Încă un strigăt de ajutor al angajaților Filarmonicii Banatul, aflaţi în grevă...

Încă un strigăt de ajutor al angajaților Filarmonicii Banatul, aflaţi în grevă generală: “Vrem respect, câștigat prin concerte de calitate, nu ciubucuri de stradă!”

0
DISTRIBUIȚI

O scrisoare deschisă adresată publicului timișorean a fost redactată de Sindicatul Filarmonicii Banatul, care se află în conflict cu directorul Ioan Gârboni. De altfel, în urmă cu opt zile, cei 66 de angajați nemulțumiți au declanșat greva generală, iar în această săptămână au protestat în fața instituției, organizând chiar și concerte în aer liber.

Pentru început, instrumentiștii Filarmonicii Banatul vorbesc în scrisoare despre munca pe care au depus-o pentru a se forma, pe care au început-o de la vârsta de șase ani.

“Noi suntem câțiva dintre artiștii pe care îi ascultați și urmăriți în fiecare vineri, dar și la desele concerte organizate extra stagiune. Formarea noastră ca muzicieni a început de când aveam șase ani. Copilăria noastră nu a fost ca și a unui om obișnuit și e total diferită de copilăria muzicanților sau amatorilor, deveniti peste noapte muzicieni. Am studiat, fiecare dintre noi, în clasele primare câte o oră, două, trei, am dat examene la fiecare sfârșit de semestru sau trimestru de an școlar, la mai multe materii. Am stat în școală de multe ori de dimineața până seara ca să prindem și câte o sală de studiu, alte ori doar ca să terminăm și noi orele. Am fost de multe ori batjocoriți pe stradă, mergând cu instrumentele și ghiozdanele în spate, sau certați în tramvaie că ocupam prea mult loc… am fost certați și noi și părinții noștri când studiam, de vecinii din bloc, pentru că deseori studiam mai mult de 4 ore pe zi. Am învățat ce e munca și perseverența de mici copii și știm tot de atunci cum e să îți răpească cineva vreun drept, pentru că dreptul nostru la joacă era răpit de orele de studiu. Însă toate acestea le-am sacrificat, de dragul muzicii și de dragul instrumentului ce ne-a fost așezat în mâini. Am crescut și am visat la o pâine câștigată cinstit, muncită, doar muncim pentru ea de la 6 ani. Prin concurs am intrat și la Facultatea de Muzică, și în Filarmonică. Și în fiecare vineri vă prezentăm câte un program nou, studiat, muncit, învățat. Da, cântăm de drag, dar până să cântăm vineri seara, muncim. Ne tratăm bolile profesionale pe banii noștri. De multe ori cântăm cu dureri de spate sau dureri de mâini, fără să spunem nimănui. Dar nu ne plângem de nimic din toate astea, căci fac parte din munca noastră”, scriu reprezentanții Sindicatului Filarmonicii Banatul.

În scrisoarea deschisă se mai arată că s-a ajuns în situația tensionată din acest moment pentru că “problemele ne-au umplut paharul” și se vorbește despre faptul că administrația Filarmonicii a lucrat în așa fel încât, pe scenă, în loc să se prezinte “dirijori și soliști de renume, alături de care să ne bucurăm încântându-vă, au venit soliști și dirijori cu renume și caracter îndoielnic”.

Sindicatul Filarmonicii Banatul transmite faptul că instrumentiștii au început să descopere treptat minciunile “cu care eram mințiți și cu care sunteți în continuare mințiți și voi.


Credeți că ar fi în grevă familii de muzicieni care își hrănesc copiii din salariul mic pe care îl au? Credeți că am mai face grevă dacă salariile noastre ar fi aşa cum afirmă primarul și directorul nostru? Au fost colegi care au primit salariu de 600 lei. Avem acum colegi care iau salariu de 1.700, 1.500 lei, dupa atâția ani de studiu”.

Angajații nemulțumiți din Filarmonica Banatul spun că nu este adevărat că nu lucrează mult și explică faptul că, zilnic, repetă patru ore, plus că au nevoie și de ore de studiu individual. De asemenea, instrumentiștii precizează că nu ar trebui să fie acuzați că merg să facă “ciubucuri” și se plâng de salariile mici pe care le au.

“De ce ne acuzați că mergem la ciubucuri? Se poate plăti o chirie sau o rată la bancă și reparații la instrumente sau achiziționarea de accesorii din banii noștri (pentru că Filarmonica afirmă că sunt prea scumpe) din 1.700 lei și să mai avem și un trai decent? Credeți că familiile de muzicieni cu copii au intrat în grevă inconștienți? Sunt printre noi familii cărora li se va tăia salariul pentru că au intrat în grevă. Cât îi vor ține așa cei responsabili de soluționarea acestui conflict? Știți de câte ori am cântat ca să primim «fonduri pentru cumpărarea scaunelor de scenă»… Și cu toate acestea cântăm și acum pe scaune de birou? Știți câți cântăm pe instrumentele personale? Știți câți dintre noi fac pe banii lor cursuri de perfecționare sau achiziționează accesorii necesare bunei funcționări a instrumentului din salariul «mare» pe care îl avem? Aveți vreo idee cât costă aceste instrumente și accesorii? Știți ce salariu are directorul nostru în timp ce noi ne chinuim așa? Sau în timp ce susține că nu poate plăti onorarii unor soliști sau dirijori de bună calitate? Știți că încă există dictatură în România de astăzi?”, scrie în scrisoarea deschisă.

În final, Sindicatul Filarmonicii Banatul arată că angajaţii vor să muncească, doar că doresc să fie respectați.

“Credeți că vrem să chiulim pe banii voștri? Nu, domnilor și doamnelor, ci cei care vă fură sunt aceiași care ne fură și pe noi. Vrem să muncim, dar nu în zadar. Vrem să lăsăm ceva în urmă. Vrem respect, câștigat prin concerte de calitate, nu ciubucuri de stradă… Acelea le fac și amatorii. Vrem să-i cântăm pe Liszt, Prokofiev, Bach, Brahms, Enescu și Mozart și vrem să le facem dreptate. Să le interpretăm operele încadrate bine în curentul și în perioada în care au fost compuse. Vrem să vă oferim ceva mai bun”, se arată în scrisoarea deschisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.