Papa Francisc a numit un nou episcop romano-catolic de Timișoara. Despre cine...

Papa Francisc a numit un nou episcop romano-catolic de Timișoara. Despre cine este vorba

0
DISTRIBUIȚI

episcop

Timișoara are un nou episcop romano-catolic. Este vorba de Pal Jozsef-Csaba, care a fost numit de către Papa Francisc în locul lui Martin Ross, care s-a retras la vârsta canonică de 75 de ani.

„Cu bucurie în suflet anunţ clerul, persoanele consacrate şi enoriaşii diecezei noastre, că în această zi, în data de 16 mai 2018, Sfântul Părinte, Papa Francisc l-a numit ca nou episcop romano-catolic de Timișoara pe Pr. Pál József-Csaba, canonic, arhidiacon și paroh”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Martin Ross.

Noul episcop s-a născut la 3 decembrie 1955 în localitatea Şoimeni-Ciuc, judeţul Harghita. După studiile gimnaziale a urmat așa numita Școala de Cantori din Alba Iulia. După absolvire și-a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. A fost hirotonit întru preot la 21 iunie 1981 de către episcopul Jakab Antal

După hirotonire, timp de patru ani a activat în calitate de capelan la Parohia Romano-Catolică Sf.


Ioan Botezătorul din Târgu Mureș, iar începând cu anul 1985 și-a continuat activitatea în Dieceza de Timișoara. Episcopul Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaș și Nitzkydorf. În anul 1987 a ajuns în Parohia „Maria Zăpezii” din Reșița ca preot-paroh, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan. În cadrul Capitlului Catedralei a primit titlul de Canonicus Carolinus Senior. Începând din 1994 este directorul responsabil al revistei diecezane „Vita Catholica Banatus”.

„Noul episcop până în prezent a activat cu pricepere şi dăruire, dând dovadă în această slujire de multă râvnă şi fidelitate. Activitatea depusă în slujba Diecezei de Timişoara a fost apreciată atât de clerul diecezei cât şi de credincioşi. Pentru contribuția marcantă la viața spirituală și mișcarea ecumenică defășurată la nivelul municipiului Reșița în anul 2010 Consiliul Județean i-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin”, se arată în comunicatul de presă.

Consacrarea și instalarea ca episcop va avea loc la data de 6 august, în sărbătoarea „Schimbării la față a Domnului”, începând cu orele 10.00, în Catedrala Sfântul Gheorghe din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.