Câștigătorii concursului „Drag de grai”, eveniment dedicat graiului bănățean

Câștigătorii concursului „Drag de grai”, eveniment dedicat graiului bănățean

0
DISTRIBUIȚI

Treizeci de participanți cu vârste cuprinse între 6 și 73 de ani din județele Timiș și Caraș-Severin și din provincia sârbească Voivodina au participat la competiția online de literatură dialectală „Drag de grai”, o ediție-pilot organizată de Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș în perioada februarie-martie 1921.

Trofeul „Drag de grai” a fost câștigat de Elena Ciucure, în etate de 73 de ani, din satul Jabăr, comuna Boldur.

La secțiunea „Recitatori în grai bănățean”, categoria 6-10 ani, premiul I a fost câștigat de Andrei Denis Trăsnea, de 9 ani, din Lugoj, iar cel de-al II-lea de Antonia Maria Pane, în vârstă de 6 ani, Melissa-Roberta Militaru, de 9 ani, și Raul Sein Bratis, de nouă ani, toți trei din Giroc.


La categoria 11-15 ani, Ioana Anastasia Szigeti, de 12 ani, din Mașloc, a câștigat premiul I, Alexandru Ursulescu de 11 ani, din Marginea, Alexia Violeta Hrițuc, de 13 ani, din Livezile și Alexandru Murgoi, de 15 ani, din Nădrag, au fost răsplătiți cu premiul al II-lea iar cel de-al treilea premiu i-a revenit lui Gavriluț Gașpar și Denisa Pârvoni, de 14 ani, din Gladna Română. La categoria 16-20 de ani s-a obținut doar premiul al III-lea, de către Mirela Kotrla, de 20 de ani, din Voivodina.

Clasamentul la secțiunea „Creatori în grai bănățean” a fost următorul: la categoria 11-15 ani, premiul I a fost obținut de Denisa Cîțoiu, de 13 ani, iar cel de-al doilea de Claudia Rahovan, de 14 ani, ambele din satul Toager, comuna Giera, iar la categoria peste 15 ani, premiul I i-a revenit Elenei Csoke, de 54 de ani, din Reșița, iar cel de-al II-lea, lui Virgil Popa, de 33 de ani, din Pustiniș.

Cu toții au demonstrat că graiul bunicilor și străbunicilor lor continuă să trăiască, iar „givanul”, literatura dialectală, este un patrimoniu cultural viu și plin de farmec. Toți concurenții vor primi câte o diplomă digitală de participare, câștigătoarea trofeului și câștigătorii premiilor I vor beneficia de un videoclip profesionist și toți laureații vor fi promovați pe canalele multimedia ale CCAJ Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.