Ministrul Sănătății, la Timișoara: Secția de Mari Arși va deveni centru de...

Ministrul Sănătății, la Timișoara: Secția de Mari Arși va deveni centru de politraumă. Când se va realiza „upgrade”-ul

0
DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătății a declarat, astăzi, la Timișoara, după ce a participat la inaugurarea Centrului de Mari Arși din cadrul spitalului județean, că în această locație vor fi tratați pacienți cu arsuri grave doar până în anul 2023. Asta pentru că, potrivit ministrului Sorina Pintea, la Timișoara va fi construit un nou astfel de centru, cu bani de la Banca Mondială.

„După ce am asistat la deschiderea oficială, am vizitat doi pacienți pentru care am avut nenumărate discuții cu spitale din străinătate. Am vizitat un băiat de 19 ani, electrocutat,pe care un centru din Belgia nu a dorit să-l primeacă pentru că era foarte grav. L-au primit cei din Timișoara. Acum, David vorbește, va fi foarte bine, pentru că cei de aici au avut curaj. Cred că a meritat toată această dezbatere a mea, a celor din Ministerul Sănătății, care au înțeles de ce este nevoie de aceste centre și de ce nu trebuie să rămână blocate în continuare. Vreau să cred că birocrația a blocat totul.


Acum, la Timișoara avem cinci paturi de mari arși funcționale. Marii arși nu vor fi tratați aici, în Casa Austria, decât până în anul 2023. Acest Centru de Mari Arși va deveni un Centru de Politraumă, iar marii arși vor fi tratați într-un nou centru. Este un program al Guvernului, cu bani de la Banca Mondială, pentru realizarea a patru centre de mari arși – două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș. Proiectele acestor centre sunt blocate și ele, dar echipa Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății a deblocat și aceste proiecte”, a afirmat Sorina Pintea.

Potrivit ministrului Sănătății, în acest moment, cele patru proiecte de realizare a noilor centre de mari arși se află în faza de proiectare tehnică, contractele fiind semnate. Astfel, Sorina Pintea a afirmat că proiectarea ar urma să fie finalizată până la sfârșitul anului, cel târziu în luna ianuarie a anului viitor.

„În trimestrul trei al anului 2020 va începe construcția acestor centre, termenul de execuție este de 36 luni. La următoarea inaugurare ne vedem în anul 2023 la Timișoara, indiferent de poziția în care voi fi”, a precizat Sorin Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că inaugurarea Centrului de Mari Arși din Timișoara, cel mai mare din țară, care are cinci paturi, reprezintă „o zi istorică, din multe puncte de vedere. Sunt zile premergătoare comemorării victimelor tragediei de la Colectiv. Cred că alocarea de fonduri a Ministerului Sănătății a demonstrat că nu am ținut cont de culoarea politică, ci de nevoile reale ale spitalului. Sunt bucuroasă că s-a întâmplat să fie acum (n.r. inaugurarea centrului), poate cei care au trecut prin acea tragedie meritau să vadă că se poate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.