Adina Butar, artista căsătorită cu Markus Schulz: „Cei mai mulți mari artiști...

Adina Butar, artista căsătorită cu Markus Schulz: „Cei mai mulți mari artiști sunt aproape la fel în viața reală ca și pe scenă… pentru că oamenii simt sinceritatea și autenticitatea“

1
DISTRIBUIȚI

Înainte de a deveni cunoscută grație colaborărilor cu figuri marcante ele scenei mondiale, Adina Butar a făcut primii pași în entertainment în orașul ei natal, alături de o formație care purta șăgalnica titulatură de Puff. După ce s-a mutat la Timișoara, unde a absolvit Facultatea de Jurnalism, artista a făcut parte din trupa Hollywood, un proiect pus la cale de Florin Pop Magda, în care s-a regăsit și Muneer Al Obeidli. Mai apoi, Adina a „prins“ aripi și a cucerit topurile internaționale sub numele de scenă Aimi.

Cu opt ani în urmă l-a cunoscut pe celebrul DJ german stabilit în Miami, Markus Schulz, alături de care a început o colaborare benefică materializată printr-o serie de hituri care se regăsesc în playlist-urile DJ-ilor din întreaga lume. Cu un an în urmă, Adina Butar s-a căsătorit la Ibiza cu DJ-ul care a fost declarat de mai multe reviste de profil drept cel mai bun din branșă. Artista născută în 6 aprilie 1986 la Deva ne-a acordat un interviu în care ne-a dezvăluit printre altele că pentru o scurtă perioadă a lucrat ca și reporter de teren la TVR Timișoara și că pregătește un album discografic propriu, „cât de curând“…

De unde vine pasiunea pentru muzică? Care sunt primele tale amintiri în acest sens?

De când eram mică eram pasionată de muzică. Având în vedere că tatăl meu a lucrat în televiziune pot spune că eram destul de obișnuită cu camerele de luat vederi. Am filmări de când eram mică, în care dansam și cântam la peria de păr pe post de microfon.

– Ai debutat la vârsta de 16 ani cu trupa Puff din Deva. Știu că primul tău concert a fost la Zilele Orașului Simeria. Îți amintești cum a fost primul tău concert din Timișoara cu această formulă?

– Am cântat foarte mult la zilele orașelor și la baluri de boboci, dar nu îmi amintesc primul concert cu Puff în Timișoara.

– Mai ai emoții înaintea concertelor?

– Un artist are mereu emoții inaintea fiecărui concert, indiferent de stil sau de scenă; chiar dacă a avut și sute de concerte la activ. E normal. E bine așa, pentru că adrenalina aia îți dă așa o stare pe care tu o transmiți mai departe celor care te ascultă și te privesc. E important să știi să îți folosești energia aceea într-un mod constructiv.

– În timpul studiilor la facultatea din Timișoara ai făcut parte din formația Hollywood. Ce amintiri plăcute ai din această perioadă?

– Am doar amintiri plăcute. Trupa Hollywood a fost cel mai bun exercițiu pe care aș fi putut să îl am înainte să cânt pe scenele din afară țării. Îmi amintesc cu drag că eram în primul rând toți prieteni și aveam repetiții de canto de trei-patru ori pe săptămână și de coregrafie la fel, de trei-patru ori pe săptămână. Aveam înregistrări, ședințe foto etc. Trupa Hollywood m-a învățat ce înseamnă disciplină, ce înseamnă responsabilitate și perseverență. Aveam în fiecrae zi câteva ore bune dedicate doar repetițiilor și asta a ținut cam patru ani de zile. M-a pregătit pur și simplu pentru ceea ce urma în viața mea.

– Ai terminat facultatea de jurnalistică din Timișoara. Ai activat în presă?

– Am terminat facultatea de Jurnalistică și apoi am continuat cu Master în PR și mass media. La 16 ani am fost anagajată la Deva la Radio Național FM și am avut inițial emisiune în fiecare weekend, iar apoi în ultimul an de liceu am avut emisiunea „Super Drive” de la 14.00 la 18.00 de luni până vineri. Toată viața mea am fost foarte activă, am avut programul mereu încărcat. Tocmai de asta, acum de când cu pandemia, e pentru prima dată în viață când pot spune că am timp pe bune să mă relaxez și câteodată mă simt și vinovată când „mă relaxez” prea mult. Dar mă consolez cu gândul că toată planeta e în aceeași situație și că va trece mai repede decât ne așteptăm. După ce am lucrat trei – patru ani în radio, am lucrat o perioadă foarte scurtă în televiziune, chiar în Timișoara la TVR Timișoara ca reporter de teren. Am renunțat destul de repede pentru că erau foarte multe știri negative, iar eu sunt o persoană pozitivă și mi-a fost greu să mă adaptez. Am preferat să mă concetrez atunci 100% doar pe muzică și pe facultate și nu regret nici o secundă.

– Care sunt primele discuri pe care le-ai ascultat?

– Am ascultat multă muzică în timpul liceului, având în vedere că am lucrat în radio, eram mereu la curent cu toate noutățile. Îmi amintesc că una dintre piesele care o cântam mereu când era pe radio a fost 4-strings – „Take me away”; mi-a plăcut foarte mult stilul acela încă de pe atunci. Am ascultat mult IIO și Andain și probabil că m-a influențat în stilul de cântat, neștiind pe atunci că probabil mi-a fost predestinat să cânt muzică „trance” și să colaborez cu cei mai mari DJ de muzică electronică din lume.

– Cum ți se pare cultura muzicală în general în România? Se poate face o comparație cu cultura muzicală americană?

– Noi românii avem sânge latin, e normal ca la majoritatea românilor să le placă să asculte în mare parte muzică cu influențe balcanice, pentru că le e în sânge. E destul de diferit stilul din România și ce e în România pe radio cu ce se ascultă afară sau în U.S.A de exemplu. Aici se ascultă foarte multă muzică electronică.

– Cât de important este „appereance“-ul, „image“-ul și marketing-ul în industria muzicală din zilele noastre?

– Appereance-ul e foarte important, la fel și imaginea, însă e important să fie reală, autentică, să te reprezinte. Nimeni nu vrea să vădă un „personaj” pe scenă care joacă un rol total diferit din viața reală. Marea majoritate a artiștilor mari sunt aproape la fel în viața reală ca și pe scenă, tocmai de aceea ajung să aibă succes, pentru că oamenii simt sinceritatea și autenticitatea. Trebuie să fii original, dar e foarte important să nu cazi în cealaltă parte. E important ca din dorința de a fi original să nu ajungi să fii fals, trebuie totul să curgă natural. Să fii sincer tu cu tine în primul rând, și apoi cu cei care te ascultă și te idolatrizează.

– Care sunt artiștii români care îți plac și de ce? Pe plan internațional, ce nume îți sunt aproape de suflet?

– Sunt foarte bună prietenă cu mulți din industria muzicală din România și apreciez arta fiecăruia, Celia de exemplu mi-e prietenă de suflet de când eram copii și eram împreună în trupa „PUFF”.


O prietenă bună și o artistă extraordinară pe care o admir și pentru care aș garanta dacă ar fi să o recomand pentru colaborări cu oricine din afara țării e Alina Eremia. Îmi plac de asemenea mult versurile celor de la Carla`s Dreams și ritmurile celor de la Dirty Nano. Evident că din afara țării Djeii îmi sunt aproape de suflet pentru că petrecem foarte mult timp împreună, în timpul verii când sunt festivaluri de muzică electronică în lume sunt aproape aceeași DJ în line up și ne întâlnim mereu în backstage înante de concerte / show uri în diferite orașe ale lumii. De la Los Angeles, Las Vegas, Miami până la Praga sau Berlin. Aici vorbim de Emma Hewitt, ATB, Cosmic Gate, Dash Berlin, Ferry Corsten; Christina Novelli etc.

– În luna februarie a acestui an ai lansat piesa „Indestructible“, care va face parte din următorul album al lui Markus Schulz. Ce ne poți spune despre această melodie?

– A fost scrisă în colaborare cu Roxane Emery. Marea majoritate a pieselor sunt scrise în Los Angeles sau U.K în timpul unor „writing camp”-uri. Câteodată fac parte din writing camp- urile astea ca și scriitoare/compozitoare; sriu versuri, linii melodice etc și apoi decidem pentru ce voce și ce artist ar fi potrivite piesele pe care le scriem. Iar piesa asta a avut un mesaj pe care am simțit că trebuie să îl transmit mai departe. La prima vedere pare că este vorba despre mine și Markus, cum că suntem indestructibili, însă dacă se ascultă versurile mai atent, piesa vorbește de fapt despre cuplurile care se iubesc și ar fi atât de frumoase împreună dacă nu s-ar lovi de ego. Sunt multe cupluri în care ambii parteneri au personalități foarte puternice dar care nu rezistă prea mult împreună din cauză că e o lupta între orgolii și ego. Iar eu sunt de părere că o relație adevărată este construită pe lângă iubire și sinceritate, de multe ori și vulnerabilitate; chiar dacă personalitățile sunt puternice. Atunci când iubești cu adevărat lași garda jos, devii vulnerabil; iar a fi vulnerabil nu e un lucru rău, e un lucru chiar curajos; pentru că rișți să ajungi să fii rănit; dar în același timp ai încredere că persoana iubita nu îți va face asta, nu te va răni. Și se formează așa o energie foarte mișto în care fiecare pe rând lasă câte puțin de la el, până se ajunge la o armonie frumoasă.

– Cât de greu este pentru un artist să se facă cunoscut? Ai nevoie de „pile“, „noroc“ sau „talent“? Sau puțin din fiecare?

– Eu cred că ți-e scris în stele; în destin….Ai nevoie bineînțeles de talent, perserverență, multă muncă făcută cu plăcere și entuziasm. Și mai cred și că norocul ni-l facem singuri….
Crezi că există un dublu standard în industria muzicală în ceea ce privește egalitatea dintre sexe? E mai ușor să devii cunoscut ca reprezentantă a sexului frumos? Nici pe departe, poate doar la un nivel începător e mai ușor dacă ești femeie, însă dacă nu ai alte calități nici nu mergi mai departe; e selecția naturală. Din contra; chiar cred câteodată că bărbații sunt mai avantajați pentru că au o putere de muncă mai mare; de exemplu în industria de muzică electronică, clar sunt mai mulți DJ bărbați decât femei, pentru că în ziua de azi nu ajunge să știi să faci doar un singur lucru. Trebuie să porți „multiple hats” cum se spune aici în USA, nu ajunge să știi doar să mixezi, trebuie să fii și un bun producător. La fel și în cazul cântăreților; la nivelul ăsta nu ajunge să fii doar un bun cântăreț; trebuie să știi să scrii și versuri, linii melodice, să cânți la un instrument etc. Am întâlnit atât de mulți oameni talentați în Los Angeles care asta fac zilnic; doar compun și scriu și nu sunt cunoscuți, iar în România probabil că ar fi number one artists.

Adina Butar alături de Markus Schulz

– Vă pregățiți pentru un bebeluș și ai declarat într-un interviu că v-ați făcut și planurile cum îl veți crește, întâi la Miami iar mai apoi în România. Plănuiți să vă mutați de tot în țara noastră sau doar pentru o perioadă determinată?

– Avem un apartament în Miami și construim o casă în România, vom locui în ambele părți. Noi călătorim foarte mult și e normal să avem o reședință în USA și una în Europa. Având în vedere că prietenii mei și familia sunt aproape toți în România, am decis să construim o casă așa cum visam acolo și să petrecem cât mai mult timp și în România. Planuri putem să facem mereu dar nu foarte îndepărtate, suntem genul care ne place să trăim momentul și să luăm toate lucrurile așa cum vin de la univers.

– Împreună cu Markus ați fost de câteva ori în România, cum ați fost primiți?

– A fost extraordinar, ne-a plăcut mult și abia așteptăm să mai venim și la alte festivaluri ținute în țară.

– Ce s-a schimbat în România în ultima vreme? Ți se pare că mergem spre bine ? Cu viteză optimă? Cum i se pare lui Markus Schulz țara noastră?

– Eu mereu încerc să văd părțile pozitive de peste tot; pentru că dacă ar fi să ne plângem avem mereu de ce să ne plângem; dar trăiești mai frumos atunci când ești recunoscător pentru ce ai. Lui Markus îi place foarte mult România; crede că este o țară extraordinar de frumoasă care are de toate și care nu este apreciată îndeajuns de locuitorii ei, care tind să vadă lucrurile negative. Evident cu toții ne dorim autostrăzile gata cât mai repede și sper din sulfet să fie finalizate, că să putem circula între Timișoara și Deva sau Cluj și Deva fără probleme. Spun Deva pentru că acolo locuiesc părinții mei… Mereu m-am bucurat când am aflat că o nouă parte din autostradă a fost finalizată…

– Cum ai trecut peste perioada de autoizolare?

– Primele șase săptămâni am stat aici în apartament în Miami; am încercat să ne concentrăm pe creeat piese noi. Markus aproape a finalizat încă un album. Am gătit, am citit, am dormit… lucruri care în general nu avem timp să le facem când suntem în turneu non stop. Deci nu mă plâng, ne-a prins bine perioada asta; a fost mult mai relaxant pentru noi. Dar recunosc că ne e dor de show-uri, de public; de tot.

– Cum vezi momentul în care vom ieși din această criză?

– Cred că va fi o perioadă de adaptare; dar cred cu pozitivitate că nu va dura foarte mult și sper ca în 2021 să revină totul la normal.

– Unde te vezi peste câțiva ani, care sunt planurile tale muzicale pe viitor?

– Având în vedere că am avut foarte multe colaborări cu DJ, iar piesele au aparținut albumelor lor, îmi doresc să lansez un album al meu; sper să se întâmple cât mai curând…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.