Strălucirea sărbătorilor. Cea mai mare firmă de produse pirotehnice din România este...

Strălucirea sărbătorilor. Cea mai mare firmă de produse pirotehnice din România este din Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-946016491">

Artificiile și petardele sunt sarea și piperul sărbătorilor de iarnă. Doar câteva secunde de neatenție sunt suficiente ca bucuria să se transforme în tragedie. Președintele Asociației Importatorilor și Comercianților de Obiecte Pirotehnice din România, timișoreanul Dan Pintilie, susține că ”petardele, artificiile sunt pentru distracție, nu pentru a face glume pe seama altora. Dacă le folosim ca să glumim, sunt foarte periculoase, pentru că rănile provocate pot produce infirmități pe viață”.

Pirotehnist și proprietarul Fireshow SRL, cea mai mare firme de produse pirotehnice din România, Pintilie consideră că multe dintre probleme pleacă de la produsele comercializate pe piața neagră. „În momentul de față nu există un control real al pieții negre. Este foarte ușor să introduci tot felul de obiecte pirotehnice în țară. Vin foarte multe dinspre Bulgaria, chiar și Ungaria sau sunt materiale care au fost trecute prin magazinele mari din Uniunea Europeană, au fost retrase pentru că expirau și au fost vândute la un preț de nimic și ajung pe piața neagră de la noi pentru că sunt ieftine”, a declarat acesta.

Dan Pintilie explică faptul că „atunci când cumperi dintr-un magazin autorizat, vânzătorul îți explică foarte clar ce trebuie să faci ca să eviți un accident. Important este să citească instrucțiunile. Pe fiecare etichetă scrie distanța de siguranță pentru a nu se întâmpla evenimente neplăcute. Este foarte important să o respectă. Dacă scrie 30 de metri, atunci păstrăm distanța de 30 de metri, de exemplu. Marfa de contrabandă nu are instrucțiuni în limba română și utilizatorul nu știe ce măsuri de siguranță să își ia. În plus, se vând oricui, singurul lucru care-i interesează pe cei care aduc marfă de contrabandă fiind să o comercializeze cât mai rapid”.

Bonul fiscal te scapă de dosar penal

Conform legislației în vigoare, există opt grupe materiale pirotehnice, din care doar trei grupe sunt destinate publicului larg – categoria F1 care se poate fi comercializată persoanelor peste 16 ani, aici fiind incluse produse mai puțin periculoase, și  categoriile P1 și T1, care se pot comercializa persoanelor doar celor care au peste 18 ani. Dan Pintilie îi sfătuiește pe cei care cumpără „din magazine autorizate obiecte pirotehnice, să păstreze bonul fiscal, care dovedește proveniența produsului pentru a nu risca să se trezească cu dosar penal în cazul în care sunt opriți pentru control de jandarmi sau polițiști. De asemenea, petardele sau emițătoarele de sunet au niște restricții – nu se folosesc în piețe, în aglomerații, în fața instituțiilor statului, școli, spitale, biserici, tramvaie, grădinițe. Dacă s-ar ține cont de acest lucru și s-ar face mai multe eforturi pentru diminuarea vânzărilor la negru a materialelor pirotehnice nu s-ar întâmpla absolut nimic”.

Ultimele tendințe

În lumea materialelor pirotehnice există tendințe care se schimbă în fiecare an, în funcție de inventivitatea producătorilor de artificii.

„Anul acesta, pentru publicul larg sunt vulcanii pocnitori, cu o serie nouă de efecte și culori, Se poate sta la cinci metri distanță și nu este niciun pericol, dar dacă stai și mai în spate te poți bucura de spectacolul de lumină și culori și mai bine. Pentru pirotehniștii care organizează jocuri de artificii sunt efecte noi – salcie pletoasă, bujori sau palmieri”, a anunțat Dan Pintilie.

Experiență de aproape 28 de ani

Fireshow SRL este cel mai mare importator și distribuitor de materiale pirotehnice din România, societatea fiind înființată în 1991 sub o altă denumire.  Pe lângă vânzarea de materiale pirotehnice, Fireshow organizează jocuri de artificii pentru toate tipurile de evenimente. La această oră, compania are peste 150 de pirotehniști în majoritatea orașelor importante din România, fiecare pirotehnist având la activ cel puțin 100 de jocuri de artificii organizate. Depozitul en-gros este în Săcălaz, pe str.Industriei, nr.6, iar magazinul de prezentare este în Timișoara, str.Peneș Curcanu nr.4-5, orar de luni până vineri de la 08.00 la 17.00 și sâmbătă de la 08.00 la 14.00. telefon 0356.437.333.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.