Cântarea României

Cântarea României

0
DISTRIBUIȚI

Autoritățile orașului au nășit o nouă găselniță: Bega Music Festival. Cu scopul „de a identifica și de a susține tinerii interpreți ai Timișoarei și de a încuraja compozitorii timișoreni“. Pe hârtie, ideea nu sună rău. Doar că, în practică, oricine are habar de pulsul muzical al Timișoarei știe că aceste talente ies la suprafață altfel. Prin concursuri organizate de profesioniști, școli de muzică etc.

În loc să cheltuim bani pe identificarea talentelor, ar fi mult mai rezonabil să îi sprijinim pe aceștia altcumva. Real. Cu săli de repetiții, scule de cântat și alte acțiuni de acest fel. Altfel, riscăm să reluăm ideea de Cântarea României. De care n-avem nevoie nici în 2019 nici în 2021.


Limbajul de lemn răzbate cât se poate de persistent din „descriere și condiții de participare“. Aflăm că melodiile „alese“ vor figura pe un CD reprezentativ al orașului care va fi realizat de Primărie ca element de promovare în perspectiva anului 2021. No, asta e de-a dreptul hazlie chestia, căci cei care au pus la cale această desfășurare de forțe habar n-au că asemenea inițiative au mai fost realizate. Printre alții și de către cei de la Made in TM care au realizat compilații cu muzica reprezentativă a orașului Timișoara de mai mulți ani. Fără implicarea nimănui din categoria autorități.

Citind printre rândurile puse la dispoziție de organizatori mai aflăm și că „melodia aleasă trebuie să aibă versuri adecvate vârstei“. Pardon? Ce teme sunt adecvate vârstei de 15 ani? Dar celei de 30? Ce teme  se pot aborda și care sunt neadecvate în opinia specialiștilor care pun la cale asemenea comunicate? Tot ei ne lămuresc că melodiile „nu trebuie să conțină elemente vulgare, xenofobe, antisemite și  rasisteׅ“. În plus, piesele „trebuie să se caracterizeze prin originalitate și pot acoperi o paleta largă a genurilor muzicale: pop, rock, disco, electronică, hip-hop, folk, dance, jazz etc“. Poate ne explică cineva dintre organizatori ce înseamnă original în 2019 și de ce în paleta largă a genurilor muzicale nu sunt incluse și trenduri ceva mai actuale, în concordanță cu vremurile pe care le trăim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.