Emisiuni de neratat pentru melomani în cadrul noului sezon Remix, de Doru...

Emisiuni de neratat pentru melomani în cadrul noului sezon Remix, de Doru Rocker Ionescu

0
DISTRIBUIȚI
Doru „Rocker“ Ionescu, la lansarea unei cărți ale sale la Timișoara

Doru „Rocker“ Ionescu, unul din cei mai cunoscuți cronicari și realizator de emisiuni muzicale din România, revine în fața melomanilor cu un nou sezon al emisiunii Remix.

„Echipa emisiunii Remix a lucrat din plin, încă dinaintea declanșării stării de urgență. Văzând doar jumătatea plină a paharului, cum se spune, între subiectele propuse se numără câteva rămase în stadiul de proiect de 15 – 20 de ani, vezi Rockul Carantinei, Muzeul Rock și recentul sinopsis al unui documentar despre lucrările conceptuale din rockul românesc (de la poeme, discuri și până la opera rock). De fiecare dată, însoțindu-ne cu numeroși colaboratori de marcă din branșă, fără de care subiectele în cauză ar fi rămas în stadiul de proiect“, a spus Doru Rocker Ionescu.

Proiectul muzical Rockul Carantinei, inițiat de către Iulian Vrabete, Doru „Rocker” Ionescu și Gabi Pipai Andrieș – ce constă în reluarea unor piese vechi ale unor trupe românești într-o interpretare „de-acasă”, de pe diverse meridiane – a lansat o serie de melodii în cursul acestui an. Printre acestea s-a numărat și „Păsări de fum“, o compoziție care a apărut pe albumul de debut al formației Holograf din 1983. Piesa a fost reluată în concerte, după 2000, de grupul VH2 (cu Gabriel Cotabiță și Mihai Pocorschi în rolurile principale). Chitarist într-una dintre formulele VH2, Eugen Caminschi a propus melodia proiectului Rockul Carantinei, într-o nouă abordare, iar alături de el, la această variantă au colaborat și doi muzicieni timișoreni, Bogdan „Bogy“ Nagy și Răzvan Mărcuci.

„Într-o ordine… cronologică (doar ca finalizare a edițiilor), iată câteva dintre subiectele cu care sperăm să păstrăm ștacheta emisiunii cu o vechime de 20 de ani la TVR.


Un portret la care lucrul a început din urmă cu un an – acela al DJ-ului Andrei Voiculescu (Radio Europa Liberă) – aduce în lumină multe din culisele muzicii noastre, atât din România cât și din Germania (inclusiv despre celebrul Cornel Chiriac). Tot portrete întinse pe o ediție întreagă sunt acelea dedicate marelui nostru muzician (și producător) jazz, Nicolas Simion (care anul trecut a împlinit 60 de ani), claviaturistului Raul Kușak, artistului multimedia timișorean Daniel Dorobanțu (Thy Veils). Se adaugă o ediție încă în lucru, in memoriam Dan Andrei Aldea (Ecouri). Artiști din generațiile postnouăzeciste au alocate rubrici deosebite, în opinia realizatorilor: cantautoarea Iulia Munteanu / Elven Bird din Sibiu, grupul hard-rock orădean Mustang cu discul de debut, un concert etno al Alinei Ciolca, un altul al revenirii grupului rock arădean B-Ton (însoțit de un disc 2020). Dinspre jazz, pe lângă partea a doua a unui concert Sebastian Burneci – Unspoken (cu care am rămas datori de anul trecut) și reportajul de la cea de-a doua ediție a festivalului One Jazz (coordonat la Baia Mare de Eddy Keller), veți avea parte de o reuniune desfășurată anul trecut la Filarmonica din Ploiești, dedicată primului festival național de gen din România, cu vorbitori dar și muzicieni de top. Două rubrici și despre cărți muzicale recent apărute – Amintiri despre Sorin Tudoran (volum coordonat de soția sa, Dorina Rus) și senzaționala metodă Riffuri de chitară semnată de un erudit, prof Gabriel Petric. De asemenea, două ediții speciale la cheie – una dedicată istoriei recente a grupului electro-rock Voltaj, alta operei rock Luceafărul / Lucifer lansată în 15 ianuarie 2020 ca film animat, iar în 11 septembrie curent susținută și live, la Sibiu! Încă două interviuri din martie 2020 vor fi ilustrate cu muzici de soi, vechi și noi – acelea acordate de Călin Pop și Sandy Deac. Inedit: un reportaj despre muzica Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov și un interviu cu Abigail Rupp despre documentare muzicale americane recente“, a mai spus Doru Rocker Ionescu despre noua serie a emisiuniilor Remix care începe sâmbătă 19 septembrie de la ora 22 la TVR3.

Doru Emil Ionescu (cunoscut melomanilor după porecla „Rocker“) s-a născut la 1 februarie 1965 și a fost muzician liber-profesionist până în 1990, când a fondat revista muzicală Rocker. De-a lungul anilor a colaborat la o serie de emisiuni de radio și TV și a editat mai multe volume despre muzica românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.