Ne vom plimba pe Bega din Timișoara până în Serbia. Când...

Ne vom plimba pe Bega din Timișoara până în Serbia. Când încep lucrările la nodul de la Sânmihaiu Român, într-un proiect de 14 milioane de euro

0
DISTRIBUIȚI

bega

Ne vom putea plimba cu vaporașele pe Bega nu doar în Timișoara, ci chiar și până în Serbia în anul 2021, când vom fi Capitală Culturală Europeană. Administrația Bazinală a Apelor Banat derulează, în parteneriat cu CJ Timiș și două instituții din Serbia, un proiect european în valoare de aproape 14 milioane de euro, intitulat “Reabilitarea infrastructurii canalului navigabil Bega”, contractul de finanțare fiind semnat anul trecut.

Părții române îi revine suma de șapte milioane de euro, bani care vor fi folosiți pentru refacerea nodului hidrotehnic de la Sînmihaiu Român și cumpărarea unei drăgi și a două barje. De asemenea, părții sârbe îi revine suma de 6,8 milioane de euro pentru reparații la nodurile hidrotehnice Srpski Itebej și Klek, cumpărarea unei drăgi, precum și pentru construcția pistei de biciclete Zrenianin – frontiera conexiune cu pista din România și întocmirea studiului de fezabilitate pentru realizarea punctului de trecere a frontierei.

Potrivit reprezentanților ABA Banat, termenul de finalizare al lucrărilor este august 2021. În acest an se realizează partea de proiectare, urmând ca lucrările efective la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român să înceapă anul viitor, a explicat ministrul Apelor și Pădurilor, ieri, la Timișoara.

“Canalul Bega va deveni navigabil până la Zrenjanin.


Timișenii vor putea să călătorească cu vaporașele la vecinii sârbi după finalizarea proiectului care prevede repararea nodurilor hidrotehnice de la Sânmihaiu Român, Klek și Srpski Itebej. Am vizitat astăzi (n.r. ieri) împreună cu ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și directorul ABA Banat, Titu Bojin, nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român care va intra în perioada următoare în reabilitare în cadrul unui proiect pe fonduri europene de aproape 14 milioane de euro. Prin acest proiect ne dorim promovarea Canalului Bega ca destinație turistică de nivel european”, a scris Călin Dobra, șeful CJ Timiș, pe Facebook.

Navigația pe canalul Bega, în sectorul românesc, a fost închisă în anul 1958, situație care se menține și în prezent. “Canalul Bega este din mai multe puncte de vedere unul dintre principalele legături ale comunităților române și sârbești, singurul bulevard viu care leagă cele două țări. Având în vedere că Canalul Bega este una dintre căile navigabil semificative pentru Zrenjanin, Zitiste și Timișoara, relansarea sa în ceea ce privește navigația, chiar dacă numai în conformitate cu parametrii inițiali, ar însemna conectarea Banatului, atât la Marea Neagră și Marea Nordului, sistemul existent de canale din Serbia DTD (Dunăre – Tisa – Dunăre) și Canalul Rin – Main – Dunăre”, transmite ABA Banat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.