Alin Nica, un nou atac la Dominic Fritz în „războiul carantinei”: „Primarul...

Alin Nica, un nou atac la Dominic Fritz în „războiul carantinei”: „Primarul a avut cadrul contextual și instrumentele, și nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare”

1
DISTRIBUIȚI

Subiectul carantinării orașului reședință de județ și a localităților învecinate a fost prilej de „contre” în alianța de guvernare locală atât înainte, cât și după luarea deciziei, iar „duelul” a continuat și astăzi. Alin Nica a susținut astăzi o mini-conferință de presă în care a vorbit din nou despre faptul că a votat împotriva carantinei.

„Îmi doresc evitarea prelungirii carantinei pentru Timișoara și cele patru localități periurbane prin adoptarea unor măsuri suplimentare care să scadă numărul de infectări și să reducă impactul social și economic al închiderii reședinței de județ. Precum știți, nu e un secret, am votat împotriva instaurării carantinei. Parte din motivele pe care le-am avut le-am expus deja, însă eu cred că este important să le explic punctual. Sunt anumite lucruri care nu au mers bine, și acestea continuă să funcționeze defectuos, cu impact direct în viața de zi cu zi a cetățenilor și a economiei locale. E adevărat, a existat o recomandare din partea INSP, însă procedura poate fi declanșată doar de la nivel local. De aceea am luptat în acest for decizional (n.r. – CJSU), ca să nu instituim această măsură extremă, de ultim resort, pentru că existau și alte variante și nu eram într-o situație limită. Consider că nu s-a făcut o analiză temeinică, personalizată pe specificul local, care să țină cont de impactul economic al acestei măsuri, impactul social și impactul educațional. Toată decizia s-a luat ținând cont doar de factorul medical, care într-adevăr este esențial, însă eu cred că avem experiența de un an de gestionare a pandemiei prin care să putem să ne rafinăm instrumentele, și să nu apelăm la cel mai dur medicament pentru a rezolva problema cu care ne confruntăm”, a spus Alin Nica

Președintele CJ Timiș a criticat modul în opinia sa incompetent în care autoritățile locale, mai ales primarul Dominic Fritz, au luat decizii în pandemie.

„De la preluarea mandatului și până astăzi nu a avut loc nici măcar o singură întâlnire a Comitetului Local pentru Situații de Urgență în care să se discute, să se stabilească, să se aprobe un plan adaptat de măsuri anti-COVID. Și atunci dacă CLSU nu reacționează, și trebuie să vă spun clar că primarul Dominic Fritz este președintele acestui comitet și responsabil de convocarea lui, atunci ce să ne așteptăm la măsuri de protejare a economiei locale, de informare a cetățenilor și de conștientizare cu privire la pericolul care îi paște.


Primarul a avut cadrul contextual și instrumentele, și nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare. Ba mai mult, a trecut sub tăcere focarul de COVID de la Biroul de Urbanism, nu testează angajații, nu are proceduri interne și a expus astfel populația la infectare în trei cazuri – coada de la plata impozitelor, coada de la ghișeele STPT și coada la autorizații pentru mărțișoare – la o rată de infectare de peste 5/1.000. Digitalizarea este practic inexistentă, trâmbițată doar în campania electorală, dar nu s-a întâmplat nimic pentru a evita aceste cozi, aceste îmbulzeli ale oamenilor care nu vor decât să-și rezolve o problemă pe linie de primărie. Dimpotrivă, vin cu alte inițiative greșite care-i pun în pericol pe cetățeni. În Primăria Timișoara nu există un sistem prin care să se asigure continuitatea activității acelui serviciu de urbanism care acum este blocat în urma îmbolnăvirii angajaților”, a spus Nica.

„Cluj-Napoca, în mijlocul lunii noiembrie, se afla într-o situație mult mai dificilă decât Timișoara, cu o rată a infectării de peste 9/1.000, și totuși autoritățile locale nu au luat această decizie, deși INSP recomandase carantina. În calculul incidenței la mia de locuitori nu s=a ținut cont de populația reală a Timișoarei. Calculul s-a făcut pe o populație de aproximativ 300.000 de locuitori, valabilă la recensământul de acum 10 ani, lucru care nu mai concordă cu realitatea. Numărul real al celor care stau în Timișoara e mult mai mare, se apropie sau chiar depășește 400.000. Ori dacă facem o adaptare a acestui indice la populația reală, va fi mult mai mic. Trebuie să vorbim despre aceste greșeli, nu sunt adeptul ascunderii gunoiului sub preș doar pentru că nu vreau să supăr pe cineva sau să-mi creez dușamni. Suntem oameni responsabili și trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Scopul nostru, acum că această carantină s-a impus, este să limităm timpul în care această carantină este impusă în municipiu și în comunele periurbane”, a declarat liderul PNL Timiș.

Acesta a venit și cu patru propuneri pentru ameliorarea efectelor carantinei asupra populației și economiei. „Ceea ce solicit în momentul de față autorităților locale din Timișoara este un plan de limitare a chinului pentru oameni și firme, pentru că această carantină este un chin, și măcar acum, în al 12-lea ceas, să-și citească atribuțiile legale oferite de Codul Administrativ și să-și intre în atribuții, pentru că această povară a gestiunii pandemiei nu este ușoară și e nevoie de oameni experimentați, care să țină cont atât de rigorile legii, cât și de ceea ce oamenii simt de un an de zile, când văd atâtea restricții și nu văd lumina de la capătul tunelului. Trebuie să le arătăm oamenilor că există speranță, că există competență care să-i ghideze în acest hățiș din care nu mai văd scăpare și, chiar dacă nu intră în atribuțiile mele să mă implic în ceea ce ar trebui să facă autoritățile locale, întind o mână și arăt că sunt soluții pentru a reduce acest grad de infectare. Patru soluții, fără a avea pretenția că sunt exhaustive, însă cred că e necesară o dezbatere a tuturor factorilor implicați. Telemunca, pentru că majoritatea cazurilor de infectare se întâmplă la serviciu. Devansarea etapei III de vaccinare, să folosim vaccinarea pentru cei care doresc să scădem durabil și definitiv acest indice. Filtrele în interiorul localităților, nu doar la ieșire, dar nu cu rol punitiv, de amendare, ci cu rol de conștientizare și informare a cetățenilor. Oamenii trebuie să înțeleagă că regulile sunt create pentru a fi respectate, și nu pentru a fi ocolite. A patra direcție ar fi identificarea de soluții pentru protejarea economiei locale”, a mai spus Alin Nica.

1 COMENTARIU

  1. Angajatorii din Timisoara, mai ales publicii, nu doresc sub niciun motiv telemunca !
    Acum un an au fost fortati de starea de urgenta sa puna in functiune telemunca, dar acum nu mai rezista, trebuie sa-i vada pe angajati la bancul de lucru zi de zi !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.