Un nou computer tomograf şi un RMN, funcționale la Spitalul Județean Timișoara....

Un nou computer tomograf şi un RMN, funcționale la Spitalul Județean Timișoara. Controversele proiectului finanțat de Banca Mondială FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Spitalul Judeţean Timişoara oferă deopotrivă pacienţilor, dar şi medicilor de la Radiologie, noi oportunităţi. Asta, după ce aici au fost puse în funcţiune trei noi aparate de cel mai înalt nivel. Un scanner cu rezonanţă magnetică – RMN, un computer tomograf – CT şi un sistem informatic care transferă date între diferite aparate imagistice – PAX, aparate de sute de mii de euro, au intrat în dotarea unităţii medicale principale din zona de vest a ţării.

Noile aparate au devenit deja funcţionale, ele fac parte dintr-un contract de mari dimensiuni, derulat cu finanţare de la Banca Mondială, prin care ar urma ca toate capitalele de judeţ să beneficieze de câte un aparat de acest tip. Programul a fost pus la punct şi început în timpul mandatului de ministru al Sănătăţii al lui Florian Bodog, prezent la inaugurarea oficială a noilor aparate, ieri, la Timişoara. „E o realizare extrem de important pentru Judeţean, la noi pacientul e pe primul plan, am făcut ce am putut mai bine pentru ei. Domnul Bodog a înţeles că imagistica e foarte importantă, pentru că trebuie să ţinem pasul cu modernizarea în domeniu. Mulţi vorbesc la viitor, noi vorbim la prezent, despre ce s-a făcut şi se face. Totodată, spaţiile folosite sunt renovate la cel mai înalt nivel, de asemenea, ce e azi ca şi condiţie hotelieră în spital se datorează interesului dat de CJT şi de preşedintele Călin Dobra”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean.

Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii, cel care a reuşit să demareze şi să funcţionalizeze proiectul de dotare cu aparatură prin Banca Mondială, s-a declarat mulţumit de faptul că noile aparate de imagistică au fost puse deja în funcţiune. „E o plăcere să fiu aici ca şi fost ministru, pentru a recepţiona investiţia. Ne-am propus să dotăm cu un CT şi un RMN fiecare spital judeţean. Ştim ce presiuni au fost asupra noastră, opoziţia, pentru că nu a înţeles acest program, şi au cerut chiar şi încheierea contractului cu Banca Mondială. Este aparatură performantă, ne-am propus să nu sărim calul, dar să fie de calitate. Am încercat să aducem aparatură care să poată să fie folosită de toate spitalele. Mi s-a garantat că spaţiul (n.r. pentru montarea noilor aparate) va fi gata când vine aparatura, aşa s-a întâmplat. Eu am avut un mandat zbuciumat, trebuie să se înţeleagă că nu se pot face achiziţii peste noapte, nu se pot schimba lucrurile peste noapte. Până la finalul anului vor fi livrate şi puse în funcţiune toate aparatele contractate. Mai sunt şi alte proiecte la Spitalul Judeţean, au fost aduse aparate pentru anestezie, la UPU, la Timişoara va exista centrul de arşi, am lăsat toată partea de documentaţie”, a declarat Bodog.

Preşedintele Consiliului Judeațean Timiș, Călin Dobra, prezent la eveniment, a glumit spunând că toate aceste felicitări vin pentru că la instituţia pe care o conduce va urma rectificarea bugetară, deci o oportunitate pentru noi investiţii în domeniul medical. „Există felicitări pentru că urmează rectificarea bugetară! Le mulţiumesc celor de la Radiologie, pentru că pe echipamente de 16 ani v-aţi făcut treaba. CJT are atribut ca şi parte complementară într-un astfel de proiect. Noi am fost deschişi şi am finanţat lucrările la spaţiul respectiv pentru a se îndeplini condiţiile necesare. În perspectiva următoare sunt numeroase alte proiecte pentru Timiş. Prind încredere în astfel de proiecte cu Banca Mondială, mai urmează UPU, Secţia de Mari Arşi şi Terapie Intensivă. Vă asigur de sprijinul CJT în continuare, este un domeniu prioritar pt noi”, spune Dobra.

„Tatăl” proiectului, unul dintre cei care au fost în comisia de contractare a acestor aparate, medicul timişorean Florin Bîrsăşteanu, şeful secţiei de Radiologie, spune că noile aparate vor ajuta foarte mult mai ales pacienţii de la urgenţe. „În 2000 la Judeţean a fost adusă prima unitate RMN, au fost la nivel naţional zece unităţi, atunci erau destul de bune pentru a ne face treaba. Au trecut 16 ani, o distanţă mare pentru retehnologizare. În Franţa, de exemplu, e fixat acest termen la cinci ani. Cred că ne-ar mai trebui o unitate de acest tip, să putem răspunde solicitărilor din ambulator. Dar trebuie să ţinem cont că Spitalul Judeţean e o unitate de urgenţă, e important pacientul critic, nu neapărat cel din ambulator. Fiecare reşedinţă de judeţ are câte un CT şi un RMN. Domeniul radiologiei se va dezvolta foarte mult în următoarea perioadă”, a declarat Florin Bîrsăşteanu.

Desigur, cei mai fericiţi dee noile „scule” sunt chiar medicii de specialitate. Noul RMN are o putere de 1,5 tesla, aceasta maximizează precizia diagnosticului care e la nivelul anului 2018. Aparatele au fost aduse în februarie, acum aproximativ cinci săptămâni a fost deja finalizată montarea, după care a urmat instruirea personalului. De asemenea tomograful e instalat de patru săptămâni, acum s-a obţinut avizul, iar aparatul PAX este funcţional de câteva zile. Din ianuarie s-a început cursa de renovare, totul a fost schimbat în sălile care găzduiesc aparatele, totul este nou, la standarde, investiţia fiind efectuată de CJT, a mai spus Craina. Aparatul CT a costat 120.000 de euro, RMN-ul 600.000 de euro, iar PAX, 30.000 de euro.


Deşi preţurile par mari, ele sunt la cele mai mici nivele, fiind obţinute preţuri foarte bune.

Bîrsăşteanu şi interesele

În acest domeniu al medicinei se învârt sume extrem de generoase, iar aceast lucru atrage şi interese mari în domeniu. În consecinţă şi contractul pentru achiziţia unui asemenea număr mare de aparate de acest tip, de o valoare mare, a produs anumite „tulburări” pe piaţa de specialitate.

Florian Bodog spune că nu a „simţit” personal prea multe presiuni, dar că probleme au fost, fiind chiar nopţi în care nu a dormit. Una dintre acestea chiar ca urmare a unor informaţii legate de timişoreanul Florin Bîrsăşteanu. „Într-o noapte am primit un mesaj chiar de la un coleg al vostru (n.r. – din presă). În acel mesaj se spunea că profesorul Bîrsăşteanu ar fi legat de anumite interese referitoare la unele firme care comercializează aparatura. Nu am dormit toată noaptea, iar a doua zi la prima oră de dimineaţă am solicitat corpului de control să verifice toate aceste informaţii, evident până la urmă s-a dovedit că nu erau adevărate şi că, de fapt, erau la mijloc anumite interese, dar altele nu cele ale lui Bîrsăşteanu”, a declarat Bodog.

El a admis că anumite presiuni au fost făcute de către firmele furnizoare, moment în care a fost decisă organizarea unei întâlniri la care să fie invitate toate firmele respective, puse faţă în faţă şi discutat despre implicaţii şi oferte. Bătălia s-a dat pe preţ, iar aceasta s-a văzut în final în cele primite pentru aparatură, poate surprinzător de scăzute pentru unii. Florin Bîrsăşteanu a făcut parte din comisia care a pus la punct licitaţia pentru aparatură. Tot din categoria presiunilor, Bodog a vorbit şi despre plecarea unui alt medic timişorean, Dorel Săndesc, care a decis să renunţe la grupul de lucru, deşi i s-a cerut să nu o facă, el fiind terorizat efectiv de furnizori, a mai spus Bodog: „Ca să vedeţi ce presiuni au fost, timişoreanul Dorel Săndesc şi-a dat demisia din grupul de lucru imediat după terminarea licitaţiei, pentru că efectiv l-au terorizat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.