VAR în ochi

VAR în ochi

0
DISTRIBUIȚI

Nu tenul câștigătorilor Campionatului Mondial ar trebui să deranjeze. Ce a mai atras atenția în mod special în Rusia a fost noua tehnologie. Sau mai bine zis cum poate aceasta înfluența regulile jocului. VAR, pe scurt, inițiale care provin de la video assistant referee, arbitraj video pe românește, ar fi trebuit să fie o unealtă foarte utilă în ajutorul fotbalului, corectitudinii și a spectacolului. De multe ori, așa a și fost. Penalty-uri, deși excesiv de multe, goluri și cartonașe, au fost acordate sau refuzate corect la CM 2018 prin intermediul VAR. Dar, la fel ca în politică sau în societate, de alte multe ori nu a existat echitate pentru toată lumea.

În mod stupefiant națiunile mici, „slabe” pe scena mondială, au fost cele dezavantajate.


Mai întâi, în faza grupelor, sârbul Mitrovic a fost luat în brațe de doi elvețieni și trântit ca la judo în careu, totuși beculețul nu s-a aprins. Oficialii din „cutia” video nu au considerat că „centralul” Felix Brych trebuie să revadă faza. Într-un alt joc, decisiv, din prima fază a competiției, Nigeria a contestat neacordarea unui al doilea penalty contra Argentinei. De această dată VAR-ul s-a activat, la o fază la care fundașul a făcut o ecuație greșită și în loc să dea cu capul s-a trezit cu plescăitul balonului pe braț. Arbitrul a consultat ecranul de la margine și nu a acordat 11 metri. Sud-americanii, favoriți la turneele finale, au mers mai departe. Și elvețienii au făcut-o, nu zice nimeni că nemeritat.

Dar, chiar în marea finală, am avut parte de două „biciuri” pe spatele celui mai sărac. Mai întâi elevii lui Didier Deschamps au înscris după ce au primit gratuit o lovitură liberă. Croații s-au chinuit (degeaba) să egaleze. Pentru că a urmat un penalty „cadeau” pentru francezi. După un henț „mai” involuntar ca cel acuzat de africani. Argentinianul Nestor Pitana revăzând îndelung această fază pe ecran, aparent nehotărât, a înclinat balanța în favoarea celor puternici pe mai multe planuri. Până la urmă tot un om a decis. Mondialul din Rusia a fost mai degrabă unul cu VAR, „egalitate, dar nu pentru căţei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.