Internaționalii de la Timișoara Saracens, afectați de decizia World Rugby. Reacția FRR...

Internaționalii de la Timișoara Saracens, afectați de decizia World Rugby. Reacția FRR în urma anunțului conform căruia România ratează prezența la Mondial

0
DISTRIBUIȚI
Rugbystii Romaniei Foto: frr.ro

”Stejarii” ratează în premieră prezența la un turneu final mondial după decizia de astăzi a forului internațional. World Rugby a sancționat România pentru folosirea jucătorului Sione Fakaosilea, contestat deoarece a avut selecții pentru naționala de rugby în 7 a statului Tonga. Nu au fost singurele pedepse acordate după scandalul din calificări. Vestea e extrem de proastă și pentru internaționalii de la Timișoara Saracens, a căror carieră e afectată de absența din Japonia.

România a fost depunctată cu câte cinci puncte pentru fiecare joc în care a fost folosit Fakaosilea, ceea ce înseamnă practic eliminarea naționalei de la CM 2019. De asemenea s-a acordat și o amendă de 100.000 de lire sterline. Belgia și Spania au suferit sancțiuni similare, cele două au folosit de asemenea jucători care nu aveau drept de joc. De la cea din urmă a început și un mare scandal, după meciul pierdut în Belgia cu Vlad Iordăchescu la ”centru”. Prezența oficialului român la un meci cu miză pentru ”Stejari” a fost considerată de asemenea nepotrivită de World Rugby.

De situația creată a profitat Rusia, care astfel se califică direct la Mondialul din Japonia de anul viitor, practic pe locul României.


În timp ce Germania va intra în recalificări de pe poziția a doua.

Fără îndoială ratarea prezenței în Japonia 2019 e o lovitură pentru internaționalii de la Timișoara Saracens. Printre cei selecționați la ultimele acțiuni se numără Ionel Badiu, Eugen Căpățână, Valentin Popârlan, Marius Simionescu Jack Umaga, Andrei Rădoi, Tangimana Fonovai și Cătălin Fercu.

Decizia World Rugby poate fi consultată AICI.

FR Rugby contestă decizia

Într-un comunicat generos Federația Română de Rugby arată că au folosit toate mijloacele regulamentare pentru a se asigura că jucătorul tongan evoluează legal pentru naționala României. FRR va contesta astfel decizia de depunctare dictată de forul mondial.

”Federatia Romana de Rugby a urmarit intocmai procedura de verificare a eligibilitatii, asa cum este ea stipulata in Regulation 8 a World Rugby, pentru toti jucatorii straini care ar fi putut fi eligibili pentru echipa nationala, respectand situatiile particulare ale fiecarui sportiv si renuntand la demersurile sale acolo unde criteriile nu erau indeplinite. Am prezentat dovezi privindu-l pe Sione Faka’osilea, dovezi care confirma ca federatia noastra s-a adresat cu buna credinta tuturor celor implicati, astfel incat, considerand informatiile primite drept corecte, a decis folosirea sportivului. Toate celelalte federatii judecate in acest proces, cea belgiana si cea spaniola, nu au specificat sa fi facut aceste demersuri de verificare, primind insa astazi aceeasi sanctiune ca si Romania. Mai mult decat atat, nu exista nicio diferentiere in ceea ce priveste o directa proportionalitate intre numarul de jucatori neeligibili folositi si numarul de puncte scazute, ceea ce reafirma liniaritatea deciziei, in ciuda circumstantelor particulare care ar fi trebuit luate in considerare”, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.