30 de case renovate în doar trei zile. Cum poți sprijini ambițiosul...

30 de case renovate în doar trei zile. Cum poți sprijini ambițiosul proiect pus la cale de „Acasă în Banat” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Asociaţia „Acasă în Banat” a decis ca în luna iunie să renoveze, în doar trei zile, nu mai puţin de 30 de case din comuna Racoviţa, cu ajutorul voluntarilor. În aşezarea aflată la mai puţin de 50 de kilometri de Timişoara, cei care au demarat acest proiect au avut surpriza să găsească un mare număr de gospodării tradiţionale pe faţada cărora se mai păstrează decorurile de altădată – flori şi alte motive specifice stilului baroc rural din Banat, care, potrivit preşedintelui asociaţiei, Radu Trifan, sunt „o bijuterie a Banatului care merită ajutată şi promovată”.

Proiectul „Collor the Village/Colorează Satul”, aflat la cea de-a doua ediţie, este unic în România atât prin timpul scurt alocat realizării lui cât şi a implicării voluntarilor alături de comunitatea locală. Înfiinţată în anul 2018, asociaţia îşi propune păstrarea patrimoniului cultural al Banatului, punerea în evidenţă a particularităţilor satului bănăţean şi redescoperirea valorilor acestuia printre care şi vechile case, cu poveştile lor. Aşezarea este atestată documentar în prima jumătate a secolului al XV-lea, când a aparţinut unor nobili valahi.

Proiectul asociaţiei se bucură de sprijinul administraţiei locale iar organizatorii speră că acest demers va fi bine primit şi de comunitatea locală, aşa cum s-a întâmplat în comuna cărăşeană Eftimie Murgu, unde 250 de voluntari au renovat anul trecut 34 de case în patru zile.

Proiectul participă şi la Timotion 2020, alergătorii îl pot susţine prin donaţii pentru realizarea sa iar voluntarii se pot înscrie online, pe site-ul www.colorthevillage.ro .


Donaţii se pot face şi în conturile RO26BTRLRONCRT0P53069801 (în lei), RO11BTRLEURCRT0P53069801 (în euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.