Nicolae Robu a oferit, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la Primăria Timișoara, noi detalii cu privire la dosarul de anvelopare a peste 50 de blocuri din oraș cu bani europeni, în care este cercetat penal, vineri fiind audiat la sediul DNA Timișoara în calitate de suspect.
Vă reamintim că firma lui Cristian Palade a realizat proiecte pentru anveloparea blocurilor încă dinainte ca să semneze contractul cu municipalitatea. Cristian Palade a refuzat să accepte plata a doar 79.500 lei după ce firma sa a realizat proiectarea reabilitării termice a 64 de blocuri din Timișoara. Ulterior, municipalitatea a depus la ADR proiectele respective pentru obținerea de fonduri europene. Pentru că nu a acceptat să semneze devizele prin care urma să primească 79.500 lei pentru toate proiectele în loc de peste un milion de lei şi a trimis o notificare municipalităţii, Palade a fost chemat la o întâlnire cu viceprimarul Dan Diaconu și cu primarul Robu şi ameninţat. Liberalul a dat în judecată Primăria Timişoara şi în primă instanţă Tribunalul Timiş i-a dat dreptate, obligând municipalitatea să-i plătească 990.754 lei+TVA. Însă, primăria a făcut apel, iar Curtea de Apel Timişoara l-a admis, aşa că firma liberalului Cristian Palade nu mai trebuie să primească niciun leu.
Cristian Palade, patronul firmei care a realizat proiectele pentru reabilitarea blocurilor și care a făcut plângerea la DNA Timișoara, susținea, în urmă cu doi ani, la PRESSALERT LIVE că judecătoarea Maria Dascălu de la Curtea de Apel Timișoara și șeful Direcției Edilitare din cadrul primăriei, Culiță Chiș, ar deține o proprietate comună. Este vorba de un teren din zona Giarmata, cu o suprafață totală de 50.000 mp.
Întrebat, astăzi, în cadrul conferinței de presă cum comentează această situație, Nicolae Robu a precizat că nu vede care ar fi problema în cazul în care informația ar fi reală.
„Nu știu această informație, dar care ar fi problema dacă ar fi așa.
Habar n-am ce proprietăți are x sau y, dar care ar fi problema dacă ar fi așa”, a explicat Nicolae Robu.
De asemenea, întrebat de ce pe cererile de finanțare pentru reabilitarea blocurilor depuse la ADR Vest s-a prevăzut pentru proiectare suma de 200.000 de euro, iar Primăria Timișoara a contractat proiectarea la prețul de doar 15.000 de euro, Nicolae Robu nu a știut să ofere un răspuns concret.
„Nu știu să vă spun, nu eu am făcut asta, dar ce este important este că Legea achizițiilor publice e atât de clară. Tu poți să ai 100 de hotărâri de consiliu sau tot ce vrei tu, nu ai voie să dai niciun leu peste prețul plafon la atribuirea directă și ăsta a fost 15.000 de euro. Atât a fost la acea vreme. Asta nu a vrut să înțeleagă acel personaj care a făcut plângerea la DNA. Nimeni nu e nebun să-i plătească lui în plus. Sigur, dacă ai o sentință judecătorească, trebuie să te conformezi sentinței. Aceste litigii sunt din 2013-2014 cu firma respectivă. E uluitor că am ajuns ca cineva să acuze că a primit prea puțini bani și să-l facă vinovat pe primar că nu i-a dat bani mai mulți. De regulă, sunt plângeri făcute că s-au făcut plăți mai mari, s-a creat prejudiciu. Aici acuza este că am plătit prea puțin. Hai să plătim 200.000 de euro sau cât vrea Palade, sau un milion de euro, să-l îndestulăm. L-a obligat cineva să semneze contract pe 15.000 de euro? Dacă l-a obligat cineva, atunci se discută în alți termeni. A semnat de bunăvoie și nesilit de nimeni pe o procedură de achiziții publică legală care stabilea la acea vreme plafon la 15.000 de euro și s-a angajat într-un contract să facă serviciile respective”, a explicat Nicolae Robu.
Totodată, primarul Timișoarei a afirmat încă o dată că nu poate să garanteze decât pentru el și că este liniștit că nu a făcut nicio ilegalitate.
„Dacă cineva a făcut fals, să răspundă. Eu nu am știre să fi făcut cineva fals. Dar dacă a făcut de capul lui, fiecare răspunde de ceea ce face. Eu sunt responsabil de abuzul pe care- face cineva, presupunând că face un abuz? Eu sunt responsabil de faptele mele. Dacă obligam eu pe cineva să facă un lucru, atunci eram vinovat. Dar eu nu am pus presiune niciodată. Dimpotrivă, deviza mea este legalitatea și cer tuturor legalitate. Nu acuz DNA-ul. Ce face DNA-ul este cel mai firesc lucru, iar când ești într-o funcție de răspundere, trebuie să știi că ține de fișa postului, în mod neoficial, că vei ajunge și să dai declarații la diverse instituții ale statului. În momentul în care este o plângere, ea trebuie instumentată de instituțiile de specialitate. În ceea ce mă privește, am mai spus-o că sunt foarte liniștit că n-am făcut ilegalități și n-am cerut nimănui să facă ilegalități”, a conchis Nicolae Robu.