Primarului Robu i s-a solicitat aviz psihologic. S-ar putea alege cu un...

Primarului Robu i s-a solicitat aviz psihologic. S-ar putea alege cu un dosar penal pentru distrugere, după operațiunea „ghilotina” UPDATE Reacția edilului șef

1
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara, precum și Nicolae Robu, riscă sancțiuni aspre după ce edilul și angajați ai municipalități au tăiat cabluri aeriene, nemulțumiți că proprietarii lor nu le duc în subteran.

Comisarul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Timiș, Sorin Claudiu Susanu, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că edilului i s-a solicitat să aducă inclusiv un aviz psihologic pentru munca la înălțime, document pe care instituția încă nu l-a primit.

„Este halucinant că responsabilii din partea Primăriei Timișoara nu au putut face dovada că au fost notificați consumatorii afectați, nu se cunoaște numărul consumatorilor afectați ca urmare a acestei măsuri. De altfel, reprezentanții primăriei au recunoscut că nu știu pe cine au afectat. De asemenea, nu au justificat că Primăria Timișoara avea dreptul să efectueze o astfel de acțiune. Vorbim de munca cu curent slab, de munca la înălțime. Primarul trebuie să aducă avizul psihologic pentru muncă la înălțime. Supărarea domnului primar este și pentru că înțelege că dcumentele noastre duc discuția spre încălcarea unor prevederi din  Codul Penal, care în momentul în care cercetare noastră va fi finalizată, vor fi trimise instituțiilor abilitate să cerceteze. Este vorba de infracțiunea de distrugere, în primul rând. Aceste cabluri nu erau în proprietatea dânsului”, a declarat comisarul șef.

De asemenea, Sorin Claudiu Susanu a mai precizat că reprezentanții primăriei riscă o amendă uriașă, ca urmare a tăierii cablurilor aeriene. Totodată, vor fi solicitate despăgubiri pentru consumatorii afectați.

„Noi măsura o vom aplica Primăriei Timișoara, vom solicita inclusiv despăgubiri pentru consumatori, pentru că ei au plătit și trebuia să beneficieze de servicii.  Măsurile se vor aplica chiar și domnului primar”, a adăugat șeful OPC Timiș.

Întrebat cum comentează faptul că edilul a anunțat că vor fi tăiate cablurile aeriene și de pe str. Arieș, dacă proprietarii nu le vor muta în subteran până în data de 8 aprilie, Susanu a declarat că „e cu atât mai grav cu cât eu i-am consiliat pe reprezentanții primăriei cu privire la modul în care în alte județe s-a întâmplat acest lucru.


Dacă nici după ce li s-a adus la cunoștință nu iau în seamă, vorbim de o formă agravantă și premeditată. Se vor încadra în alte prevederi și va urma o nouă măsură”.

Potrivit reprezentanților OPC Timiș, Primăria Timișoara riscă amenzi de până la 100.000 de lei ca urmare a operațiunii „ghilotina”.

„Cercetările au început a doua zi după acțiune, iar controlul vizează primăria ca instituție. Domnul primar a desfășurat o activitate în numele unei instituții. Noi am făcut solicitări către Primăria Timișoara, care sunt extinse către persoana care a realizat anumite lucrări. Dânsul, punctual, a tăiat acele cabluri, ar fi trebuit să aibă calitățile și forma legală de a face acest lucru”, a adăugat Sorin Claudiu Susanu.

UPDATE Nicolae Robu a susținut, astăzi, o declarație de presă la sediul Primăriei Timișoara, pentru a comenta afirmațiile făcute de șeful OPC Timiș. Edilul a precizat că a făcut un lucru bun pentru oraș.

„Eu știu că am făcut un lucru bun pentru Timișoara, care este și apreciat ca atare. S-a văzut inclusiv în sondajul pe care l-am realizat (n.r. pe Facebook), că din 6.000 de cetățeni care au răspuns foarte prompt, circa 5.400 spun că este un lucru foarte bun. Eu știu că sunt pericole de surpare a unor stâlpi, care ar putea să aibă consecințe tragice datorită poverii pe care o reprezintă aceste cabluri. A-mi cere mie OPC-ul aviz de lucru la înălțime și lucruri de genul acesta denotă foarte limpede o preocupare care are alt comandament decât binele orașului. Nu există nicio plângere de la consumatori că au fost afectați. Și atunci pe cine protejează domnul director? Că dânsul a cerut operatorilor, eu știu de la operatori, să le ceară clienților să depună plângeri. Păi așa se exercită o astfel de funcție? Vom face ca toate cablurile din Timișoara să ajungă în subteran. Există rețele pentru așa ceva, a fost o minciună ordinară că asta e cauza pentru care nu au fost duse cablurile, că nu există rețele. E plin orașul de astfel de rețele, sunt pe sute de kilometri. Pe majoritatea străzilor există tubulatură, nu e nicio scuză”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai precizat că a fost asigurat de către angajații din instituție că operațiunea „ghilotina” are acoperire legală, în condițiile în care cablurile aeriene ar fi ocupat domeniul public ilegal. „S-au făcut toate notificările de rigoare și drept urmare e justificată, inclusiv sub aspect legal, o astfel de intervenție în forță. Un singur lucru îmi pot reproșa, faptul că nu am știut că a doua zi este acea simulare de probă de Bacalaureat. Nu eu am fost marele tăietor, așa cum s-a reflectat, eu am tăiat doar un cablu. Am vrut să dau un semnal de hotărâre a noastră, de a recurge inclusiv la astfel de intervenții pe care nu le dorim, evident”, a adăugat Nicolae Robu.

Întrebat dacă poate fi vorba despre un dosar penal, edilul a precizat că „nu cred că este vorba de așa ceva, eu nu cred că un operator s-a plâns de distrugere. Nu am pus în pericol pe nimeni. Cum să ceri așa ceva? Au cerut aviz psihologic pentru lucru la înălțime. Asta e treabă de OPC?”

1 COMENTARIU

  1. Intr-o tara normala, cablurile erau taiate a doua zi dupa ce au fost puse. Iar o masina parcata pe iarba ridicata imediat. Un sofer care merge cu 80kmph pe o strada cu limitare la 30kmph face inchisoare.. la fel si cei care ar taia pomi din oras ca sa-i vanda ca lemne de foc prin satele de langa. cereau 15mil pe remorca aum cateva zile; fara acte, fara nimic. asta ca sa nu ne plangem ca tara nu e ca elvetia, germania; tara e ok; poporu e insa ca in india

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.