Explicaţia pentru care Nicolae Robu nu cedează din asfaltul popularelor maşini: „Câţi...

Explicaţia pentru care Nicolae Robu nu cedează din asfaltul popularelor maşini: „Câţi timişoreni ar dori ca eu să desfiinţez benzile auto?”

4
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a izbucnit (şi) astăzi pe tema mobilităţii din Timişoara. Primarul nu ascunde că practic nu vrea să supere cu nimic majoritatea formată din şoferi, în condiţiile în care a fost întrebat, pur şi simplu, dacă s-a analizat posibilitatea ca o parte din benzile auto să fie desfiinţate, fie şi temporar, şi puse la dispoziţia bicicliştilor. Printre altele, Robu a spus că „suntem în epoca maşinilor” şi „curentul ecologist în România e firav”.

În videoconferinţa de azi Robu a fost iniţial iritat de o întrebare care punea la îndoială sistemul de trafic management deoarece în Piaţa 700 e un timp scurt la semafoarele pentru pietoni în vederea parcurgerii străzii. „Cum să nu aibă dom’le, sistemul de trafic management are capacităţi uriaşe. Sigur că unora nu le convine că are astfel de posibilităţi. E treaba lor. Unii ar fi vrut şi acum se împacă cu ideea că ar fi un eşec. E o mare reuşită a noastră. E recunoscută cu atare de către cei care ne auditează. Din partea Comisiei Europene. E un proiect foarte apreciat cu rezultate excepţionale. Cui nu-i place să meargă de la Pasajul Jiul la Spitalul Judeţean”, a tunat edilul-şef.

Nicolae Robu şi-a amintit că jurnalistul care a pus întrebarea l-a chestionat şi pe tema posibilităţii ca unele benzi auto să fie transformate în piste de biciclete şi nu ascunde că nu vrea să-i „şicaneze” pe şoferii localnici. Pe scurt, maşinile au prioritate, pentru că sunt mai multe. „Cum să fac aşa ceva? Câţi timişoreni ar dori ca eu să desfiinţez benzile auto ca să putem merge cu bicicleta pe ele? Oameni buni, eu sunt liberal, nu sunt din categoria duşmanilor maşinilor, dimpotrivă, am spus-o în repetate rânduri, nu am vrut să spun ecologiştilor. Sigur, curentul ecologist în România e firav.


Există. În lume ecologiştii bravo lor, le respect punctul de vedere, spun fără industrie, fără maşini, hai să ne întoarcem la natură, sigur ducând lucrurile la extrem. Să nu fie luat at litteram ca am spus, e o figură de stil… Eu spun şi asum, suntem în epoca maşinilor. Vom ajunge probabil şi în epoca dronelor care vor fi aparate de zbor individuale, probabil vom ajunge şi acolo. Oamenii au nevoie de mobilitate mult mai mare decât au avut altădată. Şi în Danemarca dacă vreţi, că este o ţară model vizavi de condiţiile pe care le asigură pentru folosirea bicicletei, şi acolo fiecare cetăţean, fiecare familie are una-două-trei maşini şi se foloseşte maşina. Asta nu înseamnă că se foloseşte şi când nu e potrivit să fie folosită. Dar noi plecăm de la un oraş gata construit, în care folosim ceea ce avem cât mai raţional. Dacă eu aş avea ecart stradal. Ca pe lângă benzile de trafic auto pe care le-am creat să fi creat câte două-trei piste pe sens de deplasare pentru biciclete şi să am loc şi pentru spaţii verzi, evident că aş fi valorificat acel spaţiu. Dar a trebuit să aleg şi am ales eu foarte raţional şi timişorenii apreciază asta. Cu tot respectul pentru biciclişti… totuşi trebuie să fiu raţional. Pe o bandă auto circulă între 10-15.000 de maşini pe zi. Eu nu sunt absurd să vin să-i împiedic pe acei oameni să circule, eu nu sunt adeptul şicanării cetăţenilor. Ci dimpotrivă, vreau să le asigur condiţii cât mai bune de deplasare cu maşina. Să nu se creeze ambuteiaje, să nu se producă poluare…”, a spus Nicolae Robu, a cărui teorie e că dacă ar ceda din asfalt bicicliştilor efectele ar fi invers decât cele dorite.

În continuare edilul-şef a vorbit şi despre proiectele separate de şosea destinate deplasării cu bicicleta, precum un proiect pentru crearea a minimum 84 de kilometri de pistă. „O minoritate de biciclişti preferă să meargă pe carosabil în condiţiile în care aceasta nu asigură o securitate faţă de pista auto de lângă… vin autobuze. Eu am vorbit cu biciclişti, nu doar cei care se exprimă negativ pe Facebook sunt biciclişti…”, a adăugat Robu, care a explicat că bicicliştii nu sunt nici în siguranţă circulând pe lângă benzile auto.

Tot în videoconferinţa de azi Robu s-a arătat surprins când i s-a prezentat informaţia că pe strada pietonală Eugeniu de Savoya sunt parcate mai multe maşini, în zona Tribunalului Timiş. Mai mult, maşina unui avocat a fost incendiată ieri în aceeaşi zonă, pe strada Petre Țuțea.

4 COMENTARII

  1. Crăcănel și bicicliștii, deja este sau miroase a telenovelă, bravo crăcănel tu le ști pe toate, bineînțeles.
    Am ajuns să fim de râsul lumi cu așa primar. Dar la toamnă dacă nu ne lovește covidul s ar putea să scăpăm de crăcănel…..

  2. Vai, ma gandesc in ce rahat de sat cu noroaie desfundate ati crescut, domnule robu,si acum unul ca mine trebuie sa citeasca aceste elucubratii ale dumneavoastra provenite din megafrustrarea care uite, fara un psiholog curajos, nu v-au abandonat nici macar in ceasul al doisprezecelea. Deci e firava miscarea ecologista, ai, firava? Om trai si om vedea, mult a fost, putin a ramas, ati mai avut o mega bafta cu corona asta, nesperata, dar tot se va termina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.