Protocolul Ministerului Sănătății pentru persoanele decedate, care au fost infectate cu coronavirus....

Protocolul Ministerului Sănătății pentru persoanele decedate, care au fost infectate cu coronavirus. Ce trebuie să știe familiile

0
DISTRIBUIȚI

Ministerul Sănătății a stabilit reguli clare privind modul în care se acționează în cazul celor decedați după ce au fost infectați cu coronavirus.

În cazul pacienților diagnosticați, care mor în spital, se va efectua autopsie „numai în moartea violentă sau suspectă de a fi violentă ori atunci când există o suspiciune rezonabilă că decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infracțiune ori în legătură cu comiterea unei infracțiuni; în aceste cazuri, se va anunța în cel mai scurt timp instituția medico-legală competentă pentru prezentarea medicului legist în vederea evaluării leziunilor traumatice și a dispunerii ridicării cadavrului, după caz”, se arată în protocolul ministerului. Certificatul medical constatator al decesului va fi completat și eliberat de către medicul curant al pacientului din secția de spital.

„Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafețe în concentrațiile și la timpul de expunere recomandate de producător și specificate pe eticheta produsului. Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilor specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare. În situația în care nu există frigider cu posturi separate, se va identifica un spațiu separat față de restul cadavrelor, care se va dezinfecta după fiecare prezentare.


În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp”, s-a stabilit în document.

Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecție, care este obligatoriu și trebuie asigurat gratuit de către spital – halat de unică folosință din material țesut sau impermeabil la apă; mască facială; botoși (protecții încălțăminte) și mănuși în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul. Aparținătorii decedatului vor parcurge obligatoriu
procedura de identificare a cadavrului. În caz de identificare pozitivă (potrivire) vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat.

Protocolul prevede că „personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid tip TP22 folosind un echipament de pulverizare fină, ulterior acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului. Familia este cea care aduce sicriul în care se pune cadavrul. Din acest moment și până la înhumare/incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea/Incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp posibil, cu sicriul sigilat”.

În cazul decesului la domiciliu în care există suspiciunea de deces ca urmare a infecției COVID-19, nu se ridică cadavrul. Se apelează numărul unic de urgență 112, urmând ca transportarea cadavrului să se facă respectându-se toate normele de protecție. Angajații serviciilor funerare care preiau cadavrul „vor respecta aceleași măsuri de prevenire a transmiterii bolilor infectocontagioase și vor fi îmbrăcați obligatoriu în echipamentele individuale de protecție. Angajații serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului și nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de îmbălsămare asupra cadavrului contaminat în urma infecției cu noul Coronavirus (SARS-CoV2). Pentru angajații serviciilor funerare este obligatorie, după fiecare manipulare, spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor prin frecare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.