Bani de la Guvern pentru reabilitarea Castelului Huniade și a Palatului Operei....

Bani de la Guvern pentru reabilitarea Castelului Huniade și a Palatului Operei. Ce probleme au fost identificate

0
DISTRIBUIȚI
Sala Cavalerilor din castelul Huniade / Muzeul Banatului, distrusă

Castelul Huniade și Palatul Culturii au fost incluse, recent, pe lista scurtă a obiectivelor din Programul Național de Restaurare al Institutului Național al Patrimoniului. Asta înseamnă că vor veni bani de la Ministerul Culturii pentru reabilitarea lor, a anunţat Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în Ministerul Culturii.

“Ieri am avut o discuție cu directorul Institutului Național al Patrimoniului (INP). Pot să vă spun că s-a adoptat lista cu obiectivele incluse în Programul Național de Restaurare, care este o listă foarte scurtă, din care două poziții sunt obiective culturale din Timișoara: Castelul Huniade și Teatrul Național – Opera Română, fațada. Deci, în mod oficial, Ministerul Culturii, prin Programul Național de Restaurare, dezvoltat de Institutul Național al Patrimoniului, începând din acest an, finanțează, supraveghează, supervizează programul de restaurare a acestor două obiective culturale”, a explicat Ion Ardeal Ieremia.

Însă, potrivit secretarului de stat în Ministerul Culturii, pentru ca cele două obiective culturale să primească finanțare de la București este nevoie de actualizarea documentației tehnico-economice. Palatul Culturii este deținut de Primăria Timișoara, iar Castelul Huniade de Consiliul Județean Timiș.

“Pentru aceste proiecte finanțarea e deja asigurată. Pe anul 2018 în sumă infimă, tocmai pentru că în acest an cele două instituții trebuie să-și actualizeze documentația tehnico-economică, în care INP-ul are rol de consultant. Iar începând de anul viitor se intră practic la finanțare refacerea acestor obiective. Se bugetează anual și funcționează de ani de zile, are cel puțin zece ani în spate acest Program național de restaurare. Formula aceasta de finanțare nu implică obligatoriu schimbarea executantului, doar includerea în ecuație a Institutului Național al Patrimoniului aduce un gir de bună practică din partea executantului, pentru că INP-ul nu va acorda oricărei firme această lucrare”, a detaliat Ion Ardeal Ieremia.

În ceea ce privește Castelul Huniade, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a explicat că instituția era cât pe ce să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea clădirii, doar că s-a constatat că suma era prea mică, motiv pentru care s-a renunțat la această idee.

“Pentru consiliul județean e un lucru foarte important, pentru că, după cum știți, dacă reușim să finalizăm recepția lucrărilor la latura de nord-vest, aveam o mare problemă la ceea ce înseamnă finanțarea pentru următorul proiect.


A fost o discuție de accesare de fonduri europene, s-a încheiat acea axă de patrimoniu cultural, care era limitată la cinci milioane de euro, ceea ce nu era suficient pentru realizarea întregului obiectiv. Astfel, am luat decizia găsirii unor alte variante de finanțare, identificând și în programul de guvernare acest proiect al Institutului de Patrimoniu, am depus proiectul la stadiul de solicitare. Am depus această solicitare de a fi finanțat. Mă bucur că s-a aprobat această finanțare, obligativitatea la momentul ăsta este recepționarea sau finalizarea lucrărilor la latura de nord-vest. Îmi este foarte greu să vă spun când se vor finaliza”, a afirmat Călin Dobra.

Președintele CJ Timiș a explicat că sunt o serie de probleme la Castelul Huniade, fiind nevoie de cel puțin opt milioane de euro pentru revitalizarea acestui obiectiv cultural.

“Știți foarte bine că sunt destul de multe probleme. E un contract în derulare de aproximativ zece ani. La momentul ăsta, semnatarul și beneficiarul contractului este Muzeul Național al Banatului, instituție în subordinea Consiliului Județean Timiș, și care a primit de la constructor solicitarea de a demara din nou procedura de recepție a lucrărilor. A mai fost în primăvara anului trecut o recepție, unde specialiștii, în mod deosebit cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții, nu au semnat recepția respectivă, pentru că au considerat că sunt foarte multe probleme legate de realizarea proiectului efectiv. S-a comandat și o expertiză în acest sens, pentru că au fost neînțelegeri și nu au fost puncte de vedere comune foarte multe și expertiza a fost pusă la dispoziție constructurorului, beneficiarului, dirigintelui de șantier, proiectantului. S-a ajuns la momentul ăsta în care constructorul a remediat solicitările care au fost date de către cei din comisia de recepție și sper acum, când se va întâlni comisia de recepție, în luna noiembrie cred că este termenul, să constate că toate remedierile solicitate au fost duse la bun sfârșit și să poată semna acel proces-verbal de recepție fără alte anexe, fără alte solicitări suplimentare. Dacă se realizează acest lucru, putem considera proiectul final și putem discuta de demararea unui alt proiect, și anume revitalizarea Castelului Huniade, care presupune reabilitarea celeilalte părți a castelului și punerea lui în funcțiune”, a detaliat Călin Dobra.

Reprezentanții Consiliului Județean Timiș spun că următorul proiect va cuprinde toată clădirea: restul Castelului Huniade de consolidat, fără latura de nord-vest, iar apoi imobilul revitalizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.