„Marea colonizare din Banat”, într-o nouă ediție a Serilor Patrimoniului, la Timișoara

„Marea colonizare din Banat”, într-o nouă ediție a Serilor Patrimoniului, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş va găzdui joi, 10 octombrie, de la ora 19.00, conferinţa „Marea colonizare din Banat” (1763-1772). Context. Desfăşurare. Memorie”, care va fi susţinută de Josef Wolf, conferenţiar la Institutul de Istorie şi Geografie Regională a Şvabilor Dunăreni din Tübingen. Aceasta va avea loc în sala Studio a Casei Artelor şi se înscrie în seria întâlnirilor din cadrul „Serilor Patrimoniului”, organizate de direcţia de cultură.

Prof.


Josef Wolf va vorbi despre contextul imperial şi provincial al marii colonizări tereziene, oprindu-se asupra motivaţiei migranţilor de a-şi părăsi ţinuturile de origine din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană şi asupra factorilor care au determinat opţiunea lor pentru Banat. În expunerea sa, Josef Wolf va urmări desfăşurarea procesului de colonizare cu fazele sale, deciziile politice luate la nivel central şi provincial, călătoria coloniştilor în Banat şi ridicarea satelor acestora, mecanismele administrative, acomodarea noilor-veniţi cu mediul de viaţă şi adaptarea lor în viaţa socială a regiunii. Analiza va fi ilustrată cu câteva exemple locale reprezentative, din localităţile Jimbolia, Lenauheim şi Bulgăruş.

Intrarea este liberă, iar rezervările se fac pe adresa de mail arheologie@culturatimis.ro până în data de 9 octombrie, în limita locurilor disponibile.

UPDATE Datorită numărului mare de persoane interesate de conferinţă, aceasta se va desfăşura în amfiteatrul A01 – Parter al Universităţii de Vest, de pe bdul Vasile Pârvan nr. 4.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.