Timișul, pe locul șapte în țară la atragerea de fonduri europene. Câte...

Timișul, pe locul șapte în țară la atragerea de fonduri europene. Câte contracte are Timișoara la ADR Vest

2
DISTRIBUIȚI

Aflat în campanie electorală, Nicolae Robu, candidat la al treilea mandat pentru primăria Timișoarei, a ajuns și în cartierul Plopi pentru a dialoga cu concitadinii – singurii cu care, după propriile sale declarații, e dispus să stea de vorbă. Luat la întrebări de o timișoreancă nemulțumită de numărul mic al școlilor și grădinițelor nou construite, Robu s-a răstit la interlocutoarea sa spunând că nu primește lecții și a reiterat o mai veche mantră, susținând că „suntem pe primul loc pe țară la fonduri europene”. Ulterior, primarul s-a lăudat cu patru proiecte de construire a unor noi creșe pe fonduri europene și cu „uriașele progrese” făcute pentru amenajarea spațiilor de învățământ.

Pe site-ul ministerului Fondurilor Europene a fost postată în această vară situația contractelor semnate pentru proiecte finanțate din bani europeni în perioada 2014-2020 unde, pe primele șase locuri, de află județul Ilfov, municipiul București, județele Constanța, Cluj, Dolj și Iași, care au atras sume mai mari. Și în privința numărului de contracte, Timișul este devansat de Cluj, București, Tulcea, Constanța și Dolj.


Pe harta publicată de minister, județul Timiș figurează cu 288 de contracte și 3,466 miliarde de euro.

Conform situației proiectelor depuse în Regiunea Vest, primăria Timișoara figurează cu 34 de contracte în care este unic beneficiar, dintre care mai bine de jumătate au în vedere eficientizarea energetică a locuințelor. Patru contracte se referă la înnoirea parcului de tramvaie și reabilitarea liniilor-cale, câte trei contracte pentru construirea unor centre multifuncționale la fostul spital de dermatologie, în Freidorf și Ronaț și pentru reabilitarea și dotarea unor unități medicale ale spitalului municipal, iar un contract vizează extinderea iluminatului public în Parcul Botanic. Doar trei contracte prevăd construirea de creșe și tot în zona infrastructurii pentru unitățile școlare s-au încheiat contracte pentru extinderea unei grădinițe, construirea unei săli de sport la Școala generală nr. 25 și reabilitarea colegiului tehnic E. Ungureanu. Nu există nici un proiect pentru patrimoniul orașului sau pentru zonele urbane abandonate. Celelalte proiecte din Timiș au fost contractate de microîntreprinderi, IMM-uri, alte unități administrative din județ, instituții publice și consiliul județean, și puține la număr, în parteneriat.

Suma solicitată de primăria Timișoara pentru aceste proiecte depășește cu puțin 87 de milioane de euro din cele aproape 3,5 miliarde atrase de județul Timiș, cei mai mulți bani – peste 63 de milioane de euro – fiind destinați achiziționării de tramvaie în mai multe etape. Pentru contractele de eficientizare energetică sunt prevăzuți, de asemenea, peste 7,7 milioane de euro, în timp ce pentru construirea a trei creșe, doar puțin peste 750.000 de euro. Până în prezent, nici unul din aceste proiecte contractate de primăria Timișoara nu a fost finalizat.

Un top al orașelor românești cu cele mai mari sume contractate pe toate liniile de finanțare prin fonduri europene a fost întocmit în această primăvară și de UrbanizeHub. În acest clasament, care exclude Bucureștiul, Timișoara se află pe poziția a treia, după Oradea și Cluj-Napoca.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.