Nicolae Robu, anchetat penal de DNA Timișoara în dosarul reabilitării termice a...

Nicolae Robu, anchetat penal de DNA Timișoara în dosarul reabilitării termice a blocurilor. Reacția primarului la intrarea la audieri UPDATE Robu a ieșit de la DNA VIDEO

4
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu, primarul Timișoarei și președintele PNL Timiș, a sosit, la ora 10, la sediul DNA Timișoara unde a fost citat în dosarul reabilitării termice a blocurilor cu fonduri europene, caz dezvăluit, în premieră, de PRESSALERT.ro încă din 2014. Acesta a fost citat în calitate de suspect, fiind cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, folosirea de documente nereale pentru obținerea de fonduri europene, fals și uz de fals. Vă reamintim faptul că, ieri, Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei și liderul PNL Timișoara, și Culiță Chiș, directorul Direcției Tehnice din Primăria Timișoara, au fost puși oficial sub acuzare, fiind cercetați penal în calitate de suspecți.

Cristian Palade, membru PNL, patronul firmei Proiect C&A SRL și rudă prin alianță cu primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a dezvăluit faptul că a lucrat pentru proiectele tehnice necesare pentru depunerea documentelor ca municipalitatea să obțină finanțări din fonduri europene încă din noiembrie 2012, deși a fost desemnat oficial câștigător al licitației de abia în 14 ianuarie 2013. Procedura selecției de oferte a început de abia în 11 decembrie 2012, deși cu o săptămână înainte în Consiliul Local Timișoara s-au aprobat indicatorii tehnico-economici stabiliți de firma lui Palade. Acesta a oferit și explicația – „s-a demarat programul, iar la nivel de regiune erau alocate nişte fonduri care erau distribuite pe criteriul primul venit, primul servit. Am avut cu Dan Diaconu prima discuţie să facem aceste proiecte, să lucrez la proiectare cu Primăria Timişoara, în urmă cu doi ani. Era vorba de un volum de muncă foarte mare. Primăria Timişoara a încercat să fure startul, să obţină aceste fonduri europene mai repede prin nerealizarea unor licitaţii pentru proiectare şi aşa mai departe”.

A fost semnat un contract doar pentru suma de 79.500 lei, pentru a se evita licitația, iar firma lui Palade a întocmit proiecte tehnice pentru 65 de blocuri, datele fiind acceptate şi asumate de Primăria Timişoara care, ulterior, le-a transmis către ADR V Vest pentru obţinerea fondurilor europene prin Programul Operațional Regional, peste 10 milioane de euro. Când nu a acceptat să revizuiască și să semneze devizele pentru reabilitarea termică a blocurilor, după cum a cerut administrația, pentru care ar fi trebuit să primească, în mod real, aproape un milion de lei, Palade a fost amenințat direct de primarul Nicolae Robu inclusiv prin intermediul unor SMS-uri.

Chiar dacă Primăria Timișoara nu a mai plătiti proiectarea pentru majoritatea blocurilor care urmai să fie anvelopate, au folosit documentele trimise de Proiect C&A SRL pentru a obține banii europeni, după ce le-au falsificat.


„Acele documente, pe care s-a pus de primărie conform cu originalul, nu au existat niciodată emise de firma noastră, ei au pus aici valori şi au aprobat modificarea. O porţiune a fost lipită pe documentul nostru iniţial. Da, s-a falsificat documentul. Pe baza acestei chestiuni, s-au aprobat alte valori s-au mutat bani dinspre proiectare înspre consultanţă”, a dezvăluit Palade.

Acum patru ani, Nicolae Robu lua apărarea celor din Primăria Timișoara susținând că totul a fost legal. Primarul Timișoarei   declara atunci că nu își va asuma vreo vină în cazul unei anchete penale deoarece „fiecare răspunde pentru faptele lui. Este un principiu al democraţiei al oricărui stat de drept. Nu pot să răspund eu pentru ce face acel om. Omul este o fiinţă complexă care îşi are propriile manifestări foarte bine camuflate. Avem legi, legea trebuie să fie suverană, nimeni nu este mai presus de lege. Le spun tuturor, faceţi mult, faceţi bine, dar legal. Nu vreau să primesc scuze pentru încălcarea legii”.

Extrem de surescitat, Nicolae Robu a nimerit abia a treia oară ușa care duce spre sediul DNA și a susținut „o să vedem când ies. Eu știu că totul a fost legal. Ce au făcut alții nu pot eu să vă spun. (…) Eu, personal, nu am făcut nicio greșeală și am încredere în colegi și cred că nici ei nu au făcut, dar asta se va vedea. Eu știu ce am făcut eu”. Întrebat dacă s-au falsificat documente în Primăria Timișoara, Robu a susținut „Doamne ferește de așa ceva”. Primarul nu a mai avut răbdare să aștepte liftul și a plecat pe scări spre sediul DNA.

UPDATE După aproximativ 25 de minute, primarul Robu a ieșit de la audieri, confirmând punerea sub acuzare. Edilul-șef nu a făcut declarații în fața procurorilor, spunând că va reveni cu un avocat.

4 COMENTARII

  1. Doamne, Laie ajunge sigur la Haules impreuna cu Diaconu si Culita (asta-i tata hotilor sa moare mama! ca si pe vremea lu ciuhandu s-o indestulat cat cuprinde…vezi chestia cu troleibuzele si autobuzele). Bietu’ Miut ii asteapta cu patu’ facut si tineta parfumata …

  2. Banat residence si Serra residence, in zona rezidentiala braytim, strada claude debussy nr. 17-19 construiesc două etaje autorizate si unul fără! Dau șpagă un apartament si primesc autorizație si pentru cel făcut nașpa? E ok oare? Nimeni nu se sesizează?

  3. Bravos, dom’ primar! Pai cum ramane cu mitingul #rezist caruia i te-ai alaturat cu atata elan? Acum te arata aia cu degetul, dupa judecata lor esti penal, ce mai tura-vura!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.