Aproximativ 100.000 de elevi din Timiș încep şcoala. Unități neautorizate, cursuri după-amiază...

Aproximativ 100.000 de elevi din Timiș încep şcoala. Unități neautorizate, cursuri după-amiază și săli de clasă în containere

0
DISTRIBUIȚI

elevi

După vacanța de vară, astăzi, 10 septembrie, elevii s-au reîntors în bănci. Confom reprezentanților Inspectoratului Școlar Timiș, sunt așteptați la cursuri aproximativ 100.000 de școlari și preșcolari. La fel ca în anii precedenți, în unele unități de învățământ sunt înregistrate probleme.

Astfel, la nivelul județului Timiș funcționează șapte școli care nu au reușit să obțină autorizația sanitată de funcționare. Este vorba de Școala Primară Cliciova, care nu are apă curentă, Grădinița cu Program Normal Cliciova, Grădinița cu Program Normal comuna Chevereșu Mare, nu are apă curentă, iar latrinele sunt necorespunzătoare, Grădinița cu Program Normal Ivanda, nu are apă potabilă, iar încălzirea se realizează cu sobe metalice, Grădinița cu Program Normal comuna Topolovățu Mare, funcționează într-o clădire nouă, dar neintabulată, Grădinița cu Program Normal Sînpetru Mic și Grădinița cu Program Normal Folea, clădirea este reabilitată, dar nu s-a depus documentația în vederea autorizării.

De asemenea, potrivit reprezentanților ISJ Timiș, patru unități de învățământ au primit o notificare negativă din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș, după ce au fost constatate mai multe nereguli: Colegiul Național Bănățean, Școala cu clasele I – VIII Nr.


25 din Timișoara, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 53 din Timișoara și Colegiul Tehnic “I. C. Brătianu”.

Totodată, la nivelul județului Timiș, 60 de unități de învățământ nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Printre acestea se numără și două licee de elită din Timișoara. Și anume, Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau”, unde firma care a reabilitat interiorul clădirii de pe Str. Gheorghe Lazăr a folosit panouri neconforme pe holuri și în sălile de clasă. Primăria Timișoara urmează ca din fonduri proprii să înlocuiască materialele. De asemenea, Colegiul Național “C. D. Loga” funcționează într-o clădire reabilitată cu 1,6 milioane de euro, bani europeni, dar care nu este autorizată. Directorul unității de învățământ spune că procedura de obținere a autorizației este destul de complicată, plus că Primăria Timișoara a organizat o licitație pentru a desemna o firmă care să elaboreze documentația necesară pentru eliberarea avizului, doar că nu s-a prezentat nimeni la ea. În aceste condiții, municipalitatea a reluat licitația.

Inspectoratul Școlar Timiș mai informează că în 15 școli din Timișoara elevii sunt nevoiți să vină la cursuri după-amiaza, pentru că unitățile de învățământ sunt supraaglomerate, astfel că duc lipsă de spațiu. Pentru aproximativ 150 de elevi de la Școala Generală Nr. 30 din Timișoara, aflată în zona Soarelui, șase containere cumpărate de primărie au devenit săli de clasă.

La nivelul județului Timiș, în acest an școlar funcționează 586 de unități de învățământ, dintre care 181 cu personalitate juridică în învățământul de masă, 391 de structuri, opt unități cu personalitate juridică în învățământul special și șase unități de activități extrașcolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.