când schimbi Oltcitul pe Opel/şi taică-tu îţi dă parai …/Eu am cravată, tu ce n-ai?) sau piese incluse pe cel mai recent material discografic al băieţilor, „Haos.ro”

– Grupul timişorean Sebastian Spanache Trio a lansat cel de-al treilea material discografic, „The Furnace“, la Casa Artelor. Discul este conceptual şi conține cinci piese, compoziții proprii, piese care au fost compuse special pentru acest album, fiind realizat ca o suită în cinci părți, legate într-o poveste muzicală de la început la sfârșit.

– Formaţia timişoreană Gorun a lansat primul videoclip oficial, „Una şi două“, melodie care anunţă şi apariţia unui album de debut, pentru trupa care a luat naştere acum cinci ani.

– Solistul trupei Progresiv TM, Harry Coradini, s-a stins din viaţă la vârsta de 73 de ani. Vestea a fost confirmată de fostul său coleg de trupă, Ilie Stepan. Născut pe 20 februarie 1944 la Timişoara, Harald Kölbl (care avea să ia mai târziu numele de scenă Harry Coradini) a fost una dintre vocile emblematice ale rockului românesc. Actor-copil la Teatrul German din Timişoara, Coradini a absolvit liceul german din Timişoara, unde a fost coleg de clasă cu Dumitru Moroşanu. În afară de formaţia Progresiv TM, a activat şi ca membru al formaţiilor Uranus, Clasic XX (care s-au numit mai întâi „Clasicii”, şi a colaborat temporar şi cu formaţiile Mondial, Columna (cu care a fost în Norvegia în 1980) şi Supermarket. A emigrat în 1985 în Germania, dar de pe la începutul anilor 2000 a locuit din nou în România.

– Amatorii de muzică electronică au avut parte de Timişoara Electronic Music Festival, un eveniment care a adus laolaltă pe două scene o serie de artişti din România, Marea Britanie, Italia sau Franţa. După ce anul trecut, festivalul s-a desfăşurat la Jimbolia, organizatorii au decis să mute festivalul în oraşul nostru, la aerodromul Cioca, pe Calea Torontalului, la trei kilometri de Timişoara.

– Pasionaţii de motociclete s-au adunat cu mic cu mare la o sărbătoare care le-a oferit celor prezenţi clipe minunate, evenimentul care a marcat împlinirea a zece ani de existenţă a celor de la Timişoara Bikers fiind unul cât se poate de reuşit. Sărbătoarea desfăşurată la Cabana Vânătorilor din Chevereşul Mare a avut parte de licori bahice, grătare şi concerte susţinute de Sanctuar şi Fazz, iar voia bună a fost prezentă din plin la acest eveniment. Alături de distracţie, organizatorii au pregătit şi o acţiune caritabilă, alături de Asociaţia “Little People” România.


Iunie 2017

– Trei zile și trei nopți de distracție, concerte, activități, afterparty-uri și multe alte surprize. Asta a fost la Revolution Festival. Printre artiştii prezenţi la ediţia din acest an s-au numărat Rudimental DJ set, Dubioza Kolektiv, Gojira + Planet H, Șuie Paparude, BAB, All friends band, E-AN-NA Bleed Someone Dry, Godsleep, Katara, Ostring Fest Slot, Dead Joker, Monokrom, Dungaree, Fantazia, Eluveitie, GBH, Dubioza Kolektiv, Dubfire, Infected Rain sau Lee Burridge.

– Organizatorii celei de-a 15-a ediţii a manifestării Road Patrol Bikers Festival – care a avut loc la Poligonul AJVPS Timiș de lângă Pădurea Verde – au anunţat două tombole inedite în cadrul evenimentului. Formaţiile care au susţinut recitaluri în cadrul ediţiei aniversare au fost Bucovina, Altar, Quadra (Italia), Northern Revival (Serbia), Acromantia şi Mist.

– Melomanii timişoreni au avut parte de un nou concert de basm susţinut de Daniel Dorobanţu, evenimentul desfăşur’ndu-se la Biserica Millenium din Timişoara.

– Parcul Poporului a fost gazda ediției a doua a festivalului „Launmomentdat în parc”.

– Cea de-a 11-a ediţie a festivalului Stret Delivery a adus la Timişoara o serie de ateliere, dezbateri, proiecţii video şi instalaţii interactive, toate acestea în Piaţa Ţarcului. Printre cei care au cântat aici s-au numărat The Different Class, Jazz 8, Flare, Marion Krautner, Balkan Taksim, Arms and Sleepers şi Golan.

– Timişorenii de la The Wekend Band au lansat un nou videoclip pentru piesa Sirena, în cadrul unui concert care a avut loc la Vineri 15, recitalul lor bucurându-se de un succes deosebit.

– Chitaristul şi liderul trupei Cargo, Adi Bărar, a lansat albumul de blues „Hold on!“, în cadrul unui concert desfăşurat La Căpiţe. Albumul include reinterpretări ale unor melodii din repertoriul unor artişti clasici precum JJ Cale, Fleetwod Mac, Willie Dixon, ZZ Top sau The Doors.

– Prima seară a festivalului Timişoara Rocks a debutat în Piaţa Operei cu concertul celor de la Melting Dice. Spectacolul oferit de americanii de la Crazy Town, cunoscuţi îndeobşte pentru hitul „Butterfly“ a reuşit să „prindă“ bine la public, alături de sound-urile rock aceştia oferind şi mostre de Beastie Boys sau House Of Pain.


Cel mai aşteptat moment al serii a fost fără îndoială concertul britanicilor de la The Toy Dolls. În a doua zi a festivalului au cântat Blight, Methadone Skies şi The Darkness.

– Festivalul Rock la Mureş – una din primele manifestări de acest gen din ţara noastră (care a luat naştere în vara anului 2002 şi care a „rezistat“ până în anul 2008) – a revenit în atenţia melomanilor.
Printre trupele care au cântat aici s-au numărat Death Before Digital, Grave For Sale, D.O.D – Drink or Die, Haos Implant pentru Refuz, R.O.A.. Relative, B-ton, Jinjer, Jamaram, Hamatom sau Sigue Sigue Sputnik.

– O nouă ediţie a Sărbătorii Muzicii – Fête de la musique – eveniment organizat de Institutul Francez le-a adus melomanilor o serie de evenimente cu priză la public.

– Cea de-a treia ediţie a Music Travel Festival – eveniment desfăşurat la Aqua Arena Sport din Timişoara – a avut parte de un line-up interesant, cele trei scene de la faţa locului oferindu-le celor prezenţi sound-uri din stiluri diverse. Printre cei prezenţi s-au numărat Straight from the Bottle, Jurjak, Travka, Vama, CTC, Foreign Beggars, Sigma DJ set, Toulouse Lautrec, Monokrom, Ska-nk, Basska, Zdob şi Zdub, Viţa de Vie, Asian Dub Foundation, Grave For Sale, The Mono Jacks, JazzyBIT, Cuibul, Robin and the Backstabbers sau Dub Pistols.

– Deşi preţul biletelor la concertul susţinut de Patricia Kaas nu a fost tocmai mic – între 80 şi 300 de lei – fanii binecunoscutei artiste franceze s-au aşezat cuminţi la coadă pentru a intra la acest spectacol, evenimentul desfăşurat în Parcul Rozelor fiind unul memorabil pentru cei care sunt îndrăgostiţi de stilul muzical abordat de solista care este cunoscută mai ales datorită hitului „Mademoiselle chante le blues“.

Iulie 2017

– Prima zi inclusă în ediţia din acest an a festivalului Jazz TM a fost una cu adevărat memorabilă pentru melomani, recitalul susţinut de The Chick Corea Elektric Band feat. Frank Gambale, Eric Marienthal, John Patitucci și Dave Weckl reuşind să adune un public numeros în Piaţa Operei. Printre cei care au mai cântat la ediţia din acest an s-au numărat The Best Bad Trip, The :Egocentrics, Ana Dubyk Quartet, Toth Bagi Csaba Balkan Union, China Moses, Paolo Profeti European Collective, Christian Scott Tunde Adjuah, Miles Mosley x West Coast Get Down.

– Cea de-a 21-a ediție a Festivalului de Jazz de la Gărâna a avut loc în perioada 6 – 9 iulie. Printre cei care au susţinut recitaluri s-au numărat Tonbruket, Wolfgang Muthspiel Quintet, Raul Kusak, Melt Trio, Hà Nôi, Vasil Hadžimanov Band, Bill Frisell Trio, Omar Sosa Quarteto Afrocubano, Håkon Kornstad Quartet, John Scofield Uberjam Band sau Enrico Rava.

– Mirabela Dauer, una dintre cele mai îndrăgite cîntărețe din România – care în data de 9 iulie a împlinit vârsta de 70 de ani – a susţinut un concert la Timişoara, evenimentul desfăşurându-se în cadrul seriei tematice La Gioia, în Fratelli, loc unde pe parcursul aceleaişi luni a cântat şi Stela Enache.

– Scena muzicală timişoreană a fost din nou în doliu, odată cu dispariţia lui Marcu Horia, „Rică“, basistul formaţiei Vest.

– Americanul Dean Bowman, un nume important al scenei de jazz, rock și avant-garde din downtown New York, încă din 1989 a fost figura centrală a unui inedit workshop de gospel, evenimentul desfăşurat la Vineri 15 reuşind să fie pe placul celor prezenţi.

August 2017

– Ajuns în a doua jumătate a sezonului, proiectul de „reverie urbană și muzică de calitate” Backyard Acoustic Season a adus un nou episod acustic cântat de The Mono Jacks, la Jardin.

– Scena muzicală timişoreană s-a îmbogăţit cu o nouă formaţie, Sinner Saints, „echipaj“ care s-a născut din pasiunea pentru muzică a unor tineri care au mai activat şi în alte formaţii din zonă. Tânăra trupă timişoreană a lansat prima piesă care poartă numele de „Closer to my heart“.

– Formaţia timişoreană BAB a lansat cel de-al treilea material discografic, „In Between”, care cuprinde opt piese.

– Primul concert de club din cariera de 44 de ani de existenţă a formaţiei timişorene Pro Musica a avut loc la deschiderea celui mai nou spaţiu cultural din oraşul nostru, Reflektor Venue. „Vrem să transmitem un respect pentru cei care au realizat acest loc cultural. Este un club căruia îi urez viaţă lungă şi puterea de a trece peste primii doi – trei ani, când va ajunge să se implementeze în circuitul naţional şi internaţional. Orice întâlnire cu colegii din Pro Musica este un motiv de bucurie. Nu am cântat până acum în club fiindcă nu prea existau. Rock-ul nu înseamnă să ai sau să nu ai motocilcete. Rock-ul este cel mai frumos gen muzical. Este o muzică cu multe încrengături şi mult feeling“, a spus Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica.

– Artistul amercian Martin Buttrich a fost invitatul special al petrecerii Undertheivy (Sub Iederă), la piscina Heaven.

– Liceul Silvic a fost gazda unui eveniment deosebit PLUR Underground, un concept caritabil care îşi propune să ajute copiii şi mu muzicienii mai putin norocoşi.

– Cea de-a doua ediţie a Haywire Festival a avut loc la fosta fermă a Facultății de Agronomie, situată la km 6 pe drumul Timișoara-Arad. Cele două zile de festival au fost dedicate unui spectru larg de muzică rock experimental. 13 trupe din Elveția, Franța, Anglia, Germania, Polonia, Austria, Ungaria, Serbia și România au creat pe scenă vibrații de rock psychedelic, progressive, doom, stoner, post-rock și alte genuri adiacente heavy rock-ului.
– Formaţia timişoreană Desant a revenit în faţa melomanilor cu o nouă componenţă şi cu un nou videoclip, „Lumea întreagă“ fiind piesa care anunţă un nou capitol în istoria trupei care a luat naştere acum şapte ani.

– Într-un peisaj cât se poate de pitoresc, la aproximativ 12 kilometri de Timişoara, la Şag, pe malul râului Timiş a debutat Câta Festival. Timp de trei zile, noul festival timişorean a adus în faţa melomanilor o serie de nume care navighează în diverse curente stilistice. Printre cei care au cântat aici s-au numărat Domino, Survolaj, Baba Zula, Artanu şi Suedezu, Pero Defformero, Impex, Subcarpaţi, Călin Pop, Rodion G.A., Kottarshky&The Rain Dogs, Nelu Vlad şi formaţia Azur, Berti Barbera şi Nicu Patoi.

– Trupa americană City of the Sun a susţinut un concert în premieră naţională în România, La Căpiţe. Încă din primele clipe ale concertului, cei trei muzicieni din formaţia care a luat naştere în anul 2011 în New York şi care a devenit cunoscută pentru jam session-urile cu public pe care le-a oferit pe stradă sau în staţii de metrou a reuşit să capteze atenţia publicului, amlgamul lor de muzici fiind primit cu aplauze binemeritate. Concertul a fost organizat de Revolution Festival.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.