„Școala altfel” cu tehnologie futuristă. Stent vascular și… dulcuri create cu o...

„Școala altfel” cu tehnologie futuristă. Stent vascular și… dulcuri create cu o imprimantă 3D FOTO și VIDEO

13
DISTRIBUIȚI

Colegiul Naţional „C.D. Loga” a ales să desfăşoare proiectele prevăzute în programul naţional „Şcoala altfel” săptămâna trecută, cu prilejul aniversării a 99 de ani de când renumita şcoală timișoreană a devenit primul liceu românesc de stat din Banat.

Prof. Violeta Craina, directorul adjunct al liceului care coordonează acest program, a explicat, pentru PRESSALERT.ro, felul în care s-a încercat, în fiecare an, îmbunătăţirea proiectelor propuse de dascălii colegiului. „Am constatat că elevii noştri ştiu foarte multă teorie dar prea puţină practică” spune Violeta Craina. „Anul acesta, ca o noutate, am gândit, împreună cu profesorii, mai multe teme cu caracter experimental, în cadrul unor vizite la campusul Nokia, la firma Gauss, la facultăţile de stomatologie şi chimie sau la studioul TVR, unde elevii, interesaţi de informatică sau de discipline umaniste, au avut ocazia să ia parte la lucrări practice şi la munca efectivă din aceste instituţii şi firme. Cum colegiul a fost dotat cu una din cele şase imprimante 3D distribuite în reţeaua şcolară, singura pe zona de vest a ţării, profesorul Sandu Golcea, care ne surprinde în fiecare an cu imaginaţia şi creativitatea lui, a gândit un proiect menit să-i înveţe pe elevi să folosească această imprimantă, căci scopul acestui program este «Să ştii mai multe, să fii mai bun»” a adăugat directorul adjunct al colegiului.

Un stent vascular realizat cu imprimanta 3D

Prof. dr. Sandu Golcea şi echipa sa, alcătuită din informaticianul colegiului, Marius Inăşel, profesorii de informatică Diana Ţerovan şi Renata Boar, profesorul de arte vizuale Sorin Scurtulescu şi laborantul catedrei de fizică, ing. Dragan Popovici, au conceput un proiect intitulat „Imprimantele 3D – tehnologia cu care lucrăm la liceu”, care va fi înscris la secţiunea „Tehnic”. Elevii de liceu care au participat la acest proiect, foarte bine pregătiţi la informatică, au fost împărţiţi în trei echipe, fiecare dintre acestea având câte o temă de proiectare a unor obiecte. Proiectarea s-a făcut cu ajutorul unui soft, după care obiectul a fost realizat fizic, concret, cu ajutorul imprimantei 3D.

Echipele au fost alcătuite din elevi de clasa a X-a şi a XI-a şi coordonate de elevi de clasa a XII-a, care au deja performanţe remarcabile la fizică şi informatică. O primă echipă a fost coordonată de Roxana Drăghia, care a câştigat premiul I pe ţară la concursul de fizică IYPT (International Young Physicists’ Tournament) şi va reprezenta România la faza internaţională a IYPT, care va avea loc în China. Roxana a fost deja admisă atât la Universitatea Oxford, pe domeniul inginerie, cât şi la Imperial College London – specializarea inginerie biomedicală, urmând să se decidă după examenul de bacalaureat care va fi universitatea aleasă. Echipa pe care a coordonat-o a realizat, cu ajutorul imprimantei 3D, un stent vascular, un implant cu tot mai mare aplicabilitate în practica medicală. Experimentul s-a dovedit a fi extrem de util nu numai pentru Roxana, care doreşte să se specializeze în acest domeniu, ci pentru întreaga echipă.

Viitoarele „locuinţe” de pe Lună

O a doua echipă, coordonată de fiz. dr. Sandu Golcea, a realizat un habitaclu în miniatură, după modelul oferit de European Space Agency (E.S.A.). „Din anul 2020 vor fi reluate lansările spre Lună şi acolo vor trebui construite habitacluri pentru cei care vor lucra acolo. Nu vor fi transportate materiale de construcţie de pe Pământ, ci o imprimantă 3D care va realiza astfel de construcţii folosind praful lunar. Acesta va fi încărcat în nişte recipiente şi va trece printr-un fir subţire, în faţa unui fascicul laser care îl topeşte, după care, în urma răcirii, se solidifică, formând peretele habitaclului” explică prof. dr. Sandu Golcea modul în care vor fi construite viitoarele „locuinţe” de pe Lună.

Dulciuri scoase la imprimantă

Cea de-a treia echipă, coordonată de Andrei Mătrăguna, elev în clasa a XII-a, olimpic şi medaliat la concursul internaţional de informatică Coolest Projects, care îşi va continua studiile la universitatea londoneză „Queen Mary”, în domeniul roboticii, a ales o aplicaţie mai deosebită, cu valenţe estetice dar şi gastronomice, şi a realizat un buchet de trandafiri de diferite culori, din marţipan, o floare greu de realizat, pe care nici cofetarii nu se încumetă să o facă prea des pentru decorarea torturilor.

Proiectul echipei de la Colegiul „C.D. Loga” a beneficiat şi de sprijinul unor profesori de la Universitatea de Vest, a unui fizician de la observatorul astronomic al filialei timişorene a Acedemiei Române şi al Inspectoratului Şcolar Timiş.


„Este pentru prima dată când, în cadrul programului «Să ştii mai multe, să fii mai bun», se realizează un proiect de asemena anvergură, care va fi, cu siguranţă, extrem de util elevilor pentru viitoarea lor orientare profesională” a concluzionat prof. Sandu Golcea la sfârşitul proiectului.

Experimentele au fost urmate de o excursie de studii în Transilvania, unde au fost vizitate mai multe oraşe şi case memoriale, printre care şi cetatea Alba Iulia, în semn de omagiu pentru anul Centenar.

Foto: Constantin Duma

13 COMENTARII

 1. In cadrul activității din săptămana „scoala altfel” in excursie, vizita cetății din Alba Iulia este o amintire minunata , care cu siguranta n-am sa o uit. Ma bucur ca am avut sansa de a participa la acțiunea domnul profesor Golcea.

 2. A fost într-adevăr o experiență inedită, mai ales vizitarea Salinei Turda, care mi s-a părut extrem de interesantă în condițiile în care nu vezi așa ceva în fiecare zi.

 3. Cel mai mult mi-a placut in aceasta excursie vizita la Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea. Imi plac poeziile lui Goga si am admirat mereu patriotismul de care a dat dovada. De aceea am fost incantat sa vad casa in care a stat poetul. Astept cu nerabdare urmatoarea excursie cu domnul profesor.

 4. Activitatea organizata de domnul profesor Golcea, a reprezentat, pe langa o experiență socială, una bogat culturală. Vizitele la multiplele situri istorice ne-au permis o transpunere în vremuri pe care noi nu am fi avut cum altfel sa le cunoaștem. Ma bucur ca am participat la activitate, întrucât am avut parte de experiență frumoasa.

 5. În cadrul acestei activități m-am simțit extrem de bine alături de domnul profesor și de colegii mei. Mi-a plăcut foarte mult Valea Drăganului, cu peisajul său foarte pitoresc, aerul curat și liniștea dealurilor.

 6. Activitatea la care am participat în săptămâna ” Școala altfel ”, a fost cu siguranță de neuitat. Excursia a fost distractiva și educativă. Personal, vizita muzeului memorial Octavian Goga nu am să o uit prea curând.

 7. Am avut plăcerea de a participa la acest proiect pe care cu siguranță nu îl voi uita niciodată. Mi s-a părut o experiență minunată, în special vizita la Casa Memorială a renumitului scriitor Octavian Goga. Mă bucur că am putut lua parte la activitățile care s-au desfășurat în cadrul acestui proiect.

 8. Experiența și amintirile rămase de la Cetatea Bologa sunt fantastice, una dintre cele mai reușite excursii la care am luat parte si mă bucură enorm faptul că am avut această ocazie.

 9. Cu siguranță o experiență inedită, pentru mine vizita muzeulului memorial Octavian Goga a fost de neuitat. Excursia din cadrul ” Școala altfel” a fost distractivă, educativă și foarte bine organizată.

 10. Vizitarea cetății Alba Iulia a fost o experiență minunată pe care nu o să o uit niciodată.Fiind o ultimă destinație a excursiei, aceasta a reprezentat un frumos rămas bun de la acest proiect de neuitat

 11. A fost o activitate deosebita, in care am avut ocazia sa invatam lucruri noi, atat de la colegii coorodonatori din clasa a XII-a, cat si de la dl. prof. Golcea.

 12. A fost o activitate foarte interesantă și frumoasa la care eu și colegii mei am putut participa și învață noua știință a 3D printing-ului. Domnul profesor Sandu Golcea a adus aceasta activitate pentru a ne arată cum a evoluat tehnologia pe parcursul anilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.