„Ambulanța pentru monumente”, planuri de „resuscitare” pentru o biserică din secolul al...

„Ambulanța pentru monumente”, planuri de „resuscitare” pentru o biserică din secolul al XIII-lea

0
DISTRIBUIȚI

Voluntarii asociației „Ambulanța pentru monumente”, care și-au propus să pună în siguranță obiective ale patrimoniului imobil aflate în stare avansată de degradare și  au făcut deja mai multe intervenții de salvare a unor monumente din România lăsate în paragină de autorități, și-au propus ca în acest an să folosească banii obținuți din donații pentru repararea acoperișului de șindrilă al bisericii ortodoxe „Arhanghelul Mihail” din Gurasada (județul Hunedoara), pentru a stopa distrugerea definitivă a vechii picturi murale din interiorul acesteia, accelarată din cauza apei de ploaie care se inflitrează prin învelitoarea degradată.

Asociația a inițiat o campanie de strângere de fonduri prin RUF – Romanian United Fund, folosiți pentru salvarea unor monumente de valoare excepțională, care nu se bucură de nici o atenție din partea oficialităților. Biserica, unul din cele mai vechi monumente românești, datează din secolul al XIII-lea, iar din anul 2019 este înscrisă pe lista patrimoniului mondial, cu șanse de a fi inclusă în patrimoniul UNESCO.

Lăcașul de cult, aflat la marginea satului Gurasada, chiar lângă șoseaua care leagă Aradul de Deva, a fost ridicat pe la mijlocul secolului al XIII-lea de cnezi locali.


Biserica, un monument de arhitectură romanică cu elemente gotice, a fost construită din piatră de râu și piatră de carieră legată cu mortar de var, de-a lungul timpului i s-au adus adăugiri, dar înfățișarea ei îi conferă un aspect unic în zonă. În interiorul bisericii se mai păstrează un strat de pictură medievală, probabil de la începutul secolului al XIV-lea, și o pictură mai târzie, din secolul al XVIII-lea.

Surse foto: Arhivă, wikiwand.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.