Băile Nepăsării. Din „Perla Europei”, Băile Herculane a devenit stațiunea în care...

Băile Nepăsării. Din „Perla Europei”, Băile Herculane a devenit stațiunea în care clădirile „plâng” nepăsarea autorităților FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-566548980">

Imagini ale nepăsării și neputinței în Banatul Montan. În toamna anului 2019, poate mai mult ca niciodată, stațiunea Băile Herculane, renumită pentru apele minerale izotermale cu proprietăți curative, umbrește spectacolul cromatic pe care-l face natura în plină toamnă mai caldă decât se așteptau cei mai mulți. Nici munții împăduriți, nici susurul Cernei, nu le pot capta atenția turiștilor așa cum o fac construcțiile scorojite, centrul spart sau clădirile ce „plâng” și se degradează tot mai mult, pe zi ce trece. Băile Herculane, considerată odată „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, despre care împărăteasa Sisi scria pagini întregi de jurnale, a devenit doar acum doar un coșmar.

Centrul istoric al stațiunii Băile Herculane este devalizat și arată ca după bombardament. Mai bine de jumătate, împrejmuit cu un gard improvizat de pânză verde, a fost spart parcă nu pentru a fi refăcut, ci pentru a-i face pe trecători să nu observe clădirile aflate în stare avansată de degradare. Disprețul pe care, an după an, autoritățile l-au arătat față de monumentele istorice din Băile Herculane, poate fi atins și simțit pe pereții clădirilor.

Bijuterii abandonate

Peisajul dezolant continuă de o parte și de alta a Cernei, la Băile Herculane. Drumul este blocat, iar atât autoturismelor, cât și pietonilor, le este interzis să treacă prin fața clădirii ce odată adăposteau Băile Imperiale Neptun, aflată în Patrimoniul UNESCO. Turiștii ignoră barierele și semnele ce le blochează accesul, trec la pas prin fața edificiului, se uită prin crăpături, prin geamurile sparte și se uluiesc. Câinii vagabonzi, și ei ai nimănui, nu aveau cum să lipsească. Podul de fier, ancrasat de-a binelea, stă mai gata să cadă. Pentru a fi siguri că nimeni nu se avântă pe el, autoritățile au baricadat intrările.

Izvorul Diana nr. 3, care odată promitea apă termo-sulfuroasă ce tratează gastrite, diabetul zaharat și intoxicații cu metale grele, este acoperit cu praf.

Multe dintre clădiri sunt acoperite de pânze, nu pentru ca muncitorii să poată reface zidurile, ci pentru a ascunde rușinea. Simbolul stațiunii Băile Herculane – statuia lui Hercules – realizată din fier de tun de doi meșteri germani și dăruită de arhiducele austriac Carol în semn de omagiu pentru ofițerii și soldații armatei imperiale ce s-au făcut bine în urma tratamentului făcut în stațiune, veghează peste ceva ce seamănă mai degrabă cu o ruină. Pe fețele trecătorilor se citește doar resemnare și lipsă de speranță atunci când vine vorba de vreo schimbare în bine. La Băile Herculane absurdul e acceptat și trecut cu vedere.

Stațiunea Băile Herculane datează de aproape 2.000 de ani. Bazele au fost puse de împăratul Traian, în anul 102 d.Hr. Romanii au introdus cultul balnear. Numele stațiunii vine de la zeul Hercules, care, în mitologia romană, este cosnidrat patronul izvoarelor termale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.