La Timișoara se construiește prima dioramă feroviară din vestul României cu expunere...

La Timișoara se construiește prima dioramă feroviară din vestul României cu expunere permanentă FOTO și VIDEO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1824375595">

Prima dioramă feroviară din vestul României cu expunere permanentă este în construcție de ceva vreme la Gara de Nord din Timișoara și poate fi vizitată la fiecare sfârșit de săptămână chiar și înainte de deschiderea oficială programată în decembrie.

„Înclinația mea către modelism a pornit din clasele primare unde am experimentat pentru prima dată partea practică la orele de educație tehnologică unde puneam în practică tot ce ne trecea prin cap. Odată cu maturizarea am început colecționarea și uneori confecționarea de automodele și trenulețe (cum le spune toată lumea)“, spune Ivănescu Cosmin Alin, realizatorul acestei diorame.

Aceasta este cea de-a treia dioramă feroviară cu expunere permanentă din România și poate fi vizitată în fiecare sâmbătă și duminică între orele 12 – 21, cu intrarea liberă, la gara Timișoara Nord, cu intrarea de lângă casele de bilete.

„Când vorbim de un lucru făcut din pasiune nu simți dacă este ușor sau greu, fiecare piesă montată sau detaliu realizat aduce odată cu el satisfacție și energia necesară următoarei etape. Dat find faptul că vorbim despre o dioramă care se construiește la Gara de Nord, au fost zile în care s-a lucrat la ea și 20 de ore încontinuu și nu am fost oprit de oboseală ci datorită faptului că exista riscul să fiu dat dispărut. Cel mai greu a fost muntele de făcut… vorbesc la propriu… fiind vorba de aproximativ 200 kg de gips și 120 tuburi de spumă poliuretanică”, ne-a dezvăluit realizatorul acestei diorame.

Proiectul dioramei feroviare incluse trei etape de lucru împărțite în trei module, urmând ca la sfârșitul acestora, suprafața dioramei să fie de aproximativ 80 de metri pătrați. În prima etapă, diorama se va întinde pe 22 de metri pătrați.

Deschiderea oficială va avea loc în data de 9 decembrie când, la ora 10, impiegatul va ridica paleta primului tren care va cirucula pe această dioramă.

Cea mai mare dioramă feroviară din România se află în incinta Muzeului Căilor Ferate Române din București, iar o altă dioramă mai există la Sinaia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.