Noua casă a Italiei, la Timişoara

Noua casă a Italiei, la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

În noiembrie 2013, ambasadorul de atunci al Italiei la Bucureşti aducea timişorenilor o veste cât se poate de neplăcută: închiderea Consulatului General al Italiei la Timişoara, care funcţiona din 2004 în oraşul în care trăiesc numeroşi italieni care au găsit aici un mediu prielnic de investiţii, în care există o atmosferă culturală deschisă faţă de Italia şi numeroase colaborări la nivel universitar. Singurul consulat de acest rang din România s-a închis în urma deciziei luate de autorităţile italiene, strict din motive financiare, şi nu a fost singurul care şi-a încetat activitatea în mai multe ţări. Diplomatul italian a ţinut să sublinieze că importanta comunitate italiană care trăieşte aici impune găsirea unei soluţii pentru îmbunătăţirea, în viitor, a relaţiilor dintre cele două ţări.

Ulterior, s-a deschis un consulat onorific al Italiei la Timişoara, care a avut, de-a lungul anilor, mai multe sedii. Ultimul a fost pe strada 3 August 1919, în clădirea fostului cinematograf Apollo, din parcul Regina Maria. Titlul de „Capitală Culturală Europeană” dobândit de oraşul Timişoara pentru anul 2021 avea să deschidă noi oportunităţi de colaborare între cele două ţări. Consulatul onorific s-a implicat activ în promovarea rolului pe care îl are comunitatea italiană locală la Timişoara şi şi-a făcut cunoscută intenţia de a iniţia o serie de acţiuni culturale pentru promovarea oraşului bănăţean.

La începutul lunii noiembrie, consulatul onorific a prezentat un nou şi inedit proiect, intitulat „Casa Italia”, după modelul numit „Sistema Italia” care a fost propus de Ambasada Italiei la Bucureşti.


Acesta va promova nu doar excelenţele în domeniul enogastronomic ale Italiei, recunoscute la nivel internaţional, moda şi design-ul italian care se bucură de cea mai înaltă apreciere, ci şi eforturile pe care întreprinzătorii şi reprezentanţele economice italiene din Timişoara le depun aici, dezvoltând conceptul „Casa Italia-Timişoara” ca un loc dedicat comunicării, schimburilor de experienţe, workshop-urilor şi promovării bunelor practici de management şi de gestiune antreprenorială după modelul italian.

„Casa Italia-Timişoara”, care se doreşte a fi un dar din partea comunităţii italiene către timişoreni, un loc unde vor putea fi cunoscute şi aprofundate valorile Italiei, recunoscute la nivel internaţional, îşi va desfăşura activitatea într-o clădire istorică aflată pe strada Lorena nr. 3, în care va funcţiona şi noul sediu al consulatului onorific. Noua casă a Italiei este o clădire istorică, un conac de o eleganţă simplă, construit în stilul neoclasicist de la jumătatea secolului al XIX-lea, înconjurat de o grădină romantică, fără egal în peisajul arhitectural al Timişoarei. Arhitectura conacului a suferit schimbări de-a lungul anilor, a fost martorul tăcut al multor întâmplări importante şi a găzduit mulţi oameni de seamă.

Clădirea a fost renovată şi va găzdui primul centru cultural italian din oraş, un loc de referinţă atât pentru comunitatea italiană din Timişoara, cât şi pentru cea română şi internaţională, un loc cu activitate  permanentă unde se va preda limba italiană, se vor desfăşura evenimente enogastronomice, de artă, teatru, muzică, studiu, cercetare, un loc în care va fi promovată esenţa culturii italiene sub toate aspectele sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.