Cine nu e gunoi e împotriva noastră

Cine nu e gunoi e împotriva noastră

0
DISTRIBUIȚI

Echipa Japoniei a fost eliminată de la Campionatul Mondial de fotbal în faza optimilor, după o prezentare onorabilă. Meciul care i-a trimis acasă a fost unul pe muchie de cuțit, niponii pierzând în ultimul minut cu Belgia după ce conduseseră cu 2-0.

Dar nu despre fotbal voiam să vă povestesc, ci despre educație. Delegația japoneză prezentă pe stadionul din Rostov a lăsat, la plecare, vestiarul într-o stare impecabilă, lună și bec, cine știe, poate mai curat decât l-au găsit. Și cine a trecut vreodată printr-un vestiar după un meci de fotbal știe cum poate să arate, plin de gunoaie și resturi de toate felurile, de la hârtii și coji de banană până la bandaje, sticle goale și te miri ce ambalaje, ba eventual și câte un geam spart de nervii înfrângerii.


Dar nu japonezii. Ei au lăsat locul curat ca lacrima, plus o foaie de hârtie pe care scria, cu litere chirilice, un „Mulțumim” adresat gazdelor.

Dacă e prima oară când întrezărim acest comportament din partea echipei de fotbal, cu suporterii ne-am obișnuit. De ani de zile vedem poze cu fani japonezi adunând în urma lor pe stadioane, chiar și cu lacrimi în ochi, atunci când echipa pierde. Și chiar dacă fotbalul a devenit în mare parte doar o afacere, câteva lucruri de bază s-au păstrat, printre care și modul frumos în care poate să transmită mesaje pozitive. Astfel, că, mai recent, au început să apară imagini de la Mondial și cu suporterii altor țări care urmează exemplul japonezilor.

Deci se poate, se ia. Cineva vede ceva care pare „bine”, și face la fel. În afară de noi, desigur. Noi suntem imuni. Aparent, la treaba asta cu gunoiul (ce fain ar fi să fie doar asta), avem o pată pe retină, nu vedem nicicum calea cea bună. Ne uităm cu invidie ce curat și civilizat e la alții în timp ce ronțăim semințe și scuipăm cojile pe jos, unde ajunge apoi și punga, după doza de suc și petul de bere. De multe ori la doi pași de un tomberon.

Știm teoria, dar practica ne omoară. Și atunci nu e de mirare că, în loc să adunăm frumos gunoiul și să-l trimitem la reciclat, noi îl punem să ne conducă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.