Stresul ne îmbolnăvește. Depresia sau anxietatea, tot mai răspândite printre români

Stresul ne îmbolnăvește. Depresia sau anxietatea, tot mai răspândite printre români

0
DISTRIBUIȚI

Ritmul de viață tot mai agitat și stresul de la locul de muncă sunt doar două cauze majore care au făcut ca tot mai mulți români să sufere de tulburări anxioase și depresive. Potrivit unor studii clinice, aproape un milion de români, adică 5% din populația țării, sunt diagnosticați în fiecare an cu depresie. Pe de altă parte, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de depresie, reprezentând 4,4% din populația globului. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în anul 2020, depresia și, inclusiv, anxietatea, vor reprezenta principala cauză de invaliditate în muncă. Iar stresul și viața din ce în ce mai agitată ne pot îmbolnăvi.

Andreea Isbășoiu, un psiholog din Timișoara, semnalează faptul că, în ultimii ani, a observat o creștere a numărului pacienților care suferă de astfel de tulburări.

„Mie mi se pare că noi, cumva, la nivel de societate nu vrem să recunoaștem și să mărturisim oarecum afecțiunile de care suferim, pentru că altfel anxietatea pare a avea o rată mai mare în populație decât depresia, dar nici depresia nu este prea departe. Mi se pare mai trist că e în creștere. Parcă de la an la an, dacă în 2012, când am început terapia pe anxietate, părea că aproape nu prea știa individul respectiv că se numește anxietate ceea ce are el și îi explicam eu, acum a devenit un cuvânt aproape la modă. Adică acum aproape toată lumea a auzit de anxietate, toată lumea știe, toată lumea pare să aibă simptome și, din păcate, chiar crește simptomatologia. Poate și din cauză că viața e din ce în ce mai alertă și are provocări mari și ți-e teamă că nu faci față și că concurența e mare. Poate unii au structura psihică mai firavă și dacă ai vulnerabilități, automat începi să te prăbușești sub povara provocărilor de genul acesta”, ne-a declarat psihologul timișorean.

Și cum în România încă este o rușine să mergi la psiholog sau la psihiatru, majoritatea persoanelor cu anxietate, de exemplu, aleg să ceară ajutorul unui specialist doar când se simt din ce în ce mai rău, ci nu la primele semne ale apariției acestor tulburări.

„De obicei, oamenii se adresează în momentul în care ceea ce simt, adică simptomele sunt atât de acute încât interferează cu viața de zi cu zi: viața profesională, viața de cuplu, cu prietenii. Pentru asta apelează, altfel nu i-ar interesa foarte tare. Dar când îți dai seama că de fapt tu nu poți să-ți iei un anumit loc de muncă pentru că eviți anumite conjuncturi, pentru că te temi de anumite lucruri, nu poți să mergi în anumite medii, nu poți să vorbești cu anumiți oameni, atunci îți dai seama că de fapt viața mea nu are prea mare sens sau nu pot să fac prea multe lucruri pe care le-aș dori să le fac. În momentul acela își dau seama că se întâmplă ceva mai mult decât o temere, că anxietatea e mai mult decât o simplă temere”, a detaliat Andreea Isbășoiu.

Psihologul timișorean atrage atenția asupra faptului că atât anxietatea, cât și depresia sunt două tulburări grave, care afectează semnificativ viața unei persoane. Asfel, în cazul anxietății, nu puține sunt persoanele care ajung să nu mai iasă din casă, alții o fac cel mult o dată pe săptămână. Asta pentru că ajung să aibă temeri exagerate.

„Sunt și femei și bărbați în aceeași măsură afectați, contrar ideii populare că mai mult femeile merg la terapie. Sunt extrem de mulți bărbați afectați de anxietate și pentru ei e și mai dureros pentru că oarecum bărbatul e obișnuit că nu e bine să se vaite și să spună că el e îngrijorat și că el se teme, trebuie să fie puternic și nu poate să recunoască în fața unei femei, a soției sau a cuiva de la muncă că el de fapt se teme de lucrul respectiv sau de sarcina respectivă de la muncă.


Pentru ei, din cauza asta și a imaginii lor sociale, e și mai dificil de acceptat și de lucrat cu anxietatea lor”, a precizat Andreea Isbășoiu.

Dacă vorbim de depresie, persoanele ajung să stea foarte mult în casă, se izolează de toată lumea. De altfel, și văd lumea ca fiind neagră, văd viața fără niciun sens și ajung să nu se mai bucure de nimic.

Terapie online

Cu scopul de a veni în sprijinul locuitorilor din județul Timiș, și nu numai, care suferă de depresie sau anxietatea, recent, Universitatea de Vest din Timișoara a lansat un program de psihoterapie online, intitulat „Recovery”. Programul este destinat persoanelor care prezintă simptomatologie caracteristică celor două tulburări, dar în același timp, este conceput pentru îmbunătățirea unor parametric ai sinelui, cum ar fi de exemplu, stima de sine.

Programul este coordonat de psihologul Andreea Isbășoiu, care spune că terapia online, mai ales în cazul anxietății, are aceleași rezultate ca și cea față în față cu un specialist.

„Nu este primul program online și s-a văzut că funcționează. Studiile arată că nici măcar nu este o diferență semnificativă între terapia față în față și terapia online. Pe de altă parte, când intri în terapie online, ai un set de chestionare care îți măsoară nivelul tău de simptomatologie și ți-l măsoară aceleași chestionare și la sfârșit. Și atunci se vede întotdeauna, că așa ne dăm și noi seama că a funcționat intervenția, cât de mult a scăzut la nivel simptomatologic fiecare individ în parte care a participat”, a detaliat psihologul timișorean.

Programul online include nouă module și se va desfășura timp de nouă săptămâni, persoanele care au anxietate sau depresie putând beneficia de psihoterapie online gratuit. Iar la final, unele persoanele vor avea parte de transformări radicale, în bine.

„Mulți dintre beneficiarii programului o să-și reia din viața socială, o să înceapă să facă lucruri pe care cu nouă săptămâni în urmă nici nu credeau că ar putea să le facă și asta este un pas semnificativ. De exemplu, la un moment dat, un domn inclus într-un astfel de program, avea 54 de ani și a stat toată viața lui în chirie. La sfârșitul celor nouă săptămâni, își săpase fundația, să-și facă o casă. A zis că este pentru prima dată când se simte în putere și crede că chiar ar putea să ducă un proiect de genul acesta la bun sfârșit și că oricum el se pricepe și la construcții și ar putea să muncească la propria lui casă. Pentru mine a fost chiar cel mai semnificativ lucru, dacă tu începi pur și simplu să-ți sapi fundația la o casă. Sunt mulți care au probleme de interrelaționare, care nu puteau să intre într-o relație pentru că nu puteau să discute. Cu fiecare în parte, de fapt, când începi să lucrezi, lucrezi pe problema lor specifică. Încerci să-l ajuți pe om pe ce își dorește el să facă”, explică Andreea Isbășoiu.

Coordonatorul programului de psihoterapie online a precizat că fiecare participant în program beneficiază de consilierea unui psiholog, în total fiind implicați un număr de 13 terapeuți. Iar totul se desfășoară sub anonimat. De altfel, beneficiarii nici nu trebuie să-și lase numele de familie.

„Ei nici nu sunt obligați să-și dea numele de familie, să spună unde lucrează. Li se cere o adresă de email. Pe noi nu ne interesează numele de familie, ci date demografice, vârstă, sex, pentru că aici ai un întreg studiu în spate în care trebuie să încadrezi individul. Noi am dat drumul pe 18 martie la înscrieri pe platformă pentru că este un pic de drum de urmat până la primul modul. Adică persoanele acum se înscriu și completează niște chestionare. La sfârșitul chestionarelor, se prelucrează datele și vedem dacă omul respectiv chiar are intensitate de simptome. Că poate el doar crede că are depresie. Făcând acest screening, la final nouă ne ies niște bareme și ne dăm seama dacă are sau nu aceste simptome. Pe urmă, îi sunăm pe cei care au simptomele respective și avem un interviu telefonic clinic, respectiv pe simptomul în sine. La finalul acestui interviu, primește accesul în program. Am putea să ducem maxim 220 de persoane în programul online, asta depinde echipa noastră, fiecare terapeut trebuie să aibă un număr de oameni pe care să-i poată gestiona. Dacă cererile ar fi mari, probabil există probabilitatea să mai ruleze o dată programul”, a precizat Andreea Isbășoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.