Pesta porcină a ocolit, deocamdată, Timişul. Avertismentul DSV Timiş

Pesta porcină a ocolit, deocamdată, Timişul. Avertismentul DSV Timiş

0
DISTRIBUIȚI

Porcii din marile ferme timişene, dar şi din crescătoriile oamenilor au scăpat de sacrificare. Virusul pestei porcine africane nu a ajuns în judeţ, a anunţat, astăzi, Adrian Popa, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare din Timiş.

Extrem de contagios, mortal în toate cazurile şi fără tratament sau vaccin, acest virus a afectat mai multe judeţe din ţară şi a făcut necesară sacrificarea a sute de mii de porci. Autorităţile au trimis spre informare, în cutiile poştale ale celor din judeţ, mii de pliante, prin care timişenii sunt informaţi asupra simptomelor bolii şi a măsurilor ce trebuie luate de îndată. Deţinătorii de porci trebuie să anunţe imediat apariţia unor eventuale simptome ale acestei boli extrem de contagioase.

„Boala este foarte contagioasă şi se transmite doar de la animal la animal. Dar, dacă este bolnav, până moare porcul elimină în atmosferă miliarde de viruşi, iar acest virus este foarte rezistent, deci există posibilitatea de a transmite în jur. Orice contact cu virusul, fie că vorbim de contact între animale, fie că se transmite prin carne infectată, conduce la apariţia virusului. Acesta este extrem de rezistent, iar locul unde poate exista se suprapune peste consumul uman.


Virusul poate supravieţui până la trei ani în carnea congelată, până la şase – opt luni în carnea afumată sau sărată, dar poate fi distrus prin fierbere la 80 de grade”, a declarat Adrian Popa.

Din fericire, relieful Timişului face ca numărul de mistreţi existenţi în Timiş să fie mai scăzut. „Sunt 86 de fonduri de vânătoare, administrate fie de Direcţia Silvică, Agenţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor, fie de persoane private. Garda Forestieră îi coordonează. Cu AJVPS pot spune că ne-am întâlnit de cel puţin patru ori, avem o bună colaborare şi discutăm, ne coordonăm cu ei”, subliniază şeful DSV.

Există o serie de motive care pot duce la apariţia şi răspândirea pestei porcine africane: neanunţarea cazului de boală, neanunţarea decesului animalului, aruncarea porcilor decedaţi, probleme legate de ferme de furaje folosite în zone afectate, curăţarea gunoiului din ferme afectate. De asemenea, un mare risc este legat de sacrificarea animalelor contaminate. Simptomele includ refuzul de a mânca, conjunctivită, stare abătută, piele înroşită pe urechi, cap, burtă sau picioare, diaree cu sânge.

Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului adoptarea de urgenţă a măsurilor pentru stoparea creşterii numărului de focare de pestă porcină. Iar recent, Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad a transmis o scrisoare publică în care îşi exprimă disperarea cu privire la modul în care autorităţile gestionează epidemia de pestă porcină africană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.