Piețe SA dă vina pe florari pentru incendiul din Piața 700. Viceprimarul...

Piețe SA dă vina pe florari pentru incendiul din Piața 700. Viceprimarul Tabără: „Noi vom deveni vinovații de mâine”

1
DISTRIBUIȚI

După ce sâmbătă seara, directorul general al Piețe S.A., Ionuț Nasleu, a transmis din Florida, unde se află în concediu, că ”prostul de Fritz, îmi cere demisia” în urma incendiului de la sectorul de flori din Piața 700, duminică S.C. Piețe S.A a transmis o replică la acuzațiile primarului.

„​Societatea noastră a asigurat energia electrică în Sectorul de Flori din Piața Timișoara 700, doar pentru iluminat și pentru folosirea caselor de marcat fiscale de către comercianți, sens în care s-a montat câte o priză la fiecare stand. Această instalație a fost refăcută pe cheltuiala societății noastre, în integralitate, în cursul anului 2019, deci este de dată recentă, în timp ce Piața Timișoara 700 a fost înființată cu mulți ani în urmă. În aceste condiții, puterea instalată pentru energia electrică nu a putut fi mărită, în așa fel încât să se poată asigura și utilizarea altor surse de consum în afară celor deja menționate: iluminat și pentru folosirea caselor de marcat fiscale. Țînând cont de faptul că în noaptea menționată, temperaturile au fost foarte scăzute, comercianții de flori din piață au folosit surse de încălzit, cum ar fi: aeroterme, radiatoare etc. Acest fapt a dus la supraîncălzirea instalației electrice, astfel că aceasta a luat foc. Menționăm că potrivit Regulamentului de funcționare al acestei piețe, activitatea se desfășoară doar între orele 06,00 – 18,00, astfel că folosirea instalației electrice în afara orarului de funcționare al pieței este interzisă, cu atât mai mult pentru surse de încălzire. De altfel, în contractele de închiriere ale societății noastre încheiate cu comercianții de flori, nu există obligația noastră de a asigura încălzirea standurilor”, se arată în comunicatul transmis duminică de Piețe S.A.

Reprezentanții societății au mai precizat că după ce incendiul a fost stins, conducerea a luat măsuri urgente pentru degajarea materialelor rezultate din incendiu, salubrizarea întregii incinte, încărcarea materialelor în autovehicule speciale de curățat etc., astfel că în jurul orelor 12,00 piața a redevenit funcțională, mai puțin instalația electrică, care va fi reparată începând cu ziua de 15 februarie.

„În acest sens, am contactat deja o societate de profil, pentru a repune în funcțiune și instalația electrică. În altă ordine de idei, dorim să facem anumite precizări cu privire la modul în care această piață se află în concesiunea societății noastre, dar și la obligațiile care intră în sarcina noastră. Piața Timișoara 700 ne-a fost concesionată de către Municipiul Timișoara prin contractul de concesiune nr.


7/03.05.1999, încheiat în baza HCL Timișoara 202/18.11.1997, alături de alte 7 piețe publice. Pe lângă aceste contract, mai avem în derulare alte două contracte de concesiune pentru Piața de Gros și Piața Iosefin. Este de menționat că potrivit contractului de concesiune prin care ni s-a concesionat Piața Timișoara 700, societatea noastră nu poate face investiții în niciuna dintre piețe, ci doar lucrări de reparații și întreținere, toate investițiile intrând în sarcina Primăriei Municipiului Timișoara, care nu a realizat nicio investiție pe toată durata contractului. În aceste condiții, societatea noastră a solicitat în repetate rânduri Primăriei Municipiului Timișoara, să ne atribuie toate piețele pe care le avem în concesiune în prezent printr-un singur contract, care să permită societății noastre realizarea de investiții în piețe. Aceasta se impune și datorită faptului că toate cele trei contracte de concesiune aflate în derulare, pe care le-am menționat mai sus, au clauze diferite, însă niciunul neprevăzând obligația noastră de a realiza investiții, care în opinia noastră, sunt imperios necesare”, se mai arată în replica transmisă de Piețe S.A.

Potrivit reprezentanților acestei societăți, prin cinci adrese, înregistrate la municipalitate între 2017 și 2020, Piețe S.A a solicitat investiții în piețele agro-alimentare.

„În ceea ce privește rezultatele financiare actuale ale societății noastre, ele se datorează exclusiv măsurilor pe care le-am întreprins în toate piețele pe care le avem în concesiune pentru menținerea deschisă a acestora în contextul pandemiei cu SARS COV-2 și aceasta pentru a veni în sprijinul utilizatorilor (cetățenii municipiului, producătorilor, dar și comercianților), iar unele dintre aceste măsuri au fost avute în vedere chiar de autoritățile de la nivel central și chiar și de către Guvernul României, la elaborarea unor acte normative ce au reglementat activitatea ce se desfășoară în piețe pe teritoriul întregii țări. Ca atare, nu-i pot fi imputate conducerii societății, nici rezultatele financiare actuale și nici producerea incendiului din Piața Timișoara 700”, se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, viceprimarul Cosmin Tabără a transmis că o parte dintr-un simbol al Timișoarei a ars, tocmai acum, în prag de lună martie, când piețarii aveau poate cea mai intensă activitate.

„Administrația din Timișoara are obligația să reconstruiască Piața 700 și să o aducă la cele mai noi standarde. Aflată la doi pași de centrul orașului, viitoare capitală culturală europeană, piața trebuie să devină un spațiu emblemă, care să îmbine trecutul istoric cu modernitatea. În acest sens, consider că în bugetul pe anul 2021, investiția în modernizare trebuie să beneficieze de fondurile necesare. O revizuire a altor investiții care suportă amânare ar putea aduce sumele necesare pentru acest proiect. Văd un spațiu cu funcționalități moderne în locul actualei piețe de legume, o parcare supraetajată, cu conexiuni spre piața de flori. Aceasta trebuie să rămână lângă zidul fostului Bastion și să creeze legături vizuale între trecut și prezent. O refacere a pieței va însemna și o refacere completă a zonei. Împreună cu consilierii locali liberali, voi milita pentru alocarea de fonduri în acest scop în bugetul din acest an. Prea puțin mă interesează vinovații de azi pentru că știu că, nefăcând nimic, noi vom deveni vinovații de mâine!”, a precizat viceprimarul liberal Cosmin Tabără.

1 COMENTARIU

  1. Da, bravo dl viceprimar.
    La 700 e nevoie doar de un buldoexcavator, o bascula si doi oameni cu lopeti ! Atat.
    Si atunci se va obtine o zona curata si decenta pentru zona centrala a orasului.
    Credeti ca noii cavaleri ai primariei vor avea curaj sa asaneze zona 700 ? Niciodata !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.