Asociația Timișoara Capitală Culturală și-a prezentat programul pe 2018. Ce evenimente interesante...

Asociația Timișoara Capitală Culturală și-a prezentat programul pe 2018. Ce evenimente interesante se pregătesc FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și-a prezentat programul pentru anul 2018, ultimul an din etapa de start-up. Evenimentul a avut loc în Aula Magna Universității de Vest din Timișoara, în această după-masă, și a strâns o mulțime de curioși.

Proiectele din 2018 vor include parteriate cu universitățile și teatrele din Timișoara, dezbateri și întâlniri cu publicul, sesiuni de informare a timișorenilor,dar și continuarea unor proiecte începute încă din 2017, precum Cafe 21, întâlniri publice care au loc în cafenele. Simona Neumann, directorarea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană a explicat pe scurt programul pentru anul 2018.

Festivaluri noi în Timișoara

„Vom avea și activități mai vizile, mai ales în spații publice și anume vom avea un ciclu de evenimente în Piața Libertății care se numește „Piața”, care va viza formele de expresie moderne și contemporane. Vom avea un prototip pentru anul acesta în pregătirea marelui eveniment din anul 2021 al Festivalului Bega, care va fi un festival pe apă și acest festival pe anul acesta se va desfășura pe parcursul mai multor zile. Sigur că vom mai avea un proiect foarte interesant care se derulează în Banatul istoric împreună cu românii din Serbia și care va căuta să valorifice tradițiile românilor din Serbia și să le facă cunoscute românilor din Banatul românesc, apoi vom avea o activitate care se numește „Cămine în mișcare” și este de fapt un program de turism cultural în regiunea Banatului. Vom face mai multe cartografieri ale tradițiilor din Banat și le vom prelucra în anii viitori pentru ca în 2021 să putem constitui trasee culturale pentru turiștii care vor veni”, a declarat Simona Neumann.

Primele pregătiri legate de infrastructura pentru anul 2021

Tot în 2018 se vor pune bazele implementării proiectelor legate de infrastructura necesară pentru 2021.

„MultipleXity este făcut în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara care va asigura infrastructura deci clădirea propriu-zisă. Noi vom asigura coordonarea acestui proiect pentru că în acest oraș sunt deja mai multe inițiative private care vin să îmbogățească acest proiect. În ce va consta? Mai ales în crearea unui centru de mai mari dimensiuni care să adune spații de lucru pentru specialișt din IT și din industrii culturale și lucrative. În 2021 va fi un centru pentru vizitatori. Va fi un spațiu unde se vor desfășura programe educaționale. Toate acestea vor fi coordonate de Timișoara 2021. Anul acesta vom elabora împreună cu partenerii noștri locali conceptul acestui centru și vom avea și două seminarii împreună cu Ars Electronica din Vinți care acum 25 de ani pornea la drum ca și noi pentru a creea ceea ce astăzi este Ars Electronica, un centru conoscut în lume pentru artă contemporană, știință și inovație”, a mai explicat Simona Neumann.

Zid pentru celebrarea Marii Uniri

100 de ani de la Marea Unire din 1918 vor fi celebrați la Timișoara în mod cu totul inedit.


„Vom mai avea un proiect foarte interesant, că ați menționat de cartiere. Se numește Zidurile Memoriei, pe care noi îl dedicăm anului Marii Uniri din 1918, care presupune crearea unui perete, pe o parte a căruia artiștii din Timișoara să își aducă contribuția cu privire la ce înseamnă contribuția Timișoarei și pe celalaltă parte vor contribui diverse asociații civice din Timișoara printre care reprezentanții consiliilor cartierelor, organizații de tineret și de sport din Timișoara. Acest zid al memoriei va fi replicat și în unele cartiere istorice din Timișoara”, a mai explicat președintele ATCE.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.