SCM Timișoara a mers la Tribunalul Suprem din Elveția în cazul datoriilor...

SCM Timișoara a mers la Tribunalul Suprem din Elveția în cazul datoriilor către foștii jucători de la BCT. Ce soluții propune conducerea ”leilor” pentru o înțelegere cu partea adversă

0
DISTRIBUIȚI

Baschetul de sub tutela SCM Timișoara e în pericol după sentința BAT. Conducătorii clubului alb-violet au oferit explicații celor de la FIBA și vor să suspende decizia prin acțiunea înaintată la Tribunalul suprem elvețian. Radu Țoancă și Ilie Trițoiu au prezentat două variante propuse părții adverse pentru rezolvarea situației fără încălcarea legii, deoarece datoriile nu se pot plăti din bani publici.

BC SCM Timișoara a fost somată, în solidar cu falimentara BC Timișoara, să plătească datoriile către jucătorii Hristo Nikolov, Kyle Shiloh și Nenad Milosevic, care au evoluat pentru vechea grupare. Mai exista separat și cazul lui Derrick Low, împreună cu acesta datoriile s-ar ridica la circa 140.000 de euro. În notificare (strict referitoare la primii trei) se arată că clubul riscă o amendă, interzicerea dreptului de a transfera și legitima jucători, interzis în eurocupe, dar și alte sancțiuni.

”E o informare pe care secretarul FIBA a solicitat-o până în 22 mai. Am explicat exact situația în care ne aflăm. Și o adresă se găsește pe site-ul Tribunalului Suprem din Elveția. E o solicitate de anulare a deciziei BAT. Noi ca club public suntem nevoiți să recurgem la toate căile de atac… Deși comunicăm, și vreau să mulțumesc FRB, noi suntem obligați să ne apărăm … De data această, fiind obligați să plătim în solidar, cu BCT, am prezentat un dosar voluminos în care arătăm că acei jucători nu au jucat niciun minut nici pentru fosta BC (n.r. lucru fals), că acei jucători nu mai erau în Timișoara când s–a înființat SCM (n.r. adevărat). Noi nu am avut relații contractuale cu ei… Timișoara dorește să aibă continuitate, să performeze în viitor în Europa, dar nu în orice condiții, ori legislația nu ne dă dreptul să plătim datoriile din bani publici. Singura modalitate e să dea în judecată entitățile fondatoare pentru neplata cotizației. Pentru că dacă plăteau erau bani… L-am rugat după sentință (pe Sabin Gherdan – reprezentantul jucătorilor) să vină la Judecătoria Timiș și să încere printr-o sentință să aplice sentința BAT, să-i dea valoare legală în România. Atunci, dacă va câștiga, a doua zi plătim acea datorie, au continuat să facă presiuni, să informeze FIBA… Am încercat să preluăm acele datorii.


Altfel, ele încep cu interdicții în Europa și legitimare de jucători și duc până la excluderea din federație”, a declarat Radu Țoancă, președintele SCM Timișoara.

Acesta a mai spus că în urma unei discuții purtate cu Sabin Gherdan, acesta din urmă nu ar vrea să se judece astfel deoarece au mai existat cazuri similare respinse. ”A spus că are nevoie de o hotărâre de la Consiliul local sau Consiliul de Administrație al SCM-ului, era singura modalitate să nu se adresee FIBA, hotărâri ilegale și neconforme, am votat să ne apărăm legislativ, să ne apărăm la Tribunalul suprem, acest lucru nu rezolvă problema în sine și riscul de a primi sancțiuni”, admite Țoancă.

Cealaltă variantă propusă ”adversariloe” de conducerea BC SCM e o înțelegere în urma căreia banii ar urma să fie strânși mai întâi într-un ONG, apoi, poate cu termene, livrați în conturile jucătorilor. ”Am fost la federație pe această temă, încercăm modalități de a canaliza sume din zona privată într-un ONG, nu mai putem în BC, nici SCM, că intră în contul Primăriei…”, a precizat președintele clubului timișorean.

”Săptămâna viitoare vom încerca cu aceste două soluții. Eu aș prefera prima, să fim dați in judecată pentru a aplica acea hotărâre BAT. Momentul în care se pronunță jucătorii au a doua zi banii în cont”, susține Țoancă.

Timișorenii speră de asemenea ca prin acțiunea la Tribunalul suprem elvețian decizia BAT să fie suspendată și să permită clubului înscrierea în viitorul sezon, care se face până la data de 10 iunie.

Ilie Trițoiu, președintele secției de baschet a SCM, a mai spus că diferendul cu Sabin Gherdan, reprezentantul jucătorilor, își are originea într-o dorință de implicare a acestuia la echipa feminină a SCM-ului, refuzată. De asemenea conducătorii ”leilor” acuză o campanie de presă a acestuia prin faptul că au fost semnalate pe site-ul totalbaschet.ro alte mici datorii ale clubului timișorean. Conducătorii susțin de asemenea că situația curentă nu putea fi evitată nici dacă se înființa un club complet nou, din ligile inferioare, atâta timp cât finanțatori erau tot autoritățile.

Doar Diaz sub contract

În cel mai negru scenariu decizia BAT ar putea afecta în viitorul apropiat tot ce înseamnă baschet la SCM. Inclusiv formația de senioare din elită. Al cărei loc 5 în acest sezon a fost considerat un rezultat pozitiv de către administrație. Cât despre prestația grupării masculine s-a vorbit despre o ușoară dezamăgire. Conform lui Ilie Trițoiu doar americanul Adrian Diaz mai are contract, pe un an, cu BC SCM, dar chiar și așa ar putea fi greu de ținut deoarece ”a avut un sezon bun și are mai multe oferte”. Ceilalți seniori sunt la final de contract, dar deocamdată nu există despărțiri certe, urmând o perioadă de negocieri. Antrenorul Tudor Costescu ar putea rămâne de asemenea la club, el așteptând deocamdată evoluția lucrurilor. ”Eu le mulțumesc jucătorilor, staffului, pentru sacrificii, conducerii administrative pentru eforturi… Nu mă gândesc deocamdată la altă variantă”, a precizat și Costescu.

BC SCM Timișoara a fost eliminată în acest sezon în sferturile play-off-ului Ligii Naționale de CSM Steaua București după cinci partide (scor 2-3).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.