Ministrul Agriculturii, primit cu pâine și sare la expoziția Banat Agralim din...

Ministrul Agriculturii, primit cu pâine și sare la expoziția Banat Agralim din Timișoara. Ce a cumpărat de la un producător din Timiș FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1260397411">

Pentru cel de-al doilea an consecutiv, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ținut să fie prezent la deschiderea oficială a Banat Agralim, cea mai mare expoziție din domeniul agriculturii din vestul țării, care are loc la Timișoara.

Înainte de a susține un discurs în fața participanților, în deschiderea evenimentului, Petre Daea i-a salutat pe expozanți și a vorbit cu câțiva dintre ei.

De asemenea, ministrul s-a oprit la standul unui producător de roșii din județul Timiș, care a plantat mai multe soiuri, precizând că 2.800 de fermieri au primit deja bani prin programul pentru tomate. Petre Daea a fost curios să afle de la comerciant cu cât se vând roșiile, acestea fiind cuprinse între 12 și 15 de lei, iar apoi a precizat că, la plecarea de la expoziție, va cumpăra tomate, lucru pe care l-a și făcut. “Să fiți convinși că voi gusta și voi cumpăra roșii. Îmi place să le strâng mâna fermierilor care muncesc din greu, producătorii de roșii au început încă din ianuarie să lucreze”, a explicat Petre Daea.

Întrebat de către jurnaliști de ce sunt diferențe mari de prețuri la roșii, ministrul Agriculturii a precizat că “aici e vorba de piață, de cum își prezintă fiecare munca. Prețul real este cel stabilit de piață. Am întrebat de prețul roșiilor. Este evident să o fac. Întreb de preț oriunde mă duc, eu vreau să știu dacă există și respectul față de consumator. Este un preț lansat de producători, iar dacă consumatorii l-au dorit, a rămas așa. Eu am un respect pentru fermieri, pentru munca lor, dar am un respect deosebit și pentru buzunarul consumatorului. De fiecare dată mă uit cu atenție la preț”.

Ajuns pe scenă, ministrul Agriculturii le-a mulțumit fermierilor că au depus cererile pentru subvenții până la data de 15 mai, precizând că banii vor fi alocați la timp.

“Alături de dumneavoastră este Guvernul României și vă mulțumesc, dragi fermieri, că ați înțeles mesajul de la Guvern, de a depune cererile pentru subvenții până în data de 15 mai. Este fundamental acest termen, acesta a asigurat și asigură continuitatea finanțării la timp a fermierilor astfel încât ei să execute fără echivoc lucrările care necesită foarte mult timp luat din viața dumneavoastră. Astăzi îmi îngădui să vă spun că vom continua în același fel. Și anume, subvențiile vor fi acordate la timp și anume, prima zi va fi ca și anul trecut, 16 octombrie, dar pentru aceasta e nevoie ca acești colegi de la APIA să fie alături de dumneavoastră. Fermierul trebuie să fie o singură dată la APIA, când depune cererea. Sunt o serie întreagă de realizări”, a afirmat ministrul Agriculturii.

De asemenea, Petre Daea a precizat că, în acest an, sunt bune culturile din vestul țării. “Anul acesta, partea de vest a țării arată mult mai bine din punct de vedere al culturilor și efectele se vor vedea atunci când combina va intra în lan și cântarul va aduce sub cheie producția la care dumneavoastră ați lucrat atâta timp. Să dea Domnul să avem un an agricol și mai bun”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Apoi, Petre Daea și-a continuat vizita prin expoziție, degustând mezeluri de la producători locali, brânză sau pâine și i-a felicitat pentru munca depusă.

Banat Agralim este cea mai mare expoziție din domeniul agriculturii din vestul țării. Ediția din acest an are loc între 8 și 10 iunie, în campusul Universității de Agronomie din Timișoara, și reunește peste 150 de expozanți din țară și străinătate – producători, distribuitori, fermieri, firme, meșteșugari, organizații și instituții de profil, care își prezintă produsele și serviciile din domeniul agro-alimentar, creșterea animalelor, producerea și distribuția de mașini și utilaje agricole și horticole, alimentație publică, măsurători terestre și cadastru.

„Doresc să vă adresez un călduros bun venit la cea de-a 16-a ediție a Banat Agralim, manifestație expozițională devenită tradițională, de referință pentru sectorul agricol și domeniile conexe, atât din România cât și din vestul țării. Doresc să felicit expozanții care au ales să vină la Timișoara pentru a participa la expoziție și să le mulțumesc pentru fidelitate și pentru consecvență celor care sunt aici pentru a doua sau chiar a treia oară. Ne-am străduit ca și această ediție să aducă împreună științele vieții și suntem convinși că cei peste 150 de expozanți vor demonstra din plin acest lucru”, a declarat Stana Stoianov, directorul Departamentului Relații Economice cu Mediul de Afaceri din carul CCIA Timiș.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.